Obrázek k článku Pod povrchem Metronome Festivalu: Od temnoty k obnaženým prsům
| wlado | Foto: Filip Kůstka

Pod povrchem Metronome Festivalu: Od temnoty k obnaženým prsům

Jaký bude letošní festival Metronome? V termínu 22. až 24. června na pražském holešovickém Výstavišti chystají organizátoři čtyři venkovní a tři vnitřní scény, přes 80 koncertů a také bohatou doprovodnou nabídku včetně programu Metronome Fair, který nabídne třeba instalaci ikonického umělce H. R. Gigera, různé workshopy a divadelní představení, které letos bude spojovat aktuální téma „odvaha“. My se ale pojďme zaměřit hlavně na tu hudbu… Tohle jsou naše tipy z letošního programu.

Kapitola 1: Pop

Funková energie: Jamiroquai

Kapela okolo frontmana s nekonečnou zásobou pokrývek hlavy, který používá pseudonym Jay Kay, dokázala prorazit hned s prvním singlem When You Gonna Learn (1992). Originálním zvukem a kombinací žánrů společně s energickými vystoupeními patří mezi hlavní taháky Metronomu. A víte, že Jamiroquai jsou navíc zapsáni v Guinessově knize rekordů? Se svou třetí deskou Traveling without Moving z roku 1996 dosáhli rekordu v kategorii „nejvíce prodávaná funky nahrávka“ všech dob. Počty dalších různých ocenění anebo nominací vás nebudeme zdržovat. Jay Kay a Jamiroquai jsou prostě energie – taneční beaty, disco, funk.

Zatáčka k elektronice: Editors

Britská kapela se dala dohromady v roce 2002 – na svém kontě má sedm alb včetně aktuálního EBM vydaného v loňském roce. Byť hlavně ze začátku kariéry se parta kolem charizmatického Toma Smithe proslavila kombinací postpunkového a temného indie, v současnosti se nebojí ani elektronických, a lze říct až tanečních melodií, které jsou ale vždy obalené temným kabátkem. Jejich koncerty jsou takřka terapeutickým rituálem, a když v minulosti zavítali do hlavního města, měli vyprodáno a návštěvníci odcházeli nadšeni a s intenzivním zážitkem.

Odhalená zpěvačka: Tove Lo

Švédská hudebnice na sebe umí upozornit, a to jak hudbou, tak i trochu peprnějším způsobem – bývá až pravidlem, že se během koncertů různě obnažuje. Ale to hlavní, proč stojí za to tuto Švédku vidět, je její sexy mix elektropopu a taneční hudby. A ten hlas! Jejímu aktuálnímu albu dal kolega Michael Švarc v recenzi nadprůměrných 60 % a vypichuje její živelnost a živočišnost, kterou dokáže prodat právě během živých vystoupení. Švédskou nezbedu byste na festivalu určitě neměli minout.

Kapitola 2: Rap

Česká klasika: PSH Live band

Co jsi čekal? Řepka, Brož, Opletal! A ne sami, ale podpořeni živou kapelou. Legendární trio PSH netřeba představovat – nejen fanoušci žánru moc dobře vědí – když ale Oriona s Vladimirem 518 a Mikem Trafikem podpoří živá kapela, je to teprv něco. Adam Koller na bicí, Adam Krofian na kytaru a Matěj Havlíček na basu společně dávají hitům PSH novou tvář, a navíc už tak rozjetému vlaku řádně přitopí pod kotel. Na tenhle koncert doporučujeme zajít i nefanouškům rapu, protože to stojí za to.

Pan nerváček: J.I.D.

Denis Choice Route – rapper z Atlanty, který si vybral svoje umělecké jméno dle své přezdívky „jittery“ (nervák, nerváček) a D jako první písmeno svého jména. Jeho styl je ceněn pro inteligentní texty a technicky rychlý a složitý přednes. Spolupracoval s velkými jmény jako Kendrick Lamar nebo Denzel Curry a také třeba s kapelou Imagine Dragons. Aktuálně jede tour ke svému poslednímu albu The Forever Story, které dostalo vysoká hodnocení i napříč nerapovými servery. Denise kritici označují za jedno z nejzajímavějších jmen aktuální atlantské scény.

Všichni už jsou v Německu: Kelvyn Colt

Říká se, že každý dobrý rapper je obchodník, ale německý rapper, vlastním jménem Kelvyn Benballa Ajala, má obchod dokonce vystudovaný na Buckinghamské univerzitě v Anglii a také nedostudovaná práva ve Wiesbadenu. Poprvé o sobě dal slyšet virálním videem svého freestylu ke skladbě Ball So Hard, díky kterému získal milionová views a německý Vogue ho nazval budoucností hip hopu. Ve svých textech se věnuje společenským tématům, ale i duševnímu zdraví. Letos vydal album German Angst a to přiveze představit i všem, kteří se na něj rozhodnou v rámci Metronome festivalu zajít.

