Obrázek k článku Putine, hrát se bude! Jak se české kluby chystají na topnou sezónu?
| Ondřej Černý | Foto: Marek Reinoha (Mydy v klubu Fléda)

Putine, hrát se bude! Jak se české kluby chystají na topnou sezónu?

Jak je česká klubová scéna připravena na nadcházející zimu? Na to, zda utáhnou zvýšené ceny energií, jsme se zeptali zástupců čtyř oblíbených klubů v Praze a Brně.

Ceny energií rostou raketovým tempem do neskutečných výšin. Snižte spotřebu a oblékněte svetry. Čeká nás těžká zima. Tak právě podobné věty jsme v uplynulých týdnech a měsících slýchali a četli poměrně často. Situace, a především cena plynu a elektřiny na burzách, se měnila každým dnem.

Určité uklidnění přišlo s rozhodnutím vlády zastropovat pro maloodběratele cenu silové elektřiny na šesti a cenu plynu na třech korunách za kilowatthodinu.

Jak jsou na tom ale hudební kluby, kam si chodíme pro hudební zážitky? Jaký dopad na ně výrazně rostoucí ceny energií budou mít? Neomezí provoz? Sníží riziko a budou ve své dramaturgii sázet na ověřené jistoty, které klub zaplní, a kasa spokojeně cinkne?

Poptali jsme se a máme dobrou zprávu: Hrát se bude, zavírat ne. Jasně, s nějakými dopady vyšších cen se prostě počítat musí, ale to hlavní, živá produkce, tu bude i nadále.

Jedním z důvodů relativního klidu klubů je to, že ceny energií mají zafixované na určitou dobu dopředu. Třeba pražské Meetfactory pocítilo zdražení elektrické energie až od září 2022, přičemž řada z nás zaregistrovala jen v letošním roce už několikeré navýšení. Fixaci na cenu plynu má smíchovská scéna až do června 2023.

Podobně je na tom brněnský klub Fléda. Ceny elektrické energie má zastropované na několik let dopředu, a tak se jej cenové běsnění posledních měsíců nijak netýká. S plynem, kterým klub vytápí, je to horší, ale Headlineru Martin Brzobohatý za Flédu řekl: „V zimních měsících, kdy máme sezonu, je zde velká fluktuace návštěvníků, a není potřeba sál vytápět, jelikož návštěvníci nám topí sami sebou.“

Další brněnský prostor, Kabinet Múz, dle jednoho ze spolumajitelů Martina Kozumplíka ceny energií aktuálně netrápí. V případě výrazného nárůstu cen, například na trojnásobek, by podle Kozumplíka „cena klubu jistě zkomplikovala život, ale s ohledem na ostatní náklady provozu klubu by se nejednalo o likvidační částku“.

Brno je sice zlatá loď, ale blaze je v pražských Vršovicích. A to až tak, že nejenom že na Café V lese zatím nárůst cen energií neměl žádný dopad, ale loni klub dle manažera Radka Motlíka částku plateb svých záloh dokonce snižoval. A že nejde o existenční situaci, dokládá i tím, že zálohy na elektřinu „tvořily jedno až dvě procenta z obratu. Záleží na tom, jak je měsíc exponovaný.“.

Hentai Corporation, MeetFactory; Foto: Marek Reinoha

Úspory jsou na místě

Takhle to vypadá pohodově, ale nenechte se mýlit. Třeba Meetfactory po ukončení fixací ceny plynu a elektřiny stoupnou třikrát až čtyřikrát. I přes vládní zastropování cen. V reálných číslech to dle ředitele Marka Lakomého „vypadá přímo děsivě. V roce 2021 jsme platili za energie cca 1,2 milionu korun bez DPH. V roce 2023 by to mohly být tři až čtyři miliony, opět bez DPH.“.

Spíše než ceny energií trápí provozovatele hudebních scén vysoká inflace, panika a s tím související pokles návštěvnosti klubu. Toho se třeba bojí v Kabinetu Múz. Následující sezona je tak z tohoto pohledu velkou neznámou. Co je naopak jisté? „Návrat do předcovidových kolejí se bohužel o další rok odkládá,“ má jasno Kozumplík.

