Obrázek k článku GLOSA: Těžko nahraditelný Serj Tankian se vrací ke kořenům System of a Down
| Ondřej Kubín | Foto: Travis Shinn

GLOSA: Těžko nahraditelný Serj Tankian se vrací ke kořenům System of a Down

Tankian sólově oprašuje nevydanou starou skladbu z počátků System of a Down. Silný text doprovází spíš průměrná hudba.

Serj Tankian vydal po A.F. Day druhý singl ze svého nového EP, skladbu Justice Will Shine On. Kdybych neměl jiné informace než samotnou hudbu, řekl bych že jde o neurážející, ale přeci jen slabší odvar ze Systémů. Celá písnička jede na poměrně jednoduchém riffu a groovu, zatímco nad tvrdým, leč zaměnitelným podkladem zpívá Tankian svým typickým hlasovým projevem s intenzivním vibratem a dalšími vlivy operní techniky. I text je vyloženě ukázkovým příkladem tvorby System of a Down, znovu se vrací k jejich asi největšímu tématu, totiž k arménské genocidě. Je poměrně přímočarý, ale o nic méně silný, Tankian v něm vyzývá generaci svých prarodičů, aby mu vyprávěli o hrůzách jejich mládí.

Není to ovšem tak, že by se Tankian teď snažil složit „něco ve stylu System of a Down“, jde o trochu jiný druh recyklace. Písnička totiž pochází z dob počátků kapely, jen se tehdy nedostala na album a Serj ji oprášil až teď po letech. To je ostatně koncept celého chystaného EP Foundations, jde o pět Tankianových dosud nevydaných skladeb z doby SOAD i z jeho pozdější sólové kariéry. Rozhodl se k nim vrátit při psaní vlastních pamětí, které letos vyšly pod názvem Down with the System. 

System of a Down vydali zatím poslední album už před téměř dvěma dekádami, jejich jedinou novou hudbou od té doby byly dva singly v roce 2020 - Protect the Land a Genocidal Humanoidz. Těmi chtěli upozornit na tehdy aktuální a covidem zastíněné nové konflikty na sporném území Náhorního Karabachu. Jinak kapela novou hudbu neskládá, pouze příležitostně koncertuje. Tankian sám se nechal slyšet, že by neměl problém s tím, kdyby System of a Down pokračovali s novým zpěvákem a prý v minulých letech proběhly i zkoušky s několika kandidáty, minimálně dosud to ale nikam nevedlo. Nové EP těžko nahraditelného Tankiana vyjde 27. září.