Obrázek k článku RECENZE: Kolab bez překvapení. Benu Cristovaovi a Nik Tendovi buď dívky chybí, nebo s nimi spí
| Petr Malásek | Foto: Milion Plus Entertaiment

RECENZE: Kolab bez překvapení. Benu Cristovaovi a Nik Tendovi buď dívky chybí, nebo s nimi spí

Nové EP Bena Cristovaa a Nik Tenda HRA1 není převratným kusem na poli české rapové tvorby. Je to ale zábavné spojení dvou umělců, jež čekal jen málokdo. Celé EP je průřez různými styly, které nakonec tematicky končí na tom samém: vztahu k dívkám.

Když spolu v roce 2023 rappeři Viktor Sheen a Calin vydali album ROADTRIP, byl to v jistém ohledu zlomový moment. Nejen že spolu poté vyprodali pražskou O2 arenu a měli hit Safír, který byl slyšet snad všude, bylo to ale také spojení dvou umělců, kteří se jinak ve skladbách moc nesetkávali.

A nyní tu máme EP, kde vidíme něco velice podobného. Není to poprvé, co Nik Tendo vydává nahrávku bok po boku s jiným interpretem. Například v roce 2022 mu s Yzomandiasem, kolegou z labelu Milion+, vyšla deska Kruhy a vlny. A featuringů se ostatně ani Nik Tendo, ani Ben Cristovao opravdu neštítí. Sice se setkávají poprvé, ale jejich společný projekt jasně ukazuje, že si rozumí po stránce tematické i hudební.

Na obalu EP sedí oba na gauči a s upřeným pohledem hrají hru na staré konzoli. Na fyzickém CD je tento motiv posunutý ještě o kus dál: obal totiž vypadá jako starý design her na PlayStation 1. Retro, na které vizuál odkazuje, není nijak patrné v textech pěti písní, které EP obsahuje.

Hlavním tématem projektu je vztah k dívkám. Buď jim chybí (FaceTime), spí s nimi (Triko, Havin Fun), anebo se objevují jako vedlejší témata písní Hamilton („Slovo o mý holce, já tě hned vypnu“) a Namáme čas („Moje baby mi sluší / sedí to jak grillz na zuby“). Ačkoli to není v žánru nic přelomového, pro řadu posluchačů to je přesně ta linka, kterou chtějí slyšet.

Co se EP určitě nedá vytknout, je rozmanitost beatů a nálad, o něž se postaral producent Kenny Rough. Projekt má snad vše, co by člověk chtěl od moderního rapového EP – od chytlavého egotripu po smutnou baladu. Je mi jasné, že například píseň Triko se stane nejen součástí repertoáru obou umělců, ale i hudebním podkresem řady tiktokových videí či Instagram stories. To ale nejsou vysoké cíle.

Verdikt: 72%

V tracku Rolls rapper Yzomandias říká: „Není lepší duo než Yzo a Nik.“ Společné EP Nik Tenda a Bena Cristovaa toto tvrzení dokazuje. Společný projekt nepřináší do žánru cokoli nového, je to spíš zajímavé propojení dvou světů a fanouškovských základen. A o to jde.