Obrázek k článku Anti-Flag promluvili: Rozpadli se, protože věří obětem, ale nikoho neznásilnili
| Petra Divoká | Foto: Petr Klapper

Anti-Flag promluvili: Rozpadli se, protože věří obětem, ale nikoho neznásilnili

Po týdnu spekulací prolomili pankáči Anti-Flag mlčení. Vydali hned dvě prohlášení. Zpěvák Justin Sane kategoricky odmítl nařčení ze zneužití fanynky. Kapela přesto ukončila činnost.

Skupina nečekaně uprostřed sezóny nabité koncerty před týdnem (20. července) smazala všechny své oficiální účty na sociálních médiích a webové stránky. Neuvedla k tomu žádné důvody, podle fanoušků mělo jít o reakci na podcast, ze kterého nepřímo vyplynulo, že frontman Justin Sane znásilnil fanynku.

Po týdnu mlčení Justin Geever, jak zní zpěvákovo občanské jméno, tato obvinění odmítl a nazval je „kategoricky nepravdivými“. Uvedl, že skupina Anti-Flag se rozešla, protože „za těchto okolností by bylo nemožné pokračovat“.

Ve svém prohlášení uvedl: „V nedávné době byla proti mně vznesena obvinění ze sexuálního napadení a mohu vám říct, že tyto příběhy jsou kategoricky nepravdivé. Nikdy jsem nebyl součástí sexuálního vztahu, který by nebyl založen na dobrovolnosti, ani mi nikdy žádná žena po sexuálním styku neřekla, že jsem vůči ní jednal bez jejího souhlasu nebo ji nějakým způsobem zneužil. Nyní, když jsem měl pár dní na to, abych vstřebal prvotní šok, dávám tímto prohlášením věci do pořádku.“

Zpěvák dále uvedl: „Dokážu si uvědomit, jak devastující dopad má sexuální násilí na oběti. Celý svůj dospělý život jsem se věnoval podpoře těchto obětí a těm, kteří trpí utlačováním a nerovností a jsou zneužívání. Vždycky jsem byl a vždycky budu tou osobou. Vyřčená tvrzení o mně jsou naprosto v rozporu s tím, v co věřím a jak jsem se v průběhu svého života choval."

V prohlášení ale zároveň dodal: „Co se týče rozpadu skupiny Anti-Flag, jako kapela jsme se rozhodli, že za těchto okolností by bylo nemožné pokračovat.“

Zbylí členové kapely, Thetic, Barker a Head, vydali samostatné prohlášení. „Jedním z hlavních pilířů skupiny Anti-Flag je naslouchat a věřit všem obětem sexuálního násilí a zneužívání. Nedávná obvinění proti Justinovi jsou v přímém rozporu s tímto pilířem. Proto jsme měli jedinou okamžitou možnost, a to se rozpadnout."

Zároveň ale uvedli, že žádného nevhodného chování svého frontmana si nikdy nevšimli. „Byli jsme šokováni, zmatení, zarmouceni a naprosto zlomení od okamžiku, kdy jsme se o těchto obviněních dozvěděli. Ačkoli tuto situaci považujeme za extrémně vážnou, za posledních 30 let jsme nikdy neviděli Justina násilného nebo agresivního vůči ženám. Tato zkušenost nás otřásla do hloubi duše. Rozumíme a omlouváme se, že naše reakce nemusela být pro někoho dostatečně rychlá. Jedná se pro nás o nové území a potřebujeme čas na zpracování situace.“

Anti-Flag měli být speciálním hosté turné Dropkick Murphys. Na koncertě plánovaném 21.8. v pražských Ledárnách Braník už ale nevystoupí.