Obrázek k článku VIDEO: Eminem se emotivně omluvil svým dcerám za svou závislost
| Petr Malásek | Foto: Universal Music

VIDEO: Eminem se emotivně omluvil svým dcerám za svou závislost

Eminemovo nové album The Death of Slim Shady (Coup De Grace) je v jistém smyslu návrat do minulosti a ke zvuku, který odkazuje na samotné začátky jeho hudební kariéry. K drsným a útočným flow, které si neberou servítky, na album ale přidal i track Somebody Save Me – osobní zpověď a omluvu rodině. Umělec k ní teď vydal i videoklip.

Track i klip začíná konverzací mezi Eminemem a jeho dcerou Alainou. Rozmluva mezi nimi, natočená na starou kameru, je v klipu vidět na obrazovce, kolem které Eminem chodí, sleduje ji a reaguje na ní. Chvílemi je od svých blízkých, kteří sledují stará rodinná videa, oddělen sklem a pozoruje je zpoza této bariéry. V klipu se vyskytují vzpomínky na mnoho událostí, které rapper svou závislostí nejen na lécích prošvihl. Ve sloce věnované své dceři Hailie je vyjmenovává: od jejího prvního kytarového koncertu a prvního dílu podcastu, po svatbu i narození dítěte.

Právě video Hailie hrající na kytaru se stane leitmotivem třetí sloky, kde vysvětluje, že ho bral jako důvod svou závislost ukončit, v čemž zpočátku selhával. V další sloce se omlouvá své druhé dceři, Alaině a dalším členům své rodiny. Z tracku je patrné, že situace opravdu lituje a trápí ho, což jen umocňuje fakt, že se právě na tuto písničku Eminem rozhodl natočit tak emotivní klip.

„Někdo mě zachraňte od sebe samotného,” zpívá americký rapper a zpěvák Jelly Roll, který se v písni objevuje po boku Eminema. Jeho zpěv tvoří krátké pauzy mezi jednotlivými kapitolami této hudební zpovědi.

Posluchače Eminemova posledního alba tato píseň určitě překvapí. Dává smysl, že ji rapper zasadil na desku až jako poslední – je totiž osobní a jiná než zbytek tracků. Stárnoucí rapper nám ukazuje kus sebe a to, že za život udělal věci, na které není pyšný. Celému albu, stejně jako rapperovi samotnému, to dodává nový rozměr. Odpoutává od své tváře Slim Shadyho a jako Marshall Mathers si stoupá k mikrofonu se slzou v oku a zprávou, kterou měl na srdci už dlouho.