Obrázek k článku PRVNÍ DOJMY: Thom Artway je na prvním česky zpívaném albu emotivní
| Štěpán Kordík | Foto: Beata Mathe

PRVNÍ DOJMY: Thom Artway je na prvním česky zpívaném albu emotivní

Od prvního EP uplynulo přes deset let. Poté stihl Thom Artway vydat dvě alba a spoustu singlů. Nejúspěšnější I Have No Inspiration zná téměř každý. Nyní se ale zpěvák s valašskými kořeny rozhodl pokořit možná ještě větší výzvu než napsat světový hit, a to zvládnout ve svých písních češtinu.

V pátek 9. února vychází v digitální i fyzické podobě album Trhám Mraky, na kterém nalezneme dvanáct česky zpívaných písní a jeden bonus track. Thom Artway nás pozval na release party, kde popisoval svou cestu k psaní českých písní. Započal ji v roce 2020 a nyní, po čtyřech letech, přichází s deskou. V příjemném prostředí vinohradského baru Barcelounoc v Praze byla představena celá deska. Některé písně zazněly celé, z jiných pustil ukázky. Thom vše doplnil komentářem o tom, jak písně vznikaly a s jakými úskalími se on i celá skupina spolupracovníků potýkali. Všichni přítomní tak mohli nahlédnout do zákulisí a zážitek nabral na osobitosti. Poslech navíc Thom otevřel i uzavřel živým vystoupením za doprovodu melodiky a perkusí.

Po jednom nekompletním poslechu se těžko zpracovávají pocity, ale přesto se o to pokusím. Z desky Trhám Mraky je dobrá polovina venku v podobě singlů s doprovodnými klipy. I tak bude ale nového materiálu dost. Na popovou desku je třináct tracků až až. Nicméně ze způsobu Thomova vyjadřování bylo jasné, že se nebojí jak formálně, tak žánrově posouvat mantinely indie popu.

Písně na albu jsou různé. Některé stojí pouze na zpěvu, kytaře a klavíru a jiné jsou mnohem zprodukovanější, plné synťáků, různých efektů a někdy dojde i na ostřejší kytary. Celkově je však nahrávka kompaktní a drží pevně pohromadě. Textově se album pohybuje v pozitivnější rovině, avšak některé skladby umí pěkně zahrát na emoce. Poslední bonusová skladba je akustickou verzí skladby Zavolej. Je v ní spoustu navrstvených vokálů a akustickým prvkem je zde klavír. Dovedl bych si představit ještě syrovější verzi, třeba jen kytara & zpěv, to Thomovi sedí a dokázal to při začátku poslechu akustickou verzí písně Nebedálky. Ta je po prvním poslechu mým osobním favoritem spolu s písněmi Zavolej a Za Staromákem. S produkcí některých písní i jejich aranžováním pomohla Beata Hlavenková, která byla na místě přítomna a popřála Thomovi jen to dobré. Její stopa je v písních znát.

Nelze popřít, že album Trhám Mraky je výborně zprodukované a jedná se o kvalitní indie pop. Některé písně trochu splývají, ale tak už to u tohoto žánru bývá. Češtiny se Thom Artway zhostil s respektem. Ostatně velmi příjemně a pokorně působil během celé release party, to bylo opravdu sympatické. Držme palce, aby si písně z alba našly cestu nejen k radiovým vlnám, ale i k posluchačům a předaly emoce, které do nich autor vložil. A určitě věnujte albu víc, než jeden poslech. Na první dobrou se zdá, že si to zaslouží.