Obrázek k článku Co my víme. Bratři Ebenové se po devíti letech vrátí s novým albem
| Lukáš Rešl | Foto: 100Promotion

Co my víme. Bratři Ebenové se po devíti letech vrátí s novým albem

Šesté studiové album Bratří Ebenů po dlouhé pauze vyjde 1. září. Podrobné informace kapela zveřejnila na svých sociálních sítích. Kolik bude na albu písní, si ale podle přiloženého videa Marek Eben není jistý.

Eben se o chystané novince, která vznikla ve slovenském studiu Birdland, krátce rozpovídal ve videu na Facebooku. „Skladeb album obsahuje něco mezi deseti a patnácti. To ale úplně přesně nevím, určitě jich je více než deset, a řekl bych, že jich je kolem patnácti, takže něco mezi,“ odpověděl v něm šibalsky na otázku, kolik vlastně na novince bude písní. Jisté je, že album ponese název Co my víme. 

Šestá řadová deska vyjde již tradičně u vydavatesltví 100PROmotion, které patří Šimonovi Kotkovi, manažerovi Bratří Ebenů. K dostání bude na třech typech fyzických nosičů, konkrétně na CD, vinylu a také oblíbené kapelní flešce. Křest alba se uskuteční 15. listopadu ve Studiu Dva na pražském Václavském náměstí.

Skupinu v čele s Markem Eben a jeho bratry Kryštofem a Davidem doplňují kytarista Pavel Skála, bubeník Jiří Zelenka a kontrabasista Jaromír Honzák. Předešlé album Čas holin vydala v roce 2014.

"Jsem fakt rád, když ze mě něco vypadne. Rád bych řekl, že jsme na poslední desku vybírali z pětadvaceti skladeb, ale musím říct, že jsem nakonec rád, když jsme ji vůbec jen tak tak dali dohromady," popsal Marek Eben své skladatelské strasti v rozhovoru Josefa Vlčka v květnovém Headlineru. "Já mám v sobě po letech ještě zbytek autocenzury a když se mi něco nelíbí a nejsem s tím spokojen, tak to klukům ani nepředložím." 

První album Malé písně do tmy vydali bratři Marek, Kryštof a David Ebenové už v roce 1984, přesto letos dokončili teprve šestou studiovou desku. Úryvek z titulní skladby nového alba je ke slyšení na Instagramu.