Obrázek k článku Blues Aperitiv je zkratkou na vrchol blues. Talenty staví vedle hvězd
| Šárka Hellerová | Foto: Natálie Čornyjová

Blues Aperitiv je zkratkou na vrchol blues. Talenty staví vedle hvězd

Na Šumperském festivalu Blues Alive běžně vystupují ty největší hvězdy světové bluesové scény. Mezi nimi se ovšem objevují místní kapely často i na samém začátku kariéry. Ty pořadatelé vybírají prostřednictvím talentové soutěže.

Blues Aperitiv dává šanci postavit se na pódium vedle věhlasných hudebníků, jako letos budou například Cedric Burnside, Eric Bibb, Albert Castiglia či Chuck Prophet, komukoliv. Pokud tedy hraje hudbu blízkou blues. A pokud ji hraje dobře. O vítězích, kteří získávají místo v programu podzimního Blues Alive rozhoduje odborná porota a diváci. O soutěži Blues Aperitiv a talentech, které jejím prostřednictvím objevil, jsme si povídali s dramaturgem festivalu Ondřejem Bezrem. Na svou zkušenost s šumperskou akcí níže vzpomínají také členové kapel Steven´s, Readymade Backsliders a The Peanuts, kteří uspěli v minulých ročnících. Všichni se shodli, že je to skvělá příležitost navázat kontakty a nasát výjimečnou atmosféru festivalu.

Jak a proč vznikla idea Blues Aperitivu?

S myšlenkou na vyhledávací soutěž přišel před mnoha lety ředitel festivalu Blues Alive Vladimír Rybička. Bylo to ve chvíli, kdy jsme si uvědomili tři vzájemně propojené věci: že na Blues Alive začínají mít navrch zahraniční účinkující a že bychom měli tak či onak podporovat také českou scénu, že špičkových a známých domácích interpretů, které bychom mohli zvát, není nekonečné množství, a za třetí že je strašně těžké získat přehled o bluesovém podhoubí na české scéně. Model vyhledávací soutěže se nám zdál, a dodnes zdá, jako ideální řešení všech tří problémů.

Kdo je váš největší „aperitivový“ objev?

Už na prvním ročníku exceloval kytarista Marcel Flemr, tehdy jako -náctiletý. O pár let později na sebe upozornil výborný kytarista Miloš Svoboda. Jsem moc rád, že Blues Aperitiv stál u prvních sólových kroků bluesového písničkáře Jana Fice. A v posledních letech se objevuje jedna výborná mladá kapela za druhou, za všechny bych jmenoval Peanuts, Foxy Mama anebo Steven´s.

Obstojí kapely ze soutěže mezi světovými hvězdami, které na Blues Alive vozíte?

Ti nejlepší bez problému. Jak ve svých blocích, tak při různých jam sessionech nebo vedlejších projektech. Když si vezmu některé už zmíněné, tak Marcel Flemr sestavil doprovodnou kapelu pro syny Muddyho Waterse Big Billa Morganfielda a Muda Morganfielda, když jsme slavili Watersovy sté nedožité narozeniny. Jan Fic jel vloni pod hlavičkou Blues Alive dlouhé společné turné s americkými Memphissippi Sounds a během turné se tak „sčuchli“, že při vyvrcholení šňůry v Šumperku hráli společně, a třeba Štěpán Kordík ze Steven´s na posledním ročníku Blues Alive běžně jamoval s největšími hvězdami festivalu – a rozhodně se neztratil.

Sledujete dál, jak kapely rostou?

Samozřejmě se snažím. Někdy je to velmi radostné, když vidím, jak rostou – abych zase zmínil třeba Jana Fice, který má na kontě už tři skvělá alba, nebo Steven´s, kteří právě připravují druhé. Na druhou stranu mě mrzí, že třeba zrovna Marcel Flemr, velmi talentovaný muzikant, tak nějak zanevřel na hudební scénu a už dlouho jsem o něm neslyšel.

Jan Fic se od své účasti na Aperitivu stal jakýmsi festivalovým štamgastem

A je to spíš soutěž pro mladé naděje nebo pro kohokoliv?

