Obrázek k článku Kořeny kauzy Diddy. Rapper čelí sto dvaceti obviněním ze znásilnění
| Petr Malásek | Foto: Profimedia

Kořeny kauzy Diddy. Rapper čelí sto dvaceti obviněním ze znásilnění

„Největší tajemství zábavního průmyslu, které vlastně tajemstvím vůbec nebylo, se konečně odkrývá světu.“ To jsou slova Tonyho Buzbeeho, advokáta zastupujícího oběti v kauze jednoho z největších jmen rapového světa, Seana Combse známého jako P. Diddy či jen Diddy. O tom, že šlo o veřejné tajemství, svědčí například narážky v písních dalších rapperů.

Hudební magnát je momentálně obviněný sto dvaceti lidmi za znásilnění, násilí, vydírání a sexuální vykořisťování. Je zatčený a čeká na rozhodnutí soudu. Rapper tvrdí, že je nevinný.

Mezi lidmi, které Buzbee zastupuje jsou muži i ženy, od devíti do třiceti osmi let. Dvacet pět z nich tvrdí, že při setkání s Combsem ještě nebyli plnoletí. Za posledních pár dní Buzbeeho a jeho tým kontaktovalo přes tři tisíce lidí s dalšími obviněními. Před soudem se Diddy objevil několikrát i v minulosti, a to kvůli obviněním z fyzických útoků a nelegálnímu držení zbraní. Diddyho bývalá partnerka, zpěvačka Cassie Ventura, tvrdí, že ji v roce 2016 fyzicky napadl v hotelu v Los Angeles. Expřítelkyně také tvrdí, že ji Combs několikrát zdrogoval a poté nutil k sexu.

Život na vrcholu

Ovšem násilí a sex nejsou jediným důvodem, proč měl kdy Diddy právní spor. Za využití samplu písně 'Every Breath you Take’ v Combsově písni 'I’ll Be Missing You' byl rapper údajně nucený platit frontmanovi Police 2 000 dolarů denně „do konce svého života“. Sting to řekl v roce 2018 pro podcast The Breakfast Club. Diddy ho opravil, že mu platí až 5 000 dolarů, což ale po chvíli nazval vtipem

Podle oficiálního obvinění využíval Combs svého postavení a vlivu v americkém showbyznysu, aby vytvořil „zločinecký podnik, který se podílel na obchodováním se sexem, únosy, žhářství, úplatkářství a maření spravedlnosti.“ Diddy je jedno z největších jmen amerického rapu. Jakožto zakladatel labelu Bad Boy Records vydal například album legendárního newyorského rappera The Notorious B.I.G. Byl také manažerem řady hudebníků, například zpěváka Ushera, anebo Mary J. Blige. Držitel tří cen Grammy byl časopisem Time označen za kulturního vizionáře. Mezi jeho největší hity patří tracky jako I’ll Be Missing You nebo I Don’t Wanna Know.

„Neexistuje párty jako párty u Diddyho,“ říká basketbalista Lebron James na videu, které začalo znovu kolovat sociálními sítěmi. Diddy byl známý svými megalomanskými akcemi, pořádal například takzvané „Bílé párty“ kde se setkávala americká smetánka napříč obory. Podle serveru The Hollywood Reporter se mezi hosty objevovala jména jako Donald Trump, Anna Wintour, Ashton Kutcher nebo Kim Kardashian.

V souvislosti s trestnou činností se nyní řeší jiné párty, takzvané Freak Offs – šílenosti – kde, podle obžaloby, byly oběti pod vlivem drog nuceni k sexu. Obžaloba tvrdí, že Diddy a jeho společníci tyto akce „organizovali a vedli“. A co víc, Combs si prý všechny účastníky těchto večírků nahrával bez jejich vědomí. Nahrávkami jim měl poté vyhrožovat.

Vlna spekulací

Pokud Diddyho uzná soud vinným, jedná se o kauzu podobné velikosti, jakou má ta spojená s Jeffrey Epsteinem. Bulvární deníky ale mnohem více zajímají všemožné konspirační teorie a spekulace, které jsou s P. Diddym a jeho fungování na hudební scéně, spojené. Řada z nich se týká také Combsova přítele, rappera Jay-Z a zpěvačky Beyoncé. Na sociálních sítích se objevují teorie, že podivná smrt zpěvaček Aaliyah v roce 2001 a Left Eye v roce 2002 byla právě na zpěvaččin popud. Lidé spekulují o tracku rappera J. Cola, s názvem She Knows (Ona ví): „Odpočívej v pokoji Aaliayah / odpočívej v pokoji Left Eye / Michaeli Jacksone, uvidím tě / v momentě, kdy zemřu.“ „Ona“ by podle spekulací měla být právě Beyoncé.

Jméno hudebního magnáta se často také skloňuje v souvislosti s vraždami rapperů Tupaca Shakura v roce 1996 a The Notorious B.I.G. v roce 1997. Právě na to odkazuje řada rapových písní. Například americký rapper 50 Cent se v písni The Bomb ptá: „Kdo zastřelil Biggieho Smallse? / Pokud je nezabijeme / Zabijou nás oni / Puffy (P. Diddy) ví, kdo ho zastřelil.“ Eminem zase v tracku Fuel na svém posledním albu The Death of Slim Shady, Coup de Grace říká: Odpočívej v pokoji Biggie, a Pacu, / oba dva jste měli žít. Ale nesnažím se to s ním hrotit / protože mě může střelit tak, jako to udělal Keffe D.” Keffe D, vlastním jménem Duane Davis, byl minulé září odsouzen za účasti na vraždě rappera Tupaca Shakura. Eminem ve stejné písni také slovní hříčku označuje Combse jako člověka, který je vinný ze znásilnění. V celé Diddyho obžalobě není jediná zmínka o jakékoliv další celebritě, která by se s Combsem měla účastnit trestné činnosti. Advokát Buzbee nicméně tvrdí, že má v rukou seznam jmen, který „šokuje veřejnost“. Jestli se tento dokument dostane mezi lidi při dalším slyšení ve středu 9. řijna, je stále ve hvězdách.

Americký rapper 50 Cent se nechal v rozhovoru pro magazín Variety slyšet, že pro platformu Netflix připravuje dokument mapující celou tuto kauzu. Jestli je rapper vinný, nebo ne, rozhodne až soud. Rozvířila ale ostrou debatu daleko přesahující hiphopový svět.