Obrázek k článku David Koller poprvé o odchodu z Lucie: Seděl jsem zadkem na moc židlích
| Honza Vedral | Foto: Marek Musil

David Koller poprvé o odchodu z Lucie: Seděl jsem zadkem na moc židlích

„Nechci tolik sprintovat a dělat kompromisy,“ komentuje David Koller exkluzivně pro Headliner svůj odchod ze skupiny Lucie. Letos ho mimo jiné čeká spolupráce s Benem Cristovaem i společný song s Oliverem Torrem a raperkou Arletou. Víc věnovat se chce i Jasné páce.

Davida Kollera se nám podařilo odchytit krátce před vystoupením s Jasnou Pákou u příležitosti nedožitých sedmdesátin Michala Ambrože ve vyprodaném sále velkém sále Lucerny. V rozhovoru komentuje důvody dnes oznámeného odchodu ze skupiny Lucie, se kterou dohraje už jen letní sezónu. Společně s ním z kapely odchází i jeho syn a bubeník Adam Koller.

Co bylo impulsem k tvému rozhodnutí odejít z Lucie? Rozhodl nějaký konkrétní moment?
Žádný vyloženě konkrétní moment v mém rozhodnutí roli nehrál. Opustit jednu kapelu a uvolnit si tak v uvozovkách ruce bylo téma, ke kterému jsem se opakovaně v minulém roce vracel. Zvlášť v momentech, kdy jsem současně zkoušel a hrál se svou kapelou, s Lucií, k tomu přišlo zkoušení s Jasnou pákou, v hlavě další nápady... Zkrátka sedět zadkem na tolika židlích mě začalo vyčerpávat. Chtěl bych dělat hudbu pořád rád a naplno, nechci tolik sprintovat a dělat kompromisy, ze kterých potom nemám dobrej pocit. 

Jaké jsou teď mezi vámi vztahy? A jak budete fungovat na naplánovaných koncertech?
Fungujeme pořád stejně, co se týče plánovaných akcí, které nás spolu ještě čekají. Na tom se nic nemění. Na naše plánované turné v rámci festivalu Hrady se těším. A jaké jsou mezi námi vztahy? To asi není otázka jen na mě, ale mám-li mluvit za sebe, já mám všechny z kapely rád. 

Překvapilo tě, že chce kapela pokračovat dál i bez tebe? Budeš to sledovat?
Neee, to určitě ne, nepřekvapilo. Je to přeci jeden ze scénářů, který se nabízí. Lucii budu dál nakloněn, k tomu nemusím být její aktivní člen. 

Jak to bude s Adamem, který v Lucii bubnoval. Zůstane, nebo "jdete spolu“?
Adam odchází na základě vlastního rozhodnutí. 

Čemu se teď tedy hodláš aktuálně věnovat nejvíc?
Chci se věnovat především vlastní kapele. Čeká nás třetí turné k desce LPXXIII, na jaře vydáváme nový singl v produkci Lukáše Chromka a na podzim jsou plánované větší koncerty. V Praze připravujeme Forum Karlín, v Brně Sono. To je všechno velká výzva a aby se to povedlo, předchází tomu hromada práce. Mimo to se podílím na pár dalších zajímavých hudebních projektech, spolupracuji s Benem Cristovao a teď šla ven písnička k seriálu Adicts, kterou produkoval Oliver Torr a zpívám ji s Arletou. 

Plány mám ale i s Jasnou pákou. S Michalem Ambrožem jsme urazili společně kus cesty. Když pak odešel nadobro, shodli jsme se s odstupem času s klukama a holkama z Jasný Páky, že by Michal byl jistě rád, kdyby kapela hrála dál.

Umíš si představit někdy v budoucnu, že by ses do Lucie vrátil? Co by se muselo stát?
Odpověď na tuhle otázku bych v tuhle chvíli hledal spíš v křišťálové kouli…