Obrázek k článku Byl jsem trochu tyran, lituje David Byrne ošklivého konce Talking Heads
| Jarda Konáš | Foto: Sire Records

Byl jsem trochu tyran, lituje David Byrne ošklivého konce Talking Heads

Víc než dvacet let od posledního společného vystoupení se nyní čtveřice znovu sejde na jednom pódiu. Nástroje bohužel zůstanou doma.

I malé kroky se počítají, dalo by se říct. Legendární Talking Heads se opět sejdou u příležitosti čtyřicátého výročí jejich koncertního filmu Stop Making Sense. Stane se tak 11. září na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde se všichni čtyři hudebníci potkají u jednoho stolu, aby se po projekci jejich filmu, nově zrestaurovaného ve 4K, účastnili diskuze moderované režisérem Spikem Lee.

Není to sice comeback, ale fanoušci Talking Heads nad tou zprávou nejspíš i tak pozvedli obočí. Naposledy se na jednom pódiu kapela potkala před více než dvaceti lety, když v roce 2002 vstupovala do Rokenrolové síně slávy. A i to byl unikátní okamžik. Talking Heads totiž s koncertováním sekli už v roce 1984 (s výjimkou jednoho vystoupení na konci dekády) a i když pokračovali ve studiové práci, nakonec se v roce 1991 definitivně rozpadli. 

Šance na comeback byla mizivá, zpěvák David Byrne odmítal se zbytkem kapely spolupracovat, a dokonce na bývalé kolegy podal žalobu, když pokračovali dál pod jménem Heads. „Je to celkem jasná snaha, jak na jméně Talking Heads vydělat prachy,“ pověděl tehdy časopisu Rolling Stone. „Já bych řekl, že to už nejsou Talking Heads, oni že ano, jen s jiným zpěvákem. Je to jiné a měli by se jmenovat jinak.“

Zbylí členové v rozhovorech popisovali své zkušenosti odlišně: „David není schopen opětovat přátelství. Odstřihávat se od lidí, kteří už posloužili jeho plánům nebo můžou ohrozit jeho ego, to je chování, které prokazuje celý život,“ řekla na Byrneho adresu v roce 2004 baskytaristka Tina Weymouth.

Už i Byrne se ale na minulost dívá střízlivěji: „V mládí jsem nebyl moc příjemný společník. Když jsem pracoval na některých koncertech Talking Heads, byl jsem spíš trochu tyran. Pak jsem se naučil relaxovat a také, že když jsou mezi lidmi dobré vztahy, mají z toho obě strany víc, než když všem říkám, co mají dělat. Konec nebyl dobře zvládnutý. Bylo to celkem ošklivé,“ přiznal David Byrne v nedávném rozhovoru pro magazín People.

I tak je svým způsobem zázrak, že se Talking Heads znovu sejdou na jednom pódiu, i když se nebude hrát, ale povídat. Minimálně je to skvělá reklama pro film. Stop Making Sense uvede po festivalové premiéře síť kin IMAX a teď k tomu mají fanoušci jako bonus ještě jedno společné setkání jejich milované kapely.

Trailer k restaurované verzi filmu Stop Making Sense