Obrázek k článku Peklo vánočních písní #3: Píseň Lake Malawi s Tamarou Kramar je ozdobou svátků
| Daniel Mohr | Foto: Táňa Kadlecová

Peklo vánočních písní #3: Píseň Lake Malawi s Tamarou Kramar je ozdobou svátků

Konečně jsme se i mezi tuzemskými novinkami dočkali adventní skladby, která splňuje i ta nejpřísnější hudební měřítka. Albert Černý do ní angažoval nadějnou slovenskou interpretku Tamaru Kramar.

Rádia sice píseň Another Christmas Song nezboří, v adventním playlistu díky ní však přibyde trocha kultury.

Se psaním vánočních fláků se nese ruku v ruce přímá úměra. Pokud jste dobrý muzikant, je větší pravděpodobnost, že dokážete napsat i dobrou vánoční písničku. Mohou ovšem nastat výjimky. Je totiž rozdíl ve snaze stvořit vánoční skladbu, která bude hrát v rádiích a supermarketech až do té doby, než si i poslední prodavačka neuváže vánoční punčochu kolem krku, a skladbu, která může dopřát posluchači i trochu povznášejícího hudebního zážitku. A zřídkakdy to jde ruku v ruce.

Ač název vánoční novinky Lake Malawi říká něco trochu jiného, tak Another Christmas Song rozhodně není jen další vánoční skladba. Tedy alespoň ne dle mých představ. V podání Lake Malawi a Tamary Kramar se totiž zdá, že napsat zajímavou adventní skladbu není vůbec žádná věda. Oproti naprosté většině písní se stejnou tematikou působí naprosto uvolněně a nikam posluchače netlačí. Zcela jistě by bez problému zapadla do tracklistu kterékoliv z desek, kterou Albert Černý se svými kapelami doposud vytvořil, ačkoliv by mi víc seděla do repertoáru jeho bývalé party Charlie Straight.

Lake Malawi v nahrávce vsadili na netradiční náladu. Místo vyjuchaných a rozeskákaných melodií, použili zádumčivější a na poměry vánočních šablon tak stvořili celkem pomalou skladbu. Rozhodně to byl krok správným směrem, v kombinaci s krásným hlasem Tamary Kramar působí výsledek výborně.

Slovenskou rodačku jsem až do poslechu Another Christmas Song neznal. Mile mě u ní překvapila perfektní angličtina a také moc zajímavá barva hlasu. Pokud svou hudební cestu zpěvačka, která loni vydala debutové EP Bachelor of Silence, povede správným směrem, můžeme se v budoucnu v našem regionu dočkat opravdu úspěšné anglicky zpívající umělkyně.

Jak už jsem zmínil, Another Chrismas Song je také celkem zajímavou záležitostí po hudební stránce, což je u novinek v tomto ročním období celkem unikátní zpestření. Hlavní highlight celé skladby vnímám ve druhé sloce, kdy se do popředí dostane basa společně s klavírem. Takový dárek uvnitř dárku, jenž si kapela naděluje před svým desátým výročím, které ji čeká příští rok.

Zda se budou moci Lake Malawi pyšnit neoficiálním oceněním nejlepší vánoční skladby, lze nyní jen těžko odhadovat. Laťka je však nastavená velmi vysoko.

Hodnocení: 9/10