Obrázek k článku RECENZE: Jedno z popových alb roku? Troye Sivan spíš tančí na sedativech
| Michael Švarc | Foto: Stuart Winecoff

RECENZE: Jedno z popových alb roku? Troye Sivan spíš tančí na sedativech

Třetí album australského milovníka hédonismu Troye Sivana muselo zrát pět let. Že ho zpěvák nevytvářel pod tlakem, je na desce Something to Give Each Other znát, protože nikam nespěchá a je uvolněná hudebně i tematicky. Ale občas je to po pravdě trochu nuda bez spádu. Takový dance pop na sedativech.

O Sivanovi se před několika lety psalo jako o příští velké popové superstar. Sám zpěvák ale zřejmě nemá ambici tento osud naplnit, protože jeho nejnovější deska veskrze nenabízí stadionové hity; na ty osmadvacetiletý hudebník až na výjimky spíše rezignoval. Na Something to Give Each Other jde po pocitech a celkové atmosféře, sem tam vybízí k tanci, ale mnohdy je to už lehce unavený tanec nad ránem, kdy zbylí účastníci večírku jedou na setrvačnost a za pár hodin se v posteli oddají celodennímu kómatu.

Desku otevírá nespoutaný singl Rush, narážka na značku čichacího afrodiziaka poppers. Dobře to načrtne témata, která jsou pro Sivana důležitá – svoboda jako taková, ale i ta sexuální, zkoumání vlastní identity a její velebení. Neméně důležitý je kult těla. Deset skladeb na desce se z různých úhlů dotýká sexu, touhy či lásky, včetně té ne zcela naplněné. Pod tanečními beaty je proto přítomný i element smutku.

Ale jakkoli to zní ambiciózně, albu ve výsledku cosi chybí. Snad větší tah na branku – sice se dotýká sexu, ale postrádá větší sex appeal. Ten si vynahrazuje lascivitou a experimentováním se zvukem i neurčitými melodiemi. Nahrávka je v tomhle trochu nabubřelá, snaží se mít přesah, i když nemá tah a náboj, a nakonec je celkově docela nudná a dost jednolitá. Její nekomplikovanost a výrazovou jednoduchost jí ale soudě dle zahraničních recenzí dost posluchačů spolklo – někde se píše o jednom z nejosobitějších popových alb roku.

Osobité a vybočující z řady určitě je, vyloženě působivé už moc ne. Náznaky většího drajvu tu přitom jsou, vyjma singlu Rush třeba v písni One of Your Girls nebo Got Me Started. Jinak ale vsadil Sivan spíše na minimalismus a bezkrevnost, což je u alba, které oslavuje sexualitu, docela tristní. Výraznější dynamika a barevnost by rozhodně byly ku prospěchu.

Zpěvákovi budiž ke cti, že po minulé desce Bloom z roku 2018 vyzkoušel zase trochu jinou polohu. I když pro něj prim nadále hraje taneční pop, nejde tentokrát po takové přímočarosti a hitovosti. Album Something to Give Each Other proto nikdo nemůže nařknout z podbízivosti a poplatnosti.

Verdikt: 60%

Deska má zajímavé nápady, které se ale často utopí v mdlých melodiích a jednotvárném uvzdychaném projevu. Jako by si zpěvák před natáčením dopřál trochu valia.