Obrázek k článku David Koller odchází ze skupiny Lucie. Kapela chce pokračovat dál
| Honza Vedral | Foto: Marek Musil

David Koller odchází ze skupiny Lucie. Kapela chce pokračovat dál

Informace o změně sestavy jedné z nejpopulárnějších tuzemských kapel se objevila v osm večer na sociálních sítích Lucie i Davida Kollera. Ten formaci opouští poprvé v historii. Naplánované koncerty ještě plánuje dohrát.

„Milý fanoušci, chtěli bychom vám oznámit, že skupinu Lucie se rozhodl opustit David Koller. Rozcházíme se v dobrém a dohodli jsme se, že společně odehrajeme všechny nasmlouvané koncerty do konce letních prázdnin,“ objevilo se v neděli 4.2. v osm večer na facebookovém profilu skupiny. „David by se rád věnoval především svojí kapele a rodině. Lucie jede dál, připravuje nové album a oslavy čtyřicátých narozenin.“

V podobně smířlivém a stručném duchu se na sociální síti vyjádřil i samotný Koller. „Po dlouhých úvahách jsem se rozhodl že odcházím z Lucie. Hraní s Lucií bylo fajn a teď se chci se věnovat především svojí kapele a rodině. Zdravím všechny fanoušky.“

Dějiny odchodů

Historie skupiny Lucie je na příchody a odchody členů poměrně bouřlivá. David Koller s kapelou odehrál první koncert v roce 1987 a zažil výstřel popularity s alby Lucie a In the Sky. Období slávy ale záhy – už v roce 1991– skončilo rozchodem sestavy po turné Lucie Live!

Formace se tehdy dala brzy znovu dohromady – Lucie znovu koncertovala už o dva roky později (ovšem bez baskytaristy P.B.CH.) Další „rozpad“ zažila po dvanácti letech fungování a řadě skvělých písní, alb i hudebních ocenění v roce 2005, kdy už pro změnu v sestavě nefiguroval klávesák Michal Dvořák.

Tehdy se očekávalo, že Lucie vydá novou desku. Místo toho se ale rozpadla a vyjádření členů naznačovala, že tentokrát půjde o definitivní konec skupiny, která svými koncerty i nahrávkami do značné míry definovala česká hudební devadesátá léta. Byla první, kdo u nás pokořil stadiony a později byla hudební akademií za svůj přínos vyhlášena skupinou dvacetiletí.

K reunionu ale nakonec přeci jen došlo o sedm let později na soukromém koncertě pro PPF v pražském Rudolfinu, kterým Lucie fakticky odstartovala svůj comeback. Tehdy se nejslavnější sestava skupiny sešla na jednom pódiu po deseti letech, což jí vydrželo až do roku 2024. Společně tak Lucie znovu „vydržela“ dvanáct let. Tuto fázi své existence v roce 2018 zachytila na albu Evolucie, za které získala i Cenu Anděl.

Za svou téměř čtyřicetiletou historii tedy Lucie fungovala bez Davida Kollera v sestavě jen první dva roky, kdy stál za mikrofonem Michal Penk.

Co bude dál?

Žádné další vyjádření členů skupiny v tuto chvíli není k dispozici. Jak to bude s angažmá Adama Kollera, který v Lucii zastává post bubeníka, není v tuto chvíli jasné. David Koller ve chvílích, kdy byla informace zveřejněna, koncertuje ve vyprodané Lucerně s Jasnou pákou. Redakce Headlineru se ho zde bude snažit odchytit pro další podrobnosti.

Poslechněte si podcast Headliner CZ o 30 letech alba Černý kočky mokrý žáby: