Obrázek k článku RECENZE: Rapper z hvězdných Outkast hraje na flétnu. Boduje s tím v hitparádě
| Lukáš Rešl | Foto: Kai Regan

RECENZE: Rapper z hvězdných Outkast hraje na flétnu. Boduje s tím v hitparádě

André 3000, známý především jako nedílná součást hiphopového dua OutKast, se vytasil s pozoruhodnou debutovou sólovkou. Rapu se na ní ani zdaleka neblíží. Zhlédl se v magickém ambientu s téměř hodinu a půl dlouhým příběhem, který vážně stojí za to.

Fanoušci OutKast a samotného Andrého Benjamina si museli na debutovou desku svého oblíbence počkat opravdu dlouho. V roce 2018 se vytasil s prvním EP Look Ma No Hands s divokými jazzovými kompozicemi a jasně tak naznačil žánrový úkrok stranou. Debutovým albem New Blue Sun, které vyšlo 17. listopadu loňského roku, přesto dosti překvapil. A to nejen jeho nekonečnou délkou a nekonečnými názvy jednotlivých stopáží.

New Blue Sun je deskou, kterou bych osobně zařadil někam mezi experimentální a zároveň relaxační muziku. André 3000 do ní vložil celkem osm skladeb ambientního charakteru plných rozmanitých zvuků, přičemž jako dominantní nástroje si zde vybral nejrůznější flétnové instrumenty a také syntezátory. Výsledkem je nahrávka podobná příběhu nějaké knížky s fantastickým příběhem, do kterého vstoupíte a už nikdy jej nechcete opustit.

Otvírákem desky je stopáž s názvem I Swear, I Really Wanted to Make a ‚Rap‘ Album but This Is Literally the Way the Wind Blew Me This Time, která se jako singl dokonce dostala do prestižního amerického žebříčku Billboard Hot 100. (Deska New Blue Sun debutovala také v žebříčku Billboard 200 albums na 34. místě.) Stala se tak nejdelší skladbou v historii této hitparády. I přes svou délku, která činí něco přes dvanáct minut, okamžitě zaujme pohádkovou atmosférou plnou výrazných flétnových partů, jež jsou položeny na pestrém ambientním podkladu. V podstatě ihned máte pocit, jako byste se ocitli v nějakém magickém pralese plném všemožných zvuků, z nichž některé připomínají i zpěv ptactva. Skutečně pohlcující atmosféra plná divoké přírody.

Navíc celé album je záměrně nahráno ve zdařilé stereo formě, díky čemuž různé zvukové efekty slyšíte doslova všude okolo sebe. Muzika vás prostě okamžitě obklopí ze všech stran a vám nezbývá než jen zavřít oči a celou tuhle experimentální džungli si v klidu projít. A že se jedná o vskutku pestrou story.

Každá jednotlivá „skladba“ zní jinak. Něco připomíná vyloženě atmosférickou new-age muziku s experimentálními synthovými plochami, něco spirituální jazzové výstřelky a něco naopak třeba šamanský rituál za doprovodu „domorodých zvuků“. Všechny díly příběhu však do sebe přesně zapadají.

New Blue Sun je deskou, která působí naprosto odzbrojujícím a zároveň uklidňujícím dojmem. Své si na ní najde snad každý fanoušek muziky, tolik žánrových prvků totiž obsahuje. Vlastně bych se ani nebál napsat, že tahle hudba může mít i silné terapeutické účinky. Jen si na ni zkrátka musíte udělat čas a plně se do ní ponořit.

Tím zároveň přicházím k další velké devize nahrávky, a tou je její celková „stravitelnost“. Natočit desku o délce sedmaosmdesát minut a zároveň udržet posluchače v neustálém pozoru je svým způsobem obdivuhodné umění, které se Benjaminovi zdařilo na jedničku. Jistě, tuhle muziku si můžete pustit i jen tak do pozadí, třeba k práci. Ale pokud se rozhodnete jí plně věnovat veškerou pozornost, tak si tenhle trip bez přestávky užijete.

Přese všechnu chválu poutavé nahrávky mám snad jen jednu výtku. Myslím, že by některé protáhlé pasáže mohl autor trochu zkrátit. Deska by klidně mohla mít jen něco kolem hodiny a troufám si tvrdit, že na poutavé atmosféře by neubylo. Na druhou stranu se mi zamlouvá, že i v současné době vyjde takto dlouhá deska, u níž André 3000 zřejmě naprosto kašlal na jakékoli aktuální marketingové trendy a komerční nástroje. Tohle je prostě čisté umělecké vyjádření bez jakéhokoli kalkulu a za to mu dávám rovněž plusové body. Navíc v žánru ambientní muziky, které je dnes na Apple Music či Spotify doslova přehršel, si myslím, že New Blue Sun patří mezi to nejzajímavější, co loňský rok nabídl.

Verdikt: 88%

André 3000 touhle deskou možná fanoušky OutKast zklame, ale i tak hází do pléna skvělou a zároveň zvukově bohatou desku s dotaženou koncepcí. Uvidíme, s čím dalším v budoucnu přijde, ale tahle experimentálně-instrumentální rovina mu hodně sedí.