My žádné hranice nestanovujeme. Ani věkové, ani například zeměpisné (nezapomeňme, že v Aperitivu soutěží i kapely z dalších zemí, nejvíce ze Slovenska, Polska, ale i Maďarska, Rakouska, měli jsme kapelu slovinskou, běloruskou, dokonce anglickou). Samozřejmě pro profesionální muzikanty je asi trochu „pod úroveň“ soutěžit, ale pokud by se chtěli zúčastnit, rozhodně jim to rozmlouvat nebudeme. Ostatně, třeba právě z Polska jezdí na Aperitiv i kapely, které jsou ve své zemi na vrcholu popularity.

Stmeleni blues

Co Blues Aperitiv znamenal pro některé z jejíhu vítězů? „Pro nás byla velmi přínosná. Poznali jsme lidi z bluesové komunity, se kterými se vídáme dodnes, získali nové fanoušky, secvičili repertoár, a ještě se stmelili jako kolektiv. Když jsme si vylosovali, že budeme hrát poslední, všichni byli nervózní. To ale rychle opadlo díky skvělému publiku. Povzbudilo nás, abychom podali co nejlepší výkon, a ještě si to užili,“ říká Štěpán Kordík, kytarista a zpěvák skupiny Steven’s, kterou zkušenost povzbudila k účasti v dalších kapelních soutěžích. Blues Challenge ve Veselí nad Moravou, kde se umístili jako druzí, byla podle něj přísnější na dodržení žánru.

„Od Aperitivu uplynuly skoro dva roky a za tu dobu jsme vydali desku na vinylu, objeli s naší muzikou v podstatě celou republiku a podívali se i do zahraničí,“ rekapituluje Kordík s tím, že účast v Blues Aperitivu počítá k milníkům kapely: „Soutěž nás vlastně i žánrově nasměrovala. Naše první deska je rozstřelená do všech možných stylů a vítězství v Aperitivu, kde jsme zahráli bluesovější věci, nás utvrdilo v tom, že další album bude bluesrockově zaměřené.“

Kordík rád vzpomíná i na následnou účast na festivalu Blues Alive, kterou na Aperitivu vyhráli. Potvrzuje, že se tam kapely mohou nablízko setkat s kolegy, kteří patří k legendám žánru. „V zákulisí jsme mluvili s headlinerem Tommy Castrem, to byl taky skvělý zážitek. Byl milý, dokonce nám vyprávěl o svých vinylech a audio sestavě, tak jsme mu ten náš přibalili na cestu.“ Skromě zamlčuje, že na loňském ročníku byl hvězdou nočních jam sessions. 

Matěj Myslivec s kapelou The Peanuts vyhrál účast na Blues Alive na Aperitivu před čtyřmi lety. Tehdy v našem repertoáru ještě převažovalo blues a blues rock a Aperitiv tak byl skvělou příležitostí, jak se představit před mezinárodním publikem, které tíhne k tomuto žánru,“ říká hudebník a stejně jako kolegové ze Steven´s vyzdvihuje šumperské publikum: „Hltá každý kytarový tón a věnuje podobnou pozornost kapelám z Aperitivu jako hlavním hvězdám programu,“ pochvaluje si Myslivec. Jeho kapela, která na festivalu po svém vítězství vystoupila dvakrát, se od té doby od blues posunula směrem ke grungi a devadesátkovému rocku, a v tomto stylu chystá nové album. Na akci přesto vzpomíná jako skvělou příležitost navázat kontakt s novými fanoušky, ale také s ostatními muzikanty.

Readymade Backsliders získali Cenu poroty v roce 2023

„Konkurence na Blues Aperitivu byla veliká. Po dohrání všech kapel jsme měli pocit, že nevyhrajeme,“ mysleli si členové skupiny Readymade Backsliders, když odehráli svůj set. „O to větší radost přišla, když porota na konci vyřkla naše jméno. S námi vyhrála kapela The Cold Licks, se kterou jsme pak na podzim minulého roku pořádali společný koncert v pražské Malostranské besedě,“ potvrzují Readymade, že jedním z hlavních důvodů, proč se takové akce zúčastnit, je seznámení se s kolegy. Do Apertivu se přihlásili na doporučení kamarádů ze Steven's. „Měli jsme obavu, jestli bychom se tam hodili, ale uklidnili nás, že to není striktně bluesově vyhraněná soutěž.“ Pochvalují si, že akce šlapala jak hodinky, dle připraveného harmonogramu, a tak zbyl po ukončení čas na poznávání nočního života v Šumperku. Readymade Backsliders, kteří si loni kromě Blues Alive zahráli třeba na Rock for People, nyní pracují na demonahrávkách a chystají se do studia nahrát desku.