Obrázek k článku „Zbyde jen prd, až přijde smrt!“ František Skála odpálil Pop Messe dechovkou
| wlado | Foto: Pop Messe

„Zbyde jen prd, až přijde smrt!“ František Skála odpálil Pop Messe dechovkou

Na brněnském Velodromu začal festival Pop Messe. O dokonalé zahájení se postaral výtvarník František Skála, který v doprovodu dechové kapely Provodovjané pěl písně o smrti i prostatě.

Na brněnském velodromu svíí sluníčko na betonovou dráhu, kde se například v letech 1969 nebo 1981 konalo Mistrovství světa v dráhové cyklistice. Poslední červencový víkend však milovníky kol vystřídali fanoušci hudby. Je čtvrtek a začíná festival Pop Messe!

Je to zvláštní, ale pořadatelům se opět podařilo najít opravdu zajímavé a dost neortodoxní místo pro pořádání festivalu. Jasně, ovál už leccos pamatuje a zub času stavbu i okolí začíná nahlodávat, ale má to své kouzlo.

Přicházím do areálu za zvuku žešťů – kdo z vás to má, přátelé? František Skála, jeden z nejznámějších českých umělců, sochař, malíř, performer a muž mnoha dalších talentů už se svým ansámblem začíná zvučit. Když dechová kapela Provodovjané v čele se Skálou vydala v roce 2021 desku Pojď se mnou děvče mé, byl to šok. Poetické, ale mnohdy dost morbidní texty za zvuků tradiční české dechovky a specifický Skálův projev zaujaly mnohé, včetně mne! Na jejich koncert, který celý festival otevíral jsem se tedy moc těšil.

Mistr Skála nastupuje na pódium, zatímco Provodovjané otevírají svůj set melodií známou z české kultovní pohádky S čerty nejsou žerty a já mám hned úsměv na tváři. A když se podívám kolem sebe, zjistím, že nejsem sám. Františku Skálovi sice táhne na sedmdesát, ale formu má, že by i mladíka, jako jsem já, strčil do kapsy. Na pódiu doslova řádí, skáče, vykopává nohy a tančí. Mezi skladbami s humorem sobě vlastním baví celý velodrom, ať už mluví o prostatě nebo o tom, že sotva člověk udělá první dětské krůčky, už má před sebou v životě jen jednu jedinou jistotu, tedy smrt.

Téma smrti se v jeho tvorbě hodně opakuje. Nakonec sám Skála říkal, že mu prostě chyběla ta dechová pochodová kapela, co hraje pohřební pochody za rakví. „Zbyde jen prd, až přijde smrt,“ zpívá a poťouchle se směje.

„Milion lajků a tisíce zhlédnutí, to si vezmeš do hrobu!“ pokračuje a pak s kapelou v zádech začne jeden z nejznámějších hudebních riffů historie. Originální coververze jedné z nejpopulárnějších rockových skladeb Smoke On The Water a téma rybaření. Paráda!

Víc dechovky a víc Františka Skály a Provodovjanů na českých festivalech, provolávám. Jen víc a víc! A vrhám se vstříct nabitému festivalovému dni...