Obrázek k článku „Rozmluvím Putinovi válku. Naučím ho hrát na kytaru,“ vzkazuje Noel Gallagher
| Michael Švarc | Foto: Matt Crockett

„Rozmluvím Putinovi válku. Naučím ho hrát na kytaru,“ vzkazuje Noel Gallagher

Noel Gallagher věří, že kdyby založil politickou stranu, dokázal by ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi rozmluvit válku na Ukrajině. Výměnou za stažení vojsk by ho prý naučil hrát na kytaru. Bývalý člen Oasis o tom vtipkoval v podcastu Funny How? V uplynulých dnech pak bylo slyšet také o druhém z Gallagherů Liamovi.

Noel Gallagher v podcastu hodnotil aktuální politické klima a vtipkoval o tom, že by mohl založit vlastní politickou stranu nazvanou The After Party. Jejím mottem by bylo: „Než se to zlepší, bude to stát za nic.“

Hudebník posléze představil i svou vizi, jak by Putina dokázal rozumně přesvědčit ke stažení vojsk z Ukrajiny. „S těmi Rusy bych si poradil. Sednul bych si s Putinem, a zeptal se ho, jak se má. Co je za problém? Co bys udělal, kdybych tě naučil hrát na kytaru? Nechal bys Ukrajince na pokoji?“ odkryl Gallagher svou představu vyjednávání. Doplnil, že by mu stačil jeden telefonát, aby Putina zneškodnil řízenou střelou, informuje NME. 

Bývalý člen Oasis by podle svých slov byl i skvělým kandidátem na britského premiéra. V této pozici by zavedl třeba povinné zdravotní prohlídky každé dva roky, a kdo by neposlouchal lékařské rady, dočkal by se tvrdého trestu. Jak však později Gallagher ujistil, politické ambice nemá a světové dění do hloubky nezkoumá. Stačí prý číst titulky, aby si člověk udělal představu o tom, co se děje.

Otravné britpopové legendy?

Kromě Noela bylo v posledním týdnu slyšet také o jeho bratru Liamovi, ačkoli ten se tematicky držel svého kopyta, tedy hudby. Komentoval vyjádření Duy Lipy, která určité chování britpopových legend, jako jsou právě Oasis či Blur, označila za otravné.

„Jenom žárlí,“ glosoval to Liam na sociální síti X, kde ho ke komentáři vyzval jeden z uživatelů. Hudebník později v témže vlákně upřesnil, že Dua Lipa podle něj žárlí na to, že on a jeho kolegové mohou sprostě nadávat a posílat lidi do prdele, zatímco ona nemůže. Reagoval tak na komentáře některých lidí, kteří Gallagherovi napsali, že zpěvačka vzhledem ke svým úspěchům nemá k žárlivosti důvod.

Dua Lipa se k britpopovým kapelám vyjadřovala v souvislosti se svým chystaným třetím albem. Nechala se slyšet, že jeho zvuk ovlivnil „je mi to fuk“ faktor, který je podle ní pro Oasis či Blur typický.

Redaktor nicméně opáčil, že Noel Gallagher či Damon Albarn nebyli vždy úplně vstřícní vůči zpěvačkám, a v minulosti se navezli třeba do Taylor Swift či Adele. Dua Lipa proto upřesnila, že jí inspiroval hudební element obou britpopových legend, nikoliv chování umělců. „Musíte oddělit umění od člověka. Způsob, jakým se někteří britpopoví umělci chovali, a co dělali, je rozhodně otravný.“

Na chování umělců mají podle zpěvačky vliv i očekávání posluchačů, kteří si prý přáli, aby byli Oasis či Blur arogantní frackové. „Kdyby takoví nebyli, vnímali by je jako nudné. To je podle mě hrozný způsob, jak nahlížet na věci,“ tvrdí držitelka několika Grammy.