Obrázek k článku Best of 2022. Domácí píseň roku je smutným mementem těch nejhorších událostí
| Honza Vedral | a redakce, Foto: Silvie Kořenková

Best of 2022. Domácí píseň roku je smutným mementem těch nejhorších událostí

Redakce Headlineru sestavila svoje hudební best of roku 2022. Tohle je 24 českých písní roku, které nás loni bavilo poslouchat.

Píseň roku je kategorie, kterou si každý definuje jinak. Pro někoho je to hit, který rezonoval, byl populární, nejlépe zlidověl. Pro někoho skladba, která prolomila posluchačské zvyklosti, přinesla posun, nebo vyvolala emoce. Pro někoho ryze osobní, intimně prožitá věc. A pro jiného zase skladba, která nějakým způsobem definuje a vystihuje etapu svého vzniku. A to je případ netradičního singlu, který vzešel z redakčního hlasování na prvním místě.

Song roku: Různí – Nevzdám se/Я не здамся/I won't give up

Není to žádná rádiová selanka s chytlavým sloganem a refrénem. Nehladí po srsti. Ale za to nejlépe vystihuje uplynulý rok. U nás žijící kytarista ruského původu Igor Ochepovsky dal v reakci na Putinovu invazi na Ukrajinu dohromady české, ruské, běloruské a ukrajinské muzikanty. Nejen, aby společně ukázali podporu Ukrajině i to, že mezilidské vazby nesmyslná agrese zničit nedokáže.

Ochepovsky ve skladbě propojil a nově zaranžoval písně Obijmi a Bez Boju ukrajinské rockové kapely Okean Elzy. Nahrával jen čtyři dny po propuknutí války a ve studiu se protnul s Davidem Kollerem, Igorem Orozovičem, Monikou Načevou, Lenkou Dusilovou, kytaristy Michal Pavlíček a Nikitou Krein, akordeonisty Alaksandrem Yasinskim a Romanem Zabelovem, kytaristou a hráčem na balalajsku Kirillem Yakovlevem, kontrabasistou Tarasem Volosem, houslistkami Vartui Saribekian a Nataliou Lisniak, cellistou Šimonem Markem, violistou Janem Forestem, hráčkou na domru Katerynou Vatchenko a pianistkou Olesyou Ochepovskayou.

Hudba možná neumí změnit svět, ale dovede předávat emoce. Nevzdám se je nejen poselství, ale také smutné, ale stále palčivé memento nejhorší události roku 2022.

Výběr z redakčního best of 2022 - Píseň roku CZ

Hudba nejsou závody. V jednotlivých kategoriích jsme se proto rozhodli vyhlásit vždy jednu nahrávku, na které se shodlo nejvíc redaktorů Headlineru. A v následujících tipech především brouzdáme na osobní vlně zajímavostmi napříč žánry. Řadíme je abecedně a za poslech stojí všechny.

7krát3 – Headphones

Je v tom funk, je v tom sex, má to čistý zvuk, refrén, co chytne na první poslech a produkci Romana Holého. Čistá práce, za mě singl roku a žánrová lahůdka.

Jarda Konáš

52 Hertz Whale – Dmytro

Skupina 52 Hertz Whale je sice ze Slovenska, ale oni jsou prostě tak trochu naši. Dmytro je první položka jejich alba Present Sense Impression a představuje kapelu v jemnější až popové poloze a její schopnost pracovat s tradičnější písňovou formou. Naléhavý song je plný emocí, je postaven na křehké melodii směřující k vypjatému noisovému závěru a výborném zpěvu. Je to skvěle napsaný a zaranžovaný song, který mě nepřestává bavit.

Marek Reinoha

Calin – Hannah Montana

Ne, že bych tuhle skladbu sjížděl každý den, ale vyhnout se jí v roce 2022 nedalo. Calin vydal své druhé album Popstar, se kterým se stal… popstar. Zněla totiž úplně všude.

Honza Vedral

Dunaj – Za vodou

Když sem letos na festivale PopMesse viděl jejich poslední koncert se „starým“ programem (a skvělou Ivou Bittovou) nečekal sem, že mě hned první singl z nové desky takhle strašně sestřelí – Za vodou je nejhezčí písnička roku začal sem od prvního poslechu tvrdit – a žádná jiná písnička nepředčila – ta atmosféra jakou Dunaj dokázali udělat ta pohltí.

Vladimír Sejk

Paulie Garand: Colours (feat. Zea)

I v minimalismu se občas skrývá kouzlo. Nová skladba Colours libereckého rappera Paulieho Garanda patřila letos mezi mé nejposlouchanější a asi těžko vysvětlím proč. Colours má skromný beat, jednoduchý klavírní podklad a také prostý feat od Zey. To všechno skvěle zapadá do rapperova svébytného hlasu, který se v emočně silné skladbě vypořádává s rasismem.

Lukáš Rešl

Jordan Haj & Emma Smetana – Higher

Tenhle crush podpořila nečekaná návštěva koncertu pod širým nebem na zámku v Roztokách za jednoho dokonalého letního večera. Čistá milostná aféra to v tu chvíli byla a zbyla mi z ní obliba společných písní těch dvou, Emmy a Jordana.

Šárka Hellerová

Chinaski – Dvě srdce vejpůl

Ač je kandidátu z desky více, tak právě ve skladbě Dvě srdce vejpůl jde nejlépe slyšet, jak kapele prospěla personální obměna. Takhle to snad kapele nikdy nešlapalo.

