Obrázek k článku NEKROLOG: Zemřela naděje metalcoru. Kytaristovi Polaris bylo pouhých 26 let
| Lukáš Rešl | Foto: Lukáš Rešl

NEKROLOG: Zemřela naděje metalcoru. Kytaristovi Polaris bylo pouhých 26 let

Metalový svět zasáhla nečekaná a smutná zpráva. Australská metalcorová kometa Polaris na svých sociálních sítích zveřejnila zprávu o úmrtí jejich spoluhráče a především kamaráda. Jeden z nejtalentovanějších kytaristů scény, Ryan Siew, zemřel příliš mladý.

Tyhle řádky se píší těžce. Ryan Siew patřil spolu se svými spoluhráči mezi lídry světové metalcorové scény, kterou bezesporu inspiroval. Jeho osobitý přístup ke skládání chytlavých riffů a kytarových melodií dal Polaris jasně rozpoznatelnou tvář, se kterou skupina dokázala nadchnout řadu metalových fandů i hudebních kritiků. A pokud mohu přiložit vlastní pohled, dokázal nadchnout i mě na nedávném koncertu Polaris v pražském Meet Factory.

„Se zlomeným srdcem a hlubokým zármutkem vám oznamujeme, že v pondělí 19. června ráno zemřel náš drahý bratr a kolega z kapely Ryan Siew. Bylo mu 26 let a po neuvěřitelných deset let byl naším nejlepším přítelem a uměleckou spřízněnou duší. Byl dobrosrdečný a chytrý, vtipný, odvážný a kreativní a nadmíru talentovaný. Miloval umění a krásu ve všech jejích podobách... A ze všeho nejvíc miloval a zbožňoval svou rodinu a přátele. Mnozí ho také obdivovali a milovali. Ryane, budeme tě milovat a postrádat do konce našich dnů a nikdy nezaplníme díru, kterou jsi zanechal v životech nás všech,“ napsala kapela ve svém prohlášení včera v pozdně večernách hodinách. Příčinu smrti však neuvedla.

Kytarové melodie a sóla Ryana Siewa si můžete připomenout například v písni Dusk to Day 

V době Siewovy smrti byli Polaris na evropském turné, v rámci něhož zahráli i na festivalu Rock for People v Hradci Králové. Začátkem minulého týdne (20. června) kapela na sociálních sítích oznámila, že ruší všechny zbývající termíny svého evropského turné, aby se vypořádala s "vážnou osobní krizí v naší rodině". Až včerejší vyjádření teprve ukázalo, co bylo skutečnou příčinou.

Ryan se k Polaris připojil v roce 2013, rok po založení kapely, a krátce poté se skupinou vydal debutové EP Dichotomy. Následně s kapelou nahrál další EP The Guilt & The Grief, které se okamžitě umístilo na 34. místě žebříčku ARIA, hlavní hitparády nejlépe prodávající muziky v Austrálii. S debutovým albem The Mortal Coin (2017) pak Polaris získali v roce 2018 nominaci na australské album roku v rámci cen J Awards (každoroční série udílení australských hudebních cen) a také nominaci na cenu ARIA za nejlepší hardrockové/heavymetalové album. Nominaci na cenu ARIA pak skupina získala i s druhou studiovou deskou The Death of Me (2020).

Song The Remedy je jedním z největších hitů Polaris

Úmrtí talentovaného muzikanta přichází v době, kdy se Polaris chystají v září vydat nové album "Fatalism". K chystané desce kapela s Ryanem Siewem stihla vydat singl "Inhumane". K němu skupina zveřejnila i klip, ve kterém se Ryan objevil naposledy.

Na sociálních sítích se okamžitě po oznámení spustila lavina komentářů z řad muzikantů scény, kteří mladému muzikantovi vzdali hold. Mezi nimi nechyběly ani reakce členů skupin Architects, Spiritbox i August Burns Red, jež se podělili o svou soustrast. Tak ať to hraje i tam nahoře Ryane...

Poslední singl s Ryanem Siewem