Obrázek k článku Queenie: Fanouškovský kotel z pražského koncertu se letos bude těžko překonávat
| Lukáš Rešl | Foto: Archiv Queenie

Queenie: Fanouškovský kotel z pražského koncertu se letos bude těžko překonávat

Celosvětově uznávaný tribute band Queenie slaví osmnáct let na pódiích. V rámci oslav se mu podařilo v půlce dubna vyprodat dvoják v pražském O2 universu, to však zdaleka není všechno. Skupina kolem českého Mercuryho Michaela Klucha si napříč republikou připravila řadu výročních koncertů. Do konce roku odehrají také několik koncertů v zahraničí.

Oslava kapelní plnoletosti v O2 universu byla velkolepá. Jak v recenzi koncertu z 19. dubna popsal kolega Pepa Vlček, na Queenie je obdivuhodná jejich schopnost se přiblížit zvukem a interpretací svému vzoru. „Kluch a jeho spoluhráči mají dokonale okoukanou nejen hudební, ale i vizuální stránku queenovských vystoupení. A to včetně Mercuryho a Mayovy gestikulace a póz… A i když Kluch říká, že Mercuryho gestikulaci nikdy nestudoval, byly v průběhu koncertu okamžiky, kdy se zdálo, že zpěvácká legenda sestoupila mezi nás,“ napsali jsme.

S Michalem Kluchem jsem proto prohodil pár slov ohledně započatých oslav kapelních narozenin, nového formátu koncertů a také písniček, které si na koncertech zpívá nejraději. Koncertů nejen v rámci turné je totiž opravdu hodně a pokrývají téměř celou mapu naší země.

Připravujete v rámci turné po českých i zahraničních městech něco speciálního?

Věděli jsme od začátku, že z narozeninových koncertů v O2 universu vyplyne dramaturgie na celé léto. Čekali jsme, jak si playlist sedne a jak moc ho budeme muset měnit směrem k letním koncertům. Nechceme v tomto směru příliš prozrazovat, ale byli jsme spokojení. Diváci se mohou opět těšit na skladby z alba The Miracle, jako Breakthru, nebo The Miracle, ty z aktuálního playlistu nezmizí. Navíc jsme nakoupili nová, velmi specifická světla a další efekty, takže jak je v posledních letech naším zvykem, ani vizuál koncertu nezůstane stranou.

A jak se vám tedy v O2 universu u fanoušků „staronové“ písně z alba The Miracle (1989) osvědčily?

Musím říci, že fungovaly bezvadně. Zřejmě to bylo dáno i tím, že nás nesmírně baví. Málokdo si totiž uvědomuje, že toto album přineslo pecky jako I Want It All, Breakthru nebo eponymní The Miracle. I Want It All je stálice našeho playlistu, ale Breakthru se v něm objevuje zřídka kdy a The Miracle jsme hráli vůbec poprvé. Zahrnutí těchto písní do jednotného setlistu je pro nás vzrušující a myslím, že to divák na našich koncertech cítí.

Záznam koncertu Queenie z pražské O2 areny.

Jak dlouho vlastně trvá, než Queenie nazkouší „novou“ písničku? Přece jen, vždy se snažíte hodně přiblížit svým vzorům, ať už po stránce technické, vizuální, či zvukové.

Chtěli jsme přinést zase něco jiného, než měli možnost diváci vidět na našich koncertech v O2 areně. Některé písně stačí dvakrát projet a hned zjistíme, že je i po delší pauze zahrajeme prakticky okamžitě. Samozřejmě, vždy tomu předchází individuální příprava každého z nás. Na druhou stranu se od nás neočekává, že budeme zásadně měnit aranže, takže si každý po své ose opráší to, co už jsme se jednou naučili. A pak je to pouze o souhře, která někdy přijde hned, někdy až třeba s druhou zkouškou.

Platí to i pro písně, které se chystáte hrát úplně poprvé?

Ano, to je ostatně případ songu The Miracle. Zrovna tady souhra nebyla jednoduchá, protože se v té písni často mění tempa i harmonie. Je poměrně složitá, ale zároveň nádherná. Je to přesně ten typ songu, který dozraje až s divákem.

Vyjma řady českých zastávek vás po turné čekají také zahraniční koncerty v Belgii, Francii a Německu. V Belgii letos zahrajete dokonce hned třikrát. Máte rádi tamní publikum?

Belgické publikum je velmi vděčné a Belgičané si obecně na nic nehrají, jsou to velmi sympatičtí lidé i v soukromí. Oproti nim jsou pak třeba Skandinávci na první pohled méně otevřenější, ale také k nim rádi jezdíme. Každý národ má své a nelze úplně říci, že bychom někde hráli raději.

Takže jsou pro vás české koncerty úplně stejné jako ty zahraniční?

Upřímně, takový kotel (v dobrém slova smyslu), jako byl nyní v Praze v O2 universu, tento rok těžko fanoušci jinde ve světě překonají.

S odstupem času a letitou zkušeností s hraním repertoáru Queen, existuje nějaké album či skladba, která je vám nejbližší a vždy si ji rád zazpíváte?

Pro mě osobně je to vždy ta poslední „nová“ píseň, kterou uděláme. Ale skvělé jsou všechny a věřte mi, že je ještě mnoho písní Queen, které bych rád do playlistu prosadil a zazpíval si je. Z praktických důvodů to leckdy není možné, ale když uděláme něco nového, vždy se na to moc těším. Nicméně i tu asi nejhranější píseň I Want to Break Free moc rád zpívám na každé show. A jestli se mě ptáte na mé favority, pak vám řeknu alba jako Queen II nebo Hot Space. Ty bych si s sebou vzal na pustý ostrov.

Queenie na turné

Po dvou dubnových koncertech v pražském O2 universu čeká Queenie celkem deset dalších vystoupení v rámci turné k osmnácti letům na scéně. Po Praze je čekají koncerty v Plzni, Ústí nad Labem, Jihlavě, Písku nebo Brně. Speciální playlist turné pojímá také písně ze třináctého alba Queen The Miracle (1989), které je posledním albem skupiny s fotografií členů kapely na přední straně obalu.