Na řadu tak budou muset přijít úspory. Primárně se kluby chtějí zaměřit na ty provozní. V případě Meetfactory se tak například počítá s výměnou starého osvětlení úspornými variantami žárovek.

V čem jsou místa, kam chodíme za hudebními zážitky, zajedno? Že šetřit rozhodně neplánují na programu. A slevit nehodlají ani ve své dramaturgii. Je to sice plán, ten se ale zároveň překrývá s přáním. „Pevně věříme, že nebude potřeba začít dělat změny v dramaturgii a pořádat koncerty pouze s vidinou ‚snadno‘ vydělaných peněz,“ řekl Headlineru za Meetfactory jeho ředitel Lakomý. Dramaturgie Kabinetu Múz se neohlíží na komerční potenciál vystupujících. „Nic na tom měnit nebudeme,“ konstatoval přesvědčení klubu jeho spolumajitel Kozumplík. Fléda zůstává v tomto směru o něco zdrženlivější. „Uvidíme, jak moc se situace s cenami energií dotkne našich návštěvníků. Nicméně platí, že – obzvlášť ve městě jako Brno – dramaturgicky odvážnější počiny jsou pro nás vždy riskantní,“ netají se za klub Brzobohatý.

Café V lese je v tomto velmi výrazně limitováno svou kapacitou. Do klubu, který je pro 200 diváků, prostě určité kapely nepozvete, i pokud byste chtěli. Manažer Motlík ale nabízí i jiný úhel pohledu: „Covid poškodil de facto všechny stejně. Čili se to srovnalo. Kapely si nemůžou žádat víc od promotérů/klubů a jsou rády, že mohou jezdit. Pořád se to vyplatí více než sedět doma.“

Science Killer, Kabinet Múz; Foto: Marek Reinoha

Zachrání to vánoční večírky?

A když bude nejhůř a účetní bude na vedení klubu tlačit, že je potřeba s finanční situací něco dělat, jak zpívala Načeva, možnosti tu jsou. „Stejně jako ostatní ekonomicky soběstačné prostory i MeetFactory vyvažuje svou ekonomickou bilanci příjmy z pronájmů na soukromé akce či vánoční večírky a také příjmy z hostinské činnosti,“ vysvětlil ředitel smíchovské scény Lakomý.

Už v době covidu se značně lišily postoje různých podnikatelů k tehdejší vládní pomoci. Někdo ji uvítal, jiný vyžadoval, další odmítal s tím, že podpora je potřebná úplně jinak. Také teď se kluby v pohledu na pomoc ze strany státu nebo samospráv liší. Café V lese o něčem podobném vůbec neuvažuje. Fléda dle vyjádření svých zástupců není v existenčním ohrožení, proto „s žádnou akutní pomocí nepočítáme“. Naopak Kabinet Múz by se bez pomoci města Brna a Ministerstva kultury neobešel. „Provozování klubu s naší dramaturgií by v posledních letech bez podpory nebylo možné. Dva roky covidu a aktuální inflační a energetická krize dělá z provozování klubu spíše nadšeneckou aktivitu než smysluplné podnikání,“ říká jeho spolumajitel Kozumplík.

Také Meetfactory finanční a jinou pomoc vítá. Ať už je v podobě zastropování cen energií ze strany státu, nebo vyhlášení mimořádné dotace na energie pro kulturní subjekty, jež provozují vlastní či pronajatou budovu, kterou vyhlásil Magistrát hlavního města Prahy a alokoval do této výzvy 30 milionů korun pro rok 2022. Ředitel Meetfactory Lakomý ale zdůrazňuje: „Stejně jako covidová krize i tato krize bude mít reálné následky s časovým zpožděním. Takže důležité je, aby podpora byla realizována i v roce 2023.“

Tropical Fuck Storm, Café V lese; Foto: Marek Reinoha