Obrázek k článku Návrat zapomenuté scény. Nová Spirála otevřela více než dvacet let po povodních
| Lukáš Rešl | Foto: Výstaviště Praha

Návrat zapomenuté scény. Nová Spirála otevřela více než dvacet let po povodních

Po více než dvaceti letech se znovu otevírají prostory bývalého divadla Spirála na pražském Výstavišti. Zrekonstruovaný kulturní prostor nese nově název Nová Spirála a má ambici stát se ojedinělým prostorem pro různorodé kulturní akce, a to zejména ty hudební.

„Multižánrový“ prostor Nová Spirála se letos na podzim poprvé otevírá po více než dvaceti
letech. Láká na speciální kruhový sál s kulatým 360° hledištěm a kapacitou 800 míst
a také dvě otočná teleskopická pódia. Prostor, který nabízí mimo jiné přímý kontakt publika s herci či interprety, brzy doplní také vznikající malá scéna s kapacitou 340 diváků na stání v klubovém formátu. Jedná se tak o „reinkarnaci“ původní Spirály, jejíž historie sahá do 70. let minulého století.

„Podstatnou změnou je doplnění moderních jevištních technologií (točna, tahy) ve velkém sále i v malém sále se závěsným systémem. V celé budově byly kompletně obnoveny akustické prvky s ohledem na památkovou ochranu budovy. To znamená, že byly navráceny původní vzory materiálů, ale v souladu s nejmodernějšími protipožárními předpisy,“ říkají autoři nové podoby unikátně řešené pražské scény.

Celek sálu je rozložen do čtyř částí na základě čtyř ramp, které se vinou ve spirále. Umožňují tak přístup i do sektorů, v nichž by měly být zasazeny také galerie. Nepochybnou výhodu Nové Spirály jsou pak právě místa k sezení v kruhovém hledišti, která nabízí komfortní výhled na scénu.

První show „Vzkříšením“

Prvním bodem oficiálního programu se již 3. října stal program s příhodným názvem Vzkříšení. Kulturní premiéra zde představila speciální show s živým orchestrem, světelnou projekcí i technologickými vychytávkami prostoru.

„Program vytváříme pro širokou veřejnost všech generací a žánrových preferencí. Přestože bude činnost Nové Spirály velmi široká, hlavním spojujícím prvkem celého programu je vysoká dramaturgická úroveň a spolupráce s etablovanými i začínajícími umělci. Díky specifickému prostoru, nejnovějším technologiím a bohatému, často unikátnímu programu, aspiruje Nová Spirála na specifický provoz v celém středoevropském prostoru, který bude přinášet jedinečné zážitky,“ doplňuje programový manažer Nové Spirály Lukáš Vilt k chystané dramaturgii nově zrekonstruovaného sálu.

V programu dalších plánovaných akcí nechybí třeba Madisonské mosty – první činoherní projekt v hlavních rolích s Vandou Hybnerovou a Janem Révaiem, který by měl prověřit hlavní přednosti Nové Spirály, a to zejména onen kontakt diváka s děním na scéně. Dále třeba opulentní varietní show The Saturn Revue nebo Gala koncert uznávaného tenoristy Pavla Černocha.

Duch kruhového divadla

S rekonstruovaným kruhovým sálem se samozřejmě pojí také zajímavá historie. Ta sahá až do 70. let minulého století, kdy na místě dnes Nové Spirály stálo kruhové kino Cirkorámy. To bylo v roce 1991 v rámci přípravy výroční Všeobecné výstavy přestavěno na původní divadlo Spirála, přičemž původní válcovitý objekt byl zastřešen tehdy unikátní „trubkovou“ kopulí, jejímž autorem byl statik Ferdinand Lederer. Objekt byl následně vyplněn ocelovými tribunami i dalšími válcovitými konstrukcemi, které dohromady utvořily neobyčejný design.

V roce 1993 byl objekt divadla oceněn cenou Grand Prix Obce architektů. A doba jeho největší slávy byla spojena s uvedením muzikálu Jesus Christ Superstar, v němž excelovali Kamil Střihavka, Bára Basiková či Dan Bárta.

Osudným se pro divadlo stal rok 2002, kdy byla po velkých povodních budova Spirály uzavřena. Po dobu následujících dvaceti let pak nefunkční objekt řešila řada diskuzí, přičemž se i uvažovalo o jeho možném zbourání. Nakonec dostala zelenou rekonstrukce objektu. Podle Adama Zábranského se do Nové Spirály investovalo více než 250 milionů korun a má ambici stát se vyhledávanou scénou pražského Výstaviště.