Daniel Mohr

Kalle – The Red Lake

Nejsilnější skladba nejsilnější české desky letos.

Radek Pavlovič

Marcell – Jablko / Skořice

Asi vyšlo dost zásadnějších skladeb, ale tuhle mám ráda.

Šárka Hellerová

Martin Chobot – To všechno z lásky

Martin Chobot k této skladbě vytvořil umělecké dílo – bílé plátno a uprostřed prostý nápis. To všechno z lásky. Když na něj posvítíte speciální lampou, odhalí se hrozivé autentické citace, které si „z lásky“ vyslechly ženy, které zažívaly domácí násilí.

Šárka Hellerová

Jasná páka: Mladej umí bejt každej

Málokterý rozhovor byl pro mě loni tak osvěžující, jako ten s Michalem Ambrožem a Davidem Kollerem. Nové písničky Jasné páky v sobě mají stejnou bezstarostnou drzost jako měly vždycky. A krom názoru taky lehkost a vtip. Slogan singlu z EP Starej bejt každej neumí je z těch, které utkví. Mrzí mě, že jsem nedorazil na křest…

Honza Vedral 

Kabát: Rumcajs miloval Manku

Já vím, že nad tím budou snobové ohrnovat nos, ale je to dobrá skladba, která patří do celé řady generačních manifestů, počínajících Krylovou Pasážovou revoltou, přes 1975 od Chinaski až k téhle vzpomínce na devadesátá léta, jejichž volnost je dávno v trapu.

Josef Vlček

Lenny – Friends for Life

Lenny sice na nové desce zrockovatěla, ale nejsilnější je stejně pořád v baladách. Citlivá skladba je nejpomalejší položkou alba Heartbreak Culture. A ve zklidnění, které na jeho závěr přináší, je i její kouzlo. 

Honza Vedral

Nedivoč – Už jsi taková

Skladba z dílny frontmana Nedivoč Sváti Tuleje, která disponuje přidanou hodnotou v podobě účinkování několika hostujících muzikantů v čele s Davidem Stypkou, Bandjeez nebo také Rudy Horvatem či Marek Hoblíkem, je bravurní muzikantskou záležitostí.

Daniel Mohr

November 2nd: Island

Je to pro mě jedna ze záhad světa, proč zůstávají November 2nd s úrovní svých nahrávek, songwritingu a celkového podání pořád spíš na okraji zájmu. Přitom taková krásná písnička! Těším se na nové album.

Honza Vedral

David Pomahač – Dovolená

David Pomahač vydal výborné sólové album Neviditelný, na kterém se mu spojením svého písničkářství s beaty, bublající elektronikou, ruchy a zvuky, a občas i zajímavě pojatou kytarou vytvořit písničky s osobitou atmosférou, zajímavými aranžemi i zvukem. Dovolená je pilotní singl alba a stal se mojí hymnou v obdobích, kdy toho mám moc, nestíhám a jsem unaven.

Marek Reinoha

Prago Union: Pomalu, ale rychle

V Katově světě plynou čas i věci jinak, už několikrát ukázal, že z něj umí magickým způsobem vybírat a předávat až univerzálně platné postřehy. Takové ty věty, které člověku utkví a nenápadným způsobem ovlivní život. Zkrátka: "Vypni, alespoň na chvíli, tím to nevzdáš. Svět stejně jednou poběží i bez nás."

Honza Vedral

prazdniny – matthew

Emocemi napěchovaný elektronický song mého osobního objevu roku 2022, kapely prazdniny, postavený na nosné melodii zajímavém zpěvu.

Marek Reinoha

Rozálie: Korzetiér

Jo, ta je fakt vostrá! 

Josef Vlček

Redzed – Noise At A Funeral

Rapujícího Ozzy Osbourna za mlada to stále víc táhne k tvrdým kytarám. Není to žádný hlubokomyslný opus, ale tady platí, že v jednoduchosti je všechno. Jeden ze soundtracků roku 2022, kdy byl Redzed nejposlouchanějším současným českým muzikantem ve světě? Rozhodně.

Honza Vedral

Vypsaná fixa – Velká bílá zeď

Ok, není to singl, ale na každé desce fixy si najdu nějaký song, který mě pohltí a zůstane mi v playlistu do dalších let. V případě posledního alba je to Velká bílá zeď, která svou gradací dovede člověka úplně rozložit.

Jarda Konáš

Bára Zmeková – Úbočí

Pro Báru Zmekovou mám slabost, poslouchat její skladby je jako nechat se houpat v náručí. Úbočí možná není žádný hit, Zmeková nám tu trochu „björkovatí“, o to zajímavější mi ale singl přišel a furt pro mě ční vysoko nad tím, co jsem letos z české produkce slyšel.

Jarda Konáš

Miro Žbirka – Nejsi sám feat. David Žbirka

Jednou z nejsmutnějších událostí roku 2021 bylo (pro mě nenadálé) úmrtí Mekyho. Stejně silně ale pozitivně mě zasáhnul singl Nejsi sám, který vyšel loni na jaře jako předzvěst alba Posledné věci. Je to osvěžující záležitost, je v ní lehkost a spousta naděje, že některé věci mohou přirozeně pokračovat dál.

Dany Stejskal

Žbirka byl odjakživa obdivuhodný tím, že od prvních let své dráhy byl vždycky ponořen v nejaktuálnějším světovém soundu. A zůstal i po smrti.

Josef Vlček