Obrázek k článku Trutnoff Open Air Festival přivítá zásadní alternativce The Jesus and Mary Chain
| Petra Divoká | Foto: Mel Butler

Trutnoff Open Air Festival přivítá zásadní alternativce The Jesus and Mary Chain

S The Jesus and Mary Chain oslaví své čtyřicátiny Trutnoff Open Air Festival, který se koná ve dnech 22. až 25. srpna.

Zásadní skupina alternativního rocku 80. a 90. let je headlinerem letošního ročníku. Do České republiky se kapela, jež je na scéně přes čtyřicet let, vrací potřetí. Poprvé zde hrála v roce 1992. Již za dva dny, 22. března vydává svou osmou studiovou desku. Jmenuje se Glasgow Eyes a vychází sedm let od předchozí Damage and Joy. „Novinka mistrů devadesátkového popového hluku nedává důvod, proč jí dát přednost před osvědčenými kolegyněmi,“ napsal Antonín Kocábek o předchozí nahrávce, kterou tehdy naživo představili i v Praze. Snad tomu bude v případě aktuální desky jinak, a kromě vzpomínek dovezou The Jesus and Mary Chain i silné novinky. O tom, že jsou stále v dobré formě, svědčí, že před dvěma lety hostovali na řadě světových festivalů včetně Glastonbury.

„Jesus vystoupí v sobotu 24. srpna a bude to svátek pro všechny alternativní duše, ale nejen pro ně. The Jesus And Mary Chain jsou na českých pódiích velmi vzácným kořením. Králové alternativy u nás prakticky nekoncertují. Vystoupili zde pouze dvakrát. Bude se tak jednat o ojedinělé  vystoupení, první festivalové a teprve třetí v České republice za více než čtyřicetiletou existenci kapely,“ říká pořadatel festivalu Turtnoff Martin Věchet. „Kapela navíc po letech vydává novou desku, která vyjde za dva dny. K tomu 40 let našeho setkávání a 40 let od vzniku kapely. To vše do sebe skvěle zapadá a je jakoby vzájemně k sobě předurčené, seslané shůry od Nejvyšší Mocnosti nebo od náčelníka. Jen okolnosti vzniku kapely a našeho festivalu byly trochu jiné,“ dodává.

Již dříve pověstné trutnovské tamtamy vybubnovaly zprávu, že na jubilejní ročník festivalu, který se od loňska po brněnském intermezzu koná opět na Bojišti v Trutnově, zavítá americká skupina s láskou k irské hudební tradici a punku – Flogging Molly. Dále přijedou mimo jiné senegalští NDOX Electrique, David Koller, Monkey Business, Cocotte Minute, Visací zámek, Hentai Corporation, herečka Bára Hrzánová s kapelou Bachtale Apsa či Rozálie.