Obrázek k článku RECENZE: Radosta zkouší zhudebnit Kulový blesk. Humor ale je, když se lidé smějí
| Josef Vlček | Foto: Sylva Louthanová (Indies Scope)

RECENZE: Radosta zkouší zhudebnit Kulový blesk. Humor ale je, když se lidé smějí

Málokdy se stane, že dobrý nápad skončí takovým fiaskem jako album skupiny Radosta Dvanáctisměna. Plzeňská kapela toho jména natočila desku, která se inspirovala filmem Ladislava Smoljaka a Zdeňka Podskalského Kulový blesk.

Každé z postav pověstné stěhovací akce věnovala jednu píseň. Polovinu z nich ale ani písněmi nelze nazvat, jsou to instrumentálky, přes něž běží dialogy z filmu. Druhá polovina alba se pokouší o portréty několika stěhujících se lidí, ale ty postrádají laskavý humor, jenž dodnes z pětačtyřicet let starého filmu sálá.

Radosta je pětičlenná kapela – rytmika, dvě kytary a saxofonistka. Na netu se dočteme, že to jsou zkušení muzikanti původně z dlouho existujících Agnus Dei, ale jejich anticharismatický pop rock je stále amatérský, jakoby nezkušený, beze vší imaginace a nápadů. Možná proto, že nechtěli strhávat pozornost na muziku, když skoro osmdesát procent mluveného slova tvoří jen překopírované hlášky z filmu. Možná to bylo míněno jako něco v duchu filmové hudby. Ale tak nudné to zase nemuselo být.

Jiným negativem je fakt, že jen sedm z třinácti skladeb má něco, co se dá označit za text. Navíc čtyři z nich jsou hned na začátku desky, takže vzniká dojem, že album vyšlo předčasně, nejspíš dřív, než J. J. Šimon a spol. stihli dopsat nebo natočit další texty.

Je těžké dělat humor, a tak nelze s určitostí soudit, jestli portréty důchodkyně Máni (té, co se proslavila termínem směroplatný) nebo pěvce Bílka jsou komické, nebo zda to nejsou sociální protestsongy o bolestech osamělých starých lidí na konci cesty životem: „Máňo, vždyť ona opouští svět / Máňo, můžeš-li mlčet, tak hned.“ Když se do takové panychidy vmontují citáty a bujaré hlášky z filmové komedie, vyvolá skupina, pojmenovaná po Dr. Radostovi, realizátorovi oné filmové dvanáctisměny, v posluchačích rozpaky. Co tím vlastně chtěla říci?

Je zvláštní, že jak Radosta, tak populární tanzmetal Trautenberk, čili obě kapely, které vysávají filmovou a televizní tvorbu, pocházejí ze západních Čech. Náhoda?

Verdikt: 25%

Zajímavý nápad, který měl buď uzrát, nebo zůstat v hospodě.