Obrázek k článku Další tváře Micka Jaggera: Herec, tanečník, producent, kámoš i módní ikona
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Další tváře Micka Jaggera: Herec, tanečník, producent, kámoš i módní ikona

Mick Jagger oslavil osmdesátiny. Není ale jen frontmanem Rolling Stones. Stal se z něj herec, producent, módní i umělecká ikona. A neměli bychom zapomínat ani na jeho sólovky…

1) Tanec s Bowiem

Jednoznačně největším hudebním úspěchem mimo domovskou kapelu byl duet s Davidem Bowiem Dancing in the Streets, singl z první sólovky She’s the Boss. Nebyla to jeho skladba, už dříve ji nahráli The Kinks, Mamas and Papas, Grateful Dead a další. Roztančení Jagger s Bowiem v klipu hopsají noční ulicí a jejich nálada je nebezpečně nakažlivá. I to byl jeden z důvodů, proč se skladba vyhoupla na špici britské hitparády a v USA se dostala do první desítky žebříčku Billboard. Tam se Bowie podíval posedmé a naposledy, Jagger se do zámořské top ten dostal sólově jen jednou – právě s tímto singlem. Veškerý výtěžek z prodeje pánové věnovali charitě Live Aid. Mimochodem, jedním z autorů původní skladby je Marvin Gaye.

2) Sólovky ve stínu Stounů

Je pravda, že pokud nepočítáme Dancing in the Streets, tak se Jaggerovi sólově z komerčního hlediska zas tak nedařilo. Ale upřímně, komu by to mělo vadit? Jemu rozhodně ne, úspěch nepotřeboval a z nahrávek je cítit, že chtěl hlavně dělat trochu jinou hudbu. S odstupem času můžeme říct, že mu z toho sice vylezl klasický osmdesátkový nafintěný rock, což podpořil i lehounce androgynní imagí, ale i tak to stojí za pozornost. Už kvůli těm hostům, vždyť s ním nahrávali třeba Jeff Beck, Pete Townshend nebo Herbie Hancock. A v ploužáku Hard Woman z debutové desky She’s the Boss slyšíme na klávesy Jana Hammera.

3) Zlatý parťák

Ačkoli Jagger během své kariéry nenatočil tolik duetů a featů jako třeba Paul McCartney nebo Ozzy Osbourne, o to zajímavější spolupráci si vybíral. Hostoval například na deskách Jacksons Five nebo Beatles, u nichž se na Magical Mystery Tour spokojil s rolí backvokalisty. Ozdobil nahrávky Buddyho Guye nebo Sheryl Crow a občas dokázal i překvapit. Třeba když se sešel v superskupině SuperHeavy s Damianem Marleym a Joss Stone nebo když se s Jennifer Lopez objevil v singlu will.i.ama T.H.E. (The Hardest Ever), což už bylo žánrově opravdu hodně jinde…

4) Věčný zdroj inspirace

will.i.am vlastně nemusí až tak překvapit, protože jeho skupina The Black Eyed Peas o Jaggerovi zpívala už na desce The Beginning. A nebyli zdaleka jediní. Odkazy na ikonického frontmana najdeme v nespočtu nahrávek od rapu až po ryzí popík, jako je Keshin hit Tik Tok. Jednoznačně nejslavnější písní hlásící se k frontmanovu odkazu je Moves Like Jagger od Maroon 5. Ten doprovází i vtipný klip, kde se řada adeptů snaží na konkurzu s větším či menším úspěchem napodobit nezaměnitelné zpěvákovo nakrucování. Mimochodem, naučil se ho prý od nedávno zesnulé Tiny Turner.

5) Filmový producent

Mick Jagger má rád film. Nebýt jeho aktivit, několik snímků by možná ani nevzniklo. Například životopisný snímek o Jamesi Brownovi Get on Up, který svého času podle mého názoru neprávem zapadl mezi slavnějšími kousky jako Ray a Walk the Line. Jagger se zhostil producentské role a spolu s filmaři vytvořili dílo vzdávající nejen poctu Mistru Dynamitovi, ale v němž se předčasně zesnulý herec Chadwick Boseman zhostil jedné z nejlepších rolí své kariéry. Prozatím nejznámějším filmem, na kterém se Jagger spolupodílel, je špionážní historické drama Enigma z roku 2001.

6) Škoda Vinylu

Jagger stál spolu s Martinem Scorcesem taktéž za vznikem seriálu Vinyl. Desetidílná série byla svého času naprostou lahůdkou pro každého hudebního fanouška. Vyprávěla příběh fiktivního labelu American Century, jehož divoký i nahnutý osud krásně ilustroval nevyzpytatelné sedmdesátky v hudebním průmyslu. A těch rockových ikon, co se mihly příběhem! Led Zeppelin, Velvet Underground, Alice Cooper, New York Dolls. Škoda přeškoda, že HBO dva měsíce po odvysílání posledního dílu oznámilo zrušení práce na druhé sérii. Postavu frontmana kapely Nasty Bits, se kterou si label American Century užil své (a ona s ním), ztvárnil Jaggerův syn James.

7) Herec různých kvalit

Můžeme namítnout, že k hraní se Jagger dostal tak trochu díky vypočítavosti: ve filmovém průmyslu bylo odnepaměti v oblibě obsazovat populární zpěváky jen proto, aby přitáhli publikum. Nejspíš právě díky tomu jako první filmové angažmá získal hned hlavní roli v australské kovbojce Ned Kelly. Jak se můžete přesvědčit v přiloženém videu, dnes působí některé záběry komicky, od ochotnicky pronášených replik po držení pistole. Ale Jagger se rychle učil a později si před kamerou vedl při nejhorším chvalitebně.

8) Nejen módní ikona

Málokdo ovlivnil styl a oblékání tak, jako svého času Mick Jagger. Nebyl jen módní ikonou, fascinoval výtvarníky a fotografy. Jako jeden z prvních ho portrétoval sir Cecil Beaton, legenda britské fotografie. Andy Warhol jej ztvárnil v sérii dvou set padesáti sítotisků, hned několikrát s ním spolupracovala Annie Leibovitz. Jaggerových portrétů bylo tolik, že se v roce 2010 dočkaly samostatné výstavy ve francouzském Arles. K vidění tam byly mimo výše zmíněné Jaggerovy fotky od Bryana Adamse, Karla Lagerfelda či Antona Corbijna. K výstavě vyšel katalog, jenž se dá dodnes za celkem dobrou cenu sehnat přes internet.