Obrázek k článku Lid rozhodl. Socha býka ponese jméno Ozzyho Osbourna
| Jarda Konáš | Foto: Sony Music

Lid rozhodl. Socha býka ponese jméno Ozzyho Osbourna

Ve zpěvákově rodném Birminghamu instalovali desetimetrovou sochu býka. Obyvatelé v hlasování rozhodli, že se bude jmenovat Ozzy.

Když před rokem anglický Birmingham hostil dvaadvacáté Hry Commonwealthu, na závěrečném ceremoniálu vystoupili i členové Black Sabbath Ozzy Osbourne a Tony Iommi. Setkali se s obrovským aplausem, ale šlo tak trochu o labutí píseň. Kvůli dlouhodobým zdravotním potížím zpěvák zrušil letošní plánované turné a vystoupení na sportovních hrách bylo prozatím jedno z jeho posledních. Jeho fanoušci v Birminghamu na něj ale myslí neustále, a teď mu skládají nečekanou poctu.

Raging Bull, tedy Zuřící býk, byl název desetimetrové mechanické sochy býka, který se vloni objevil na Hrách Commonwealhtu v rámci zahajovacího programu. Původní plán byl sochu rozmontovat, ale obyvatelé milionového města byli proti. V petici prosadili zachování kolosálního díla a jeho instalaci na New Street Station, největším nádraží v centru města. Když byl umělecký kousek zachráněn, proběhla veřejná anketa ohledně jeho jména. A zvítězil Ozzy.

Ozzy a Tony Iommi na loňském závěrečném ceremoniálu Her Commonwealthu

„Nemohla to být jasnější, volba,“ prohlásil Andy Street, starosta hrabství West Midlands, kde se Birmingham nachází. „Jako většina obyvatel našeho regionu se ani já nemůžu dočkat, až se Ozzy v triumfálním návratu vztyčí na New Street, hrdě nesoucí jméno samotného Prince temnoty.“

Sám zpěvák je z výsledků ankety a nečekané pocty nadšený. Na svém Twitteru sdílel videa z převozu a chystané instalace sochy, která bude odhalena tento týden u příležitosti prvního výročí od zahájení Her Commonwealthu. „Býk se jmenuje Ozzy. Díky všem za vaše hlasy. Birmingham navždy!“ přidal k tweetům krátký komentář. A pro BBC, která se zprávou o zachování a pojmenování sochy přišla, přidal krátký komentář: „Úplně mě to odpálilo! Ani nevím, co dalšího k tomu říct. Bůh vám všem žehnej a Birmingham navždy!“