Kapitola 3: Tanec

Inteligentní taneční hudba: Moderat

Německá superskupina vznikla spojením členů Modeselektor a zpěváka Saschy Ringa, známého jako Apparat. A stal se z ní fenomén – pokud se dnes bavíme o žánrech jako IDM (intelligent dance music) nebo minimal techno, musíme se bavit o trojici Moderat! Byť jejich poslední deska More D4ta není tak hitová jako předchozí nahrávky, pořád v sobě má velký potenciál, který se zcela jistě ukáže právě v živém provedení. Koncerty Moderat jsou něco unikátního – prostoupení vizuálů s hudbou vás nejprve zatluče do země, aby vás ve chvilce pozvedlo vzhůru až někam do vesmíru. I když nejste fanoušek těchto hudebních stylů, doporučuji na ně aspoň na chvíli vyrazit a pozorně se zaposlouchat do toho, co trojice naživo produkuje. Vsaďte se, že to bude zážitek a zůstanete až do konce a pak na jejich set budete vzpomínat.

Ten hit znáte!: M83

Kapela kolem multiinstrumentalisty Anthonyho Gonzalese. Jejich megahit Midnight City jste určitě slyšeli, i když nemusíte nutně vědět, že jde právě o M83. Na YouTube má aktuálně někde přes 400 milionů zhlédnutí! Hudba M83 stojí hlavně na pozitivních tanečních vibracích. Jejich aktuální deska Fantasy vydaná letos v březnu kombinuje taneční beaty se shoegazeovým soustředěním a variováním melodií. Při skládání se Anthony snažil vrátit projektu opět až kapelový charakter a je to z nahrávky cítit. Živé vystoupení M83 se bude opírat právě o tuto energii. Publikum se má na co těšit.

Nejoriginálnější česká kapela?:Bratři

Bratři Jiří a Ondřej Veselí jsou jednou z nejoriginálnějších českých „kapel“ současnosti – jejich energický mix elektroniky a drum’n‘bassu nenechá nikoho v klidu. Živé vystoupení kombinující jak syntezátory a bicí moduly, tak i „živé“ bicí je celkem unikátní a nelze se divit narůstající popularitě dua jak v tuzemsku, tak v zahraničí. Sice uzavírají čtvrteční program, ale proč neprotančit tenisky až do pátečního rána! Navíc údajně pracují na novém materiálu, tak uvidíme, jestli něco z něj nezahrají už právě v rámci Metronome festivalu.

Kapitola 4: Alternativa

Antická meluzína: Aurora

Norská divoženka, vlastním jménem Aurora Aksnes, patří mezi nejzajímavější alternativní jména na Metronomu, byť dnes už se jedná vlastně o etablovanou zpěvačku. První velký hit Runaway natočila v roce 2015 a nastartovala jím kariéru. Aktuální deska The Gods We Can Touch je pořád éterická, i když inspirovaná antickými bohy, a dokáže říznout i do aktuálních témat, jako je například bezvýchodnost vztahů. Aurora je barevná, stylově rozkročená, ale i přes to si pořád drží svůj rukopis. Koncert bude určitě zážitek, i když už v sobě nemá tu křehkost ze začátku kariéry a roste ve velkou hvězdu.

Trocha hebrejštiny: Riff Cohen

Izraelská zpěvačka popisuje svou hudbu jako fúzi středoevropského urban rocku, severoafrického folku a rai, což je forma alžírské lidové hudby. Originální mix žánrů ještě posouvá tím, že francouzštinu kombinuje například s hebrejštinou nebo núbijštinou. Nominaci na MTV Europe Music Awards sice před lety neproměnila, ale to ji neotrávilo a dál koncertuje. A co se týče ohlasů kolujících na internetu, její koncerty jsou opravdovým multikulturním zážitkem.

Rokenrol bez kytar: Lazer Viking

Multiinstrumentalista a multitalent Jakub Kaifosz skrývající se v baseballovém dresu pod pseudonymem Lazer Viking má aktuálně na hrbu cenu Apollo za nejlepší tuzemskou nahrávku i Anděla za videoklip. A nutno dodat, že právem, protože jeho Tunnel Vision je opravdu parádní deska plná silných písniček! Pořád je to rokenrol, i když kytary zůstaly doma a do popředí se dostal stůl se syntezátory. Veselé beaty a smutné texty, neony blikají a bude se tančit!