Obrázek k článku Roger Waters vykopnul syna z kapely. Ten teď hraje v revivalu Pink Floyd
| Michael Švarc | Foto: Profimedia

Roger Waters vykopnul syna z kapely. Ten teď hraje v revivalu Pink Floyd

Byl téměř konec roku 2016, když se Harry Waters, prvorozený syn Rogera Waterse, dozvěděl nemilou zprávu. Po 14 letech hraní na klávesy končí v otcově kapele. To však Waterse mladšího nezastavilo v tom, aby se tátově hudbě nadále věnoval. Mimo jiné jako host v revivalu Pink Floyd.

Harry Waters na události roku 2016 vzpomíná v rozhovoru pro magazín Rolling Stone. Dodnes prý úplně nerozumí tomu, proč dostal od táty před začátkem turné Us + Them padáka. Nebyl však jediný, koho se Waters starší zbavil, v kapele tehdy zůstali jen dva lidé. „Myslím, že chtěl novou krev a něco svěžího,“ domnívá se Harry. „Jistý si nejsem, vykopnul tehdy všechny vyjma dvou lidí. Jenže ti ostatní vyhození nebyli jeho synové, takže to pro mě bylo dost bolestné,“ připustil.

K tátově hudbě si však Waters mladší stejně našel svou cestu. Nedávno dokončil turné s kapelou Les Claypool’s Fearless Flying Frog Brigade, kde v celé šíři zaznělo album Pink Floyd Animals. Kromě toho přijal také hostování v revivalu Brit Floyd po boku bývalého „floydího“ saxofonisty Scotta Page a vokalistky Durgy McBroom.

„Nikdy jsem nikoho z nich nepotkal, ale zkrátka do toho skočím a budu hrát. Tuhle muziku hraju už nějakých 30 let, takže myslím, že se obejdeme i bez zkoušek,“ míní Waters mladší, který vystupoval už s tribute bandy Led Zeppelin či Grateful Dead.

Táta není antisemita, tvrdí

Navzdory vyhazovu je Harry se svým otcem normálně v kontaktu. Rovněž se ho zastává a o jeho kontroverzních názorech tvrdí, že „není vůbec pravda, že by byl táta antisemita“. „Lidé to říkají, protože si obléká uniformu SS a na nafukovacím praseti má Davidovu hvězdu. Tohle ale dělá 40 let, je to satira, vy idioti,“ vzkazuje kritikům Harry. „Vynáší na světlo všechno zlo světa. Lidé si to pletou s antisemitismem, což je hloupé.“

Waters mladší ale zároveň připouští, že spousta otcových výroků, zejména k rusko-ukrajinskému konfliktu, je pobuřujících, ať už ze správných či špatných důvodů. Sám by se k situaci prý nevyjadřoval, protože nemá dostatečně nastudovaný historický kontext. „Nevím tedy, jestli má táta pravdu nebo ne, ale je dost chytrý a hodně o všem čte,“ zkonstatoval Harry.