Obrázek k článku ZA OBZOREM: Amy Allen píše hity pro Harryho Stylese i Olivii Rodrigo, přesto má problém #60
| Ondřej Černý | Foto: David O`Donohue

ZA OBZOREM: Amy Allen píše hity pro Harryho Stylese i Olivii Rodrigo, přesto má problém #60

Buďme rádi za koncerty v evropských klubech. Oproti sálům na druhé straně Atlantiku je v Evropě publikum více pozorné, tiché a především, počet nahrávajících mobilů je tu výrazně nižší.

Těchto rozdílů si všímají jak sami muzikanti, tak například hudební redaktorka amerického veřejnoprávního rozhlasu NPR Ann Powers. Koncerty takových umělkyň jako jsou Cat Power, Adrianne Lenker, Julian Lage nebo Linda May Han Oh si v Evropě podle svých slov vychutnala tak, jak by se jí to v domovských Spojených státech nepoštěstilo. Proto, až příště na koncertu vytáhnete mobil, abyste jeho kousek pro věčnost zachytili, zkuste se zamyslet, zda to není zbytečné a není lepší si tu chvíli vychutnat bez nahrávání. Věřte, že to ocení i většina vystupujících.

Tipy na hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Členové rozpadlých Maccabees rozhodně nezahálejí. Zpěvák Orlando Weeks ohlásil na 6. června vydání desky LOJA, kytaristé a bratři Hugo a Felix White pak debutovou desku jejich nové kapely 86TVs. Vyjde 2. srpna a nese stejný název jako kapela, kterou doplňuje i další z bratrů Will White (basa) a bubeník Jamie Morrison (Noisettes, Stereophonics).

„Tambourine byla první skladba, na které jsme jako kapela začali pracovat. Napsali jsme ji v době, kdy se řada lidí kolem nás stávala třicátníky. Jeden z našich přátel popsal svého tátu jako ‚lidskou tamburínu‘. Všechno jsme to do té dvě minuty dlouhé věci dostali. Jde o nejvýstižnější a nejpřímější písničku, kterou jsme dosud vydali,“ uvedla kapela k prvnímu singlu z debutové desky, která nabídne celkem 15 skladeb pojednávajících o nostalgii, ztrátách a hledání smyslu a účelu.

Joe Vann, zpěvák a kytarista kapely From Indian Lakes, a kytarista RX Bandits Steve Choi dali dohromady nový projekt a pojmenovali jej Hard Chiller. Debutové EP kapely, kterou tvoří také Roger Camero (basa) a Casey Deitz (bicí), s nimiž Choi hrál v kapele Peace'd Out, vyjde 28. června.Jmenuje se Heavy Cell.

„Když mě Steve vyzval, abych nazpíval některé písničky, byl jsem nadšený z toho, že prostě jen přezpívám riffy někoho jiného, ​​bez toho, abych musel vymýšlet jakoukoli instrumentaci,“ popsal začátek spolupráce Joe Vann. „Od teenagerovských let, co hraju v kapelách, to bylo vůbec poprvé. Výsledkem je sbírka pomalých a heavy věcí, která mi připomíná kapely z přelomu 90. a nultých let, které jsem poslouchal, když jsem vyrůstal. Singl Clouds mi tu tehdejší energii evokuje,“ dodal Vann.

Sarah Tudzin, hlavní tvář kapely Illuminati Hotties, se přihlásila s novým singlem. Jde o chytlavou indie rockovou skladbou I Can't Be Still. A i když by se mohlo zdát, že od poslední řadovky Let Me Do One More (2021) toho moc neudělala, nic by nebylo vzdálenější pravdě. Kromě toho, že s Illuminati Hotties vydala dva singly (Truck, Sandwich Sharer), věnovala se hojně produkci a mixu (Speedy Ortiz, Pom Pom Squad, Cloud Nothings), za který dokonce získala Grammy (Boygenius).

 

„Zjistila jsem, že něco, co mám s většinou lidí, se kterými v poslední době mluvím, společného, ​​je obrovský strach a neschopnost být sami se sebou,“ říká Tudzin. „Neustálý pohyb, neklid, cokoliv, co mě ochrání před stagnací, je vždy tím, co mne posouvá dál," uvedla v souvislosti s vydáním nejnovějšího singlu, který je ochutnávkou v připravovaného alba.

Zpěvák Ted Leo se svou kapelou Pharmacists letos slaví 20 let od vydání jejich čtvrtého, klasického alba Shake The Sheets. Při té příležitosti se rozhodl potěšit fanoušky a vydat dema 11 skladeb z alba. Ale zpočátku tomu rozhodně nakloněn nebyl.

„Nebyl jsem si jistý, že tyhle verze písniček z alba přinesou dost nového, zda jsou dost dobré. Ale můj starý přítel a dlouholetý rezervační agent Mahmood Shaikh mě ujistil, že jsou zajímavé, a tak jsem tomu dal zelenou," přiznal Leo.

 

Její písničky zpívají Harry Styles (Adore You), Halsey (Without Me), Sabrina Carpenter (Espresso) a mnozí další. Zároveň Amy Allen vydává muziku pod svým jménem. Nejnovější singl Girl with a problem je příjemnou indie kytarovou skladbou s chytlavým vokálem, která dává tak trochu zapomenout, že píše popové hity pro hvězdy z první ligy.

„Girl with a problem jsem napsala ve chvíli, kdy jsem byla v obtížné situaci ve vztahu, o kterém jsem měla pocit, že se pomalu mění v něco ošklivého a neudržitelného. Vědomě jsem se přitom rozhodla přehlédnout každou výstrahu, abych tomu vztahu dala šanci. Ukázalo se, že je neuvěřitelné a problematické zároveň, jak naše srdce dokáží přebít náš vnitřní hlas a rozum," řekla k novému singlu Allen.