Obrázek k článku Hudbou proti strachu a úzkosti. V Praze zahrají křesťanští rockeři Skillet
| Johanka Bezrová | Foto: Jimmy Fontaine

Hudbou proti strachu a úzkosti. V Praze zahrají křesťanští rockeři Skillet

Skillet se do metropole vrací po více než třech letech. Rockoví misionáři přijíždí v rámci turné Day of Destiny k loňské vydané desce Dominion. Svou show představí 6. května ve Foru Karlín.

Skillet v roce 1996 založili zpěvák John Cooper s dnes již bývalým kytaristou Kenem Steortsem. Silné křesťanské kořeny kapela nezapře, ostatně svůj název dostala od pastora církevní komunity v Memphisu, kde vznikla. V překladu Skillet znamená pánev, což se podle pastora ke skupině hodilo, protože měl pocit, že je jejich muzika jako „jídlo, do kterého prostě hodíte spoustu různých věcí na velkou pánev a uvidíte, co z toho bude.“ Což ostatně Cooper zmiňuje v loňském rozhovoru pro Headliner: „Hned v začátcích kapely jsme tvořili tak, že jsme v naší tvorbě mísili různé prvky od různých kapel a umělců, kteří pro nás byli inspirací. Tam jsme vzali kytary, tam elektroniku, jinde něco dalšího. A bylo to právě jako přidávání ingrediencí na pánvičku při vaření.“ Právě kvůli názvu kapely si fanoušci říkají „panheads“ – pan znamená rovněž pánev.

Z původní sestavy už zbyl jen zpěvák John Cooper, přičemž vždy platilo, že všichni členové kapely byli věřící. Není proto překvapením, že se víra odráží i v řadě jejích textů. Cooper o ní často hovoří, i když se v minulosti nechal slyšet, že v Evropě lidé jejich hudbu poslouchají bez ohledu na náboženský kontext, což si pro změnu užívají oni.

Frontman John Cooper a kytaristka Korey Cooper jsou přes dvě desetiletí manželé a mají spolu dvě děti, které vyrůstaly na turné: „Někdy je to těžké. Život v tourbusu a všichni ti lidé kolem. Musíte se naučit, jak se hádat, jak řešit klasické rodinné záležitosti, jak vychovávat děti. Myslím, že to zvládáme díky tomu, že oba milujeme muziku,” vysvětluje John Cooper, který snad během každého koncertu vyznává Korey lásku různými gesty od polibků až po milostné proslovy.

Chraplavý hlas hlavního zpěváka doplňují jemnější vokály bubenice Jennifer, která má i svůj vlastní vedlejší projekt jménem Ledger. Na kytary hrají Korey Cooper a Seth Morrison. Do Prahy skupina soudě podle předešlých koncertů přijíždí s nadupaným setlistem s písničkami ze šesti různých alb. Na turné si přizvala krajany Eva Under Fire a novozélandské hardrockery Like A Storm.

Na poslední desce, která se jmenuje Dominion, Skillet zpívají o „pozitivní vzpouře“. „Je to vzpoura proti vnitřním elementům, jako je strach a úzkost. Je to vzpoura proti vnějším silám, které po vás chtějí, abyste byli něčím, čím být nechcete. Je to oslava svobody, kterou v životě máme. Je to velmi anti-establishmentové. Je to výzva ke shromáždění, abyste se postavili za to, v co věříte. A nenechali se umlčet. Na určitých místech to může být nepopulární, ale není nic rockovějšího než tohle,” říká Cooper.