Obrázek k článku Kauza Diddy graduje: Soud, smrt Tupaca Shakura a video fyzického násilí
| Petr Malásek | Foto: Profimedia

Kauza Diddy graduje: Soud, smrt Tupaca Shakura a video fyzického násilí

Soudní řízení s rapperem, producentem a hudebním magnátem Seanem Combsem, známým jako P. Diddy, začne 5. května 2025. Rapperovi za jeho činy hrozí až doživotí. Nadále ale tvrdí, že je nevinný.

Jak jsme informovali v předchozím článku o kořenech možná  největší hudební kauzy desetiletí, této kauze, americký rapper P. Diddy čelí obviněním od 120 lidí za znásilňování, násilí, vydírání a sexuální zneužívání. Podle magazínu People zavolalo na linku spuštěnou pro oběti P. Diddyho 12 000 lidí za 24 hodin.

Rappera žalují muži a ženy, kterým mělo být při setkání s rapperem od devítí do třiceti osmi let. K trestným činům mělo docházet na takzvaných freak-offs, akcích jen pro vybranou společnost. Tam měl P. Diddy své oběti zdrogovat, nutit k sexu a bez jejich svolení si je natáčet.

Smrt Tupaca Shakura

Soud s P. Diddym rozvířil řadu spekulací, hlavně ve spojení s jeho přítelem Jay-Zím, jínak také manželem zpěvačka Beyoncé. Combsovo jméno se také často skloňuje v souvislosti s vraždou legendárního rappera Tupaca Shakura v roce 1996. Magazín Billboard informuje o tom, že si rodina zesnulého rappera najala právníka na prozkoumání spojitosti mezi P. Diddym a Tupacovou smrtí.

Za smrt rappera byl minulý rok zadržen Duane Keffe DDavis, který podle serveru tvrdí, že mu v minulosti nabídnul P. Diddy nabídl 1 milion dolarů právě za útok na Shakura. Hudební magnát to ale popírá. Rodina si podle serveru Newsweek najala Alexe Shapira, známého advokáta, který v minulosti zastupoval například herce Aleca Baldwina.

Dvanáct dalších žalob

Mimo už zmíněných 120 obvinění čelí rapper také dvanácti dalším žalobám. Mezi nimi je například producent Rodney Lil RodJones, který tvrdí, že ho v průběhu práce na posledním projektu The Love Album: Off The Grid, rapper opakovaně osahával a nutil ho shánět služby spojené se sexem. Dalším člověkem, co magnáta žaluje, je také jeho bývalá partnerka Cassie Ventura. Ta tvrdí, že čelila fyzickému, sexuálnímu a emocionálnímu týrání. V květnu tohoto roku vydala prohlášení na svůj Instagram, kde o domácím násilí mluví.

CNN a video u soudu

Právě situace s bývalou partnerkou P. Diddyho má dopad na celou kauzu. V květnu tohoto roku zveřejnilo CNN video, které zachycuje, jak rapper v roce 2016 fyzicky napadl svou tehdejší přítelkyni. Do té doby Diddy tvrdil, že nikdy nic takového neudělal. Po zveřejnění videa se omluvil. Rapper a jeho právní tým tvrdí, že stanici video poslala sama vláda a žádají, aby bylo staženo ze soudního procesu. Podle nich může omezovat férovost procesu. CNN věc odmítla komentovat.

P. Diddy zůstává nadále ve vazbě. Ačkoliv soudní řízení začne až za půl roku, před soudem se rapper znovu objeví 18. prosince. Je skoro nemožné říct, kdy se veřejnost dozví verdikt. Podle počtu a závažnosti obvinění je ale pravděpodobné, že se proces potáhne minimálně několik týdnů.