Obrázek k článku Kamil Rudolf: Davida Guetta je nejslavnější DJ planety. Dostat ho k nám trvalo sedm let
| Šárka Hellerová | Foto: Libor Ponča

Kamil Rudolf: Davida Guetta je nejslavnější DJ planety. Dostat ho k nám trvalo sedm let

Desátý ročník oslaví festival Beats for Love s Davidem Guettou a dalšími špičkovými jmény elektronické taneční hudby. „Máme asi nejlepší program v historii. Všechno, co jsme si přáli a snažili se získat několik let, se nyní zhmotnilo,“ říká ředitel hudební přehlídky Kamil Rudolf před vypuknutím akce.

Festival Beats for Love se v areálu ostravských Dolních Vítkovic koná od 3. do 6. července. Hudební přehlídka zaměřená na elektronickou hudbu se symbolem obřího srdce vyrostl z „bláznivého nápadu“ v jednu z největších evropských událostí na poli elektronické taneční hudby.

Proč letos vyrazit na Beats for Love?

Z celé řady důvodů. Je to už asi nejnavštěvovanější český festival a v segmentu elektronické taneční hudby patříme vůbec k největším v Evropě. V rámci střední Evropy je největší určitě, a má tedy obrovskou programovou nabídku. Na osmnácti žánrových pódiích vystoupí přes 480 umělců z celé planety. Zahraničních headlinerů máme asi 150. Navíc se letos chystáme náležitě oslavit desáté výročí. Pro návštěvníky chystáme v areálu řadu překvapení a máme asi nejlepší program v historii festivalu. Všechno, co jsme si přáli a snažili se získat několik let, se nyní zhmotnilo. Specifikem Beats for Love je velmi silná atmosféra. Znám řadu festivalů, které jsou taky fajn, ale oproti nám jsou vlastně dost klidné. U nás je to opravdu jedna velká party plná energie. Procházíte Dolními Vítkovicemi, které pokládám za jeden z nejkrásnějších festivalových areálů světa, a slyšíte, jak se kolem prolínají různé žánry elektronické muziky. Je to oslava taneční hudby a podle mě docela zážitek.

Doporučil byste ho i lidem, kteří elektronickou hudbu běžně neposlouchají?

Určitě. Chodí k nám za atmosférou i ti, kteří taneční hudbu běžně neposlouchají. Baví je třeba to, jací lidé se sem sjedou z celé Evropy. Je fajn si lehce vysvětlit, že když pomineme nějaké subžánry a zaměříme se na umělce, kteří vystupují na hlavní scéně, mluvíme o tvůrcích, kteří vytváří největší současné popové hity světa. Dalo by se proto klidně říct, že jsme popový festival. Elektronika už staré pojetí popu nahradila nebo se s ním minimálně překrývá. Proto je už i na všech velkých multižánrových festivalech taneční elektronická hudba důležitou součástí programu. Podívejme se třeba na Sziget.

Je pravda, že z dnešního pohledu se zdá, že zaměřit festival na tyto žánry bylo poměrně vizionářské.

Určitě jsem to tak ale tehdy nevnímal. Spíš jsme chtěli dát prostor všem těm žánrům, jejichž směs je dost pestrá. Od té popové elektroniky po tvrdší žánry, které zní třeba na Empire by My Oxygen Stage. To je ohledně Beats for Love poměrně zajímavé, že jsme možná, co se našeho ranku týká, nejvíc multižánroví. Například Tommorowland a podobné akce nemají tu pestrost vůbec tak velikou. A co se vizionářství týká, vůbec jsem nepředpokládal, že se z této hudby stane tak ohromný mainstream, jenž pronikne ve velké míře i na dříve jinak zaměřené světové festivaly. Dělali jsme si a děláme, co chceme, líbí se nám to a cítíme to jako správné. Chtěli jsme vytvořit dominantní festival elektronické taneční hudby. Povedlo se a stále se to tak nějak daří.

Jaké tedy byly v začátcích vaše nejdivočejší představy ohledně budoucnosti Beats for Love?

Chtěli jsme udělat event taneční hudby v Dolních Vítkovicích, protože to prostředí k tomu sedí. Ale přiznám se, že nás vlastně ani nenapadlo, že budeme zvát taková jména, jako nyní máme. Letos například Davida Guettu, o něhož jsme usilovali sedm let a je aktuálně světový DJ number one. Nebo Erica Prydze, kterého jsme se také snažili získat dlouho a je velmi složité ho vůbec dostat do Evropy.

Znamenají pro vás zmíněná jména, že už je pro vás dostupný v podstatě kdokoli, nebo jsou ve vašem segmentu i obtížněji získatelní interpreti? 

Guetta patří k nejdražším na světě, ale jsou i dražší. Tak jak roste naše profitabilita a schopnost platit větší jména, rostou i honoráře té špičky, takže se hranice dostupnosti neustále posunuje. Rád bych ale zmínil, že Davidem Guettou seznam jmen, která chceme na festival pozvat, vůbec nekončí. I do budoucna bude náš program zajímavý, ten vrchol se může posouvat dál.

Na co se těšíte nejvíc vy osobně?

Toho je moc. Určitě si nenechám ujít Erica Prydze. Poprvé do České republiky na festival přijede Boris Brejcha, který zde měl zatím jen své sólové shows. Vrací se skvělý houseový interpert Roger Sanchez nebo Lost Frequencies. Vystoupí Chase and Status, producenti roku dle letošních Brit Awards a autoři loňského hitu Baddadan.

Letos mít další koncert v ČR nebudou. Před nimi vystoupí Becky Hill, která též bodovala na Brit Awards. Má featy jak s Chase and Status, tak s Guettou. Doufám, že snad nastane nějaké překvapení v podobě společného vystoupení. Na to se hodně těším.

Dřív se říkalo, že největší dýdžejové lítají přes planetu jako zběsilí a mají během 24 hodin několik vystoupení v různých koutech světa.

Tak moc už se honit nedají, stále není výjimkou, že jsou v jednom dni třeba dvě vystoupení. Většina headlinerů lítá soukromými letadly a je schopna toho stihnout více, ale už se dbá na nějakou rozumnou logistiku.

Co se logistiky týká, napadne vás nějaká dramatická historka?

Jako první si vybavuji, jak k nám letěli drum’n‘bass producenti Sigma z jiné show a měli zpoždění v cestě na letiště. Už jsme měli nachystané záložní letadlo, abychom pro ně doletěli do Prahy, ale nakonec se našemu šéfovi produkce podařilo zdržet jejich let, který tedy zrovna private jet nebyl, a nakonec se podařilo, že s ním dorazili. Ale je běžné, že máme určitou flotilu vrtulníků a letadel v pohotovosti, abychom v případě potřeby mohli v podobných případech umělce dopravit. Těch logistických výzev je samozřejmě u takové akce mnoho, ať už jde o transfery, hotely, načasování – je to úkol, který zaměstná pár lidí na celý rok.

Jaké máte procento jednodenních vstupenek?

Každý rok se to mění, ale je to zhruba půl napůl – polovina lidí festival navštíví na čtyři dny a polovina si vybere jeden den.

Většina festivalů se dnes tváří jako akce pro celou rodinu, k vám děti do patnácti let nesmí, do osmnácti v doprovodu zletilé osoby. Proč?

Máme děti rádi, ale náš festival pro ně úplně není, už proto, že zásadní část se odehrává v noci. Měli jsme zkušenost, že když tam děti směly, mnozí rodiče je nechávali volně běhat, a když se to dělo třeba u Love Stage, kde je velký nával, myslíme si, že to nebylo bezpečné. A bezpečnost máme v produkci na prvním místě. Proto jsme zhodnotili, že náš festival pro děti není. Na jednu stranu nás to mrzí, protože tam nemůžou ani naše děti, ale z důvodu bezpečnosti jsme to tak zavedli.

Co vás na organizování Beats for Love nejvíc baví?

Celý proces. V produkci dělám, stejně jako větší část týmu, celý profesní život. Staráme se o klub Stoun, pořádáme turné Na Stojáka a podobných aktivit máme celou řadu, Beats for Love je jen nejviditelnější. Baví mě domlouvání interpretů, napětí, co se povede a co ne. Mám rád chystání překvapení pro návštěvníky... Nic jiného asi ani neumíme. Baví nás komplexnost té práce, i když je to někdy hodně náročné. Jasně, existují některé konkrétní činnosti, které musíme vyřídit a nedá se o nich říct, že jsou vysloveně zábavné, ale to je nutné zlo. Různá administrativa, byrokracie a podobně… Když se pak na festivalu díváme na desítky tisíc šťastných lidí, je to dostatečné zadostiučinění, které nás nakopne do dalšího ročníku.

Co Beats for Love čeká v dalších deseti letech?

To nevím, neděláme si nikdy žádné byznys plány. Nikdy jsme neuvažovali v příliš dlouhých horizontech. Řídím se heslem, že když chcete pobavit Boha, řekněte mu své úmysly. Přejeme si, aby festival dál bavil lidi, a pokud možno zde prožili nejlepší dny v roce. Chceme to dělat dobře a aby byl každý ročník lepší než předcházející. Mám-li být o něco konkrétnější – jistá část festivalu letos představí jeho budoucí podobu pro pár následujících let, tak se přijeďte podívat.

Beats for Love 2024

Desátý ročník populárního festivalu elektronické hudby slibuje nabitý line-up plný světových jmen techna, drum’n‘bassu, house music či dancehallu. Od 3. do 6. července 2024 v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě roztančí Beats for Love milovníky elektronické taneční muziky nejrůznějších žánrů téměř 500 interpretů z celého světa. V programu nebude chybět ani druhý ročník konference Talking Beats. K největším lákadlům letošního ročníku patří David Guetta, Eric Prydz, Chase & Status, Boris Brejcha, Meduza, Becky Hill či Lost Frequencies.