Obrázek k článku Bedřicha Smetanu čekají blackmetalové narozeniny. Klasikovy skladby ožijí na Brutal Assaultu
| Lukáš Rešl | Foto: Brutal Assault

Bedřicha Smetanu čekají blackmetalové narozeniny. Klasikovy skladby ožijí na Brutal Assaultu

Jedna z největších metalových událostí ve střední Evropě se kvapem blíží. Festival Brutal Assault, který se tradičně uskuteční v bývalém vojenském areálu Josefov, startuje již 7. srpna hlavní program svého 27. ročníku. Při příležitosti 200. výročí narozenin Bedřicha Smetany zde představí písně slavného skladatele domácí black metalová skupina Cult Of Fire za doprovodu orchestrální sekce.

Tvrdá metalová a klasická hudba k sobě vždycky přirozeně tíhly. Ostatně žánroví fajnšmekři už od 70. let evidují první metalové formace ovlivněné prvky a postupy klasické hudby – takové začali škatulkovat do kategorie „neoklasický metal“. Mezi nejznámější představitele z raného období se řadí například fenomenální kytarista Ritchie Blackmore nebo třeba Brian May. A není žádným tajemstvím, že mnoho powermetalových kapel v devadesátých letech (například Rhapsody nebo Stratovarius) fúzi metalu a klasiky posouvali dál do nejrůznějších, až epických sfér.

Dokonce i tvrdší metalové formy jako právě black metal, se v kouzlu a síle klasiky zhlédly a začaly ve svém řízném celku absorbovat složitější a bohatší kompozice a nekonečné spektrum všemožných stupnic. Jednou takovou partu u nás jsou právě Cult Of Fire, kteří navazují na bohatou tradici tuzemského black metalu. Za svou kariéru si metalisté zahráli nesčetněkrát za hranicemi a na mnoha akcích plnili roli předních headlinerů. Nyní skupina, která existuje od roku 2010, chystá na největším metalovém festivalu u nás speciální set plný skladeb Bedřicha Smetany v temném blackmetalovém hávu za doprovodu symfonického tělesa Bohemian Symphony Orchestra Prague.

Smetanovu Vltavu v blackmetalové formě zvěčnili metalisté Cult Of Fire už v roce 2014.

„Po týdnu intenzivního poslechu všeho, co pan Smetana složil, mnou nejvíc rezonovaly skladby Pochod národní gardy, Tábor, Píseň česká, Vyšehrad, Triumfální symfonie - Scherzo, Vltava a Z českých luhů a hájů. Ty jsem si dokázal představit v celé jejich kráse v metalovém provedení. Vedle nich chci představit i vlastní skladbu Váh, kterou jsem složil jako poctu nejdelší slovenské řece,“ říká kapelník Cult Of Fire Vladimír Pavelka po první zkoušce kapely s orchestrem, která proběhla v neděli 7. července.

Jeho slova doplňuje také dirigent Bohemian Symphony Orchestra Prague Martin Šanda, který se na netradiční spolupráci těší. „Je skvělé, že můžeme tímto projektem propojit dva naprosto odlišné hudební světy a přiblížit jak klasiku metalistům, tak naopak i milovníkům klasické hudby kvalitní a poctivý metal.“