Obrázek k článku NAŽIVO: Stray from the Path odřezávali gilotinou ušní boltce
| Lukáš Rešl | Foto: Adam Rowe / Rock for People

NAŽIVO: Stray from the Path odřezávali gilotinou ušní boltce

Do pražského klubu Futurum Music Club se ze všemožných koutů světa sjely špičkové metalcorové a hardcorové formace, aby místnímu publiku ukázaly pravou a nefalšovanou corovou párty. V čele s headlinerem večera, hardcorovou tlupou Stray from the Path, nenechali po celou dobu večírku žádného z přítomných trčet na místě.

Koncerty se čtyřmi a více kapelami mají jednu velkou nevýhodu a tou je jejich délka, která řadu fandů energických corových žánrů umí rychle unavit. Večery tak většinou začínají pozvolna a majoritní publikum si šetří svoje hlasivky a energií především na hlavní hvězdy. V podání skupin Knosis, Void of Vision, Make Them Suffer a miláčků hardcorové scény Stray from the Path se však od úvodních minut skákalo, běhalo, křičelo a hromadně skákalo. A to nebylo zdaleka všechno…

Pravdou je, že si američtí hardcoroví mazáci Stray from the Path s sebou na evropskou šňůru vzali vskutku zvučný arsenál předkapel a fandové se tak mohli od začátku těšit na japonskou partičku Knosis, které vévodí jedna z předních postav japonské corové scény Ryo Kinoshita (ex-Crystal Lake). Svou relativně novou kapelu v České republice prezentoval vůbec poprvé a očekávaní místního publika proto bylo vskutku velké. A ve výsledku se jednalo o velmi dojemnou záležitost.

Knosis

Knosis se s tím od úvodu nepárali a postupně do publika narvali všechny své písně včetně několika coverů. Asi nejsilnějším momentem jejich setu byl právě cover písně March Of The Pigs od legendárních industrial-rockerů Nine Inch Nails, který si fandové divoce užívali. V průběhu show došlo i na první circle-pit a několikrát se z publika ozvalo: „Ryo, I love you!“. Bývalý frontman Crystal Lake, jedné z nejúspěšnějších japonských corových kapel, si tyto emotivní momenty velmi užíval a několikrát v potu tváře publiku děkoval. Skoro až neskutečný úvod dlouhého večera.

Void of Vision

Ten své tempo s dalšími dvěma skupinami vůbec neztrácel, ba naopak. Australské duo Void of Vision a Make Them Suffer si fanoušky dokázalo podmanit od úvodních tónů a horkou půdu smíchovského Futura v podstatě s předstihem zapálilo. Zejména výkon zpěváka Jacka Bergina (Void of Vision) byl neuvěřitelně oddaný a z potu jeho odhaleného torza to vypadalo, že do koncertu dává snad všechno své úsilí, nemluvně o jeho fantasticky provedených výškách a působivému hlasu, který musel bavit každého z přítomných. Ani Make Them Suffer nezůstali pozadu. Jejich stoprocentní nasazení si publikum doposud užívalo snad nejvíce a při hitech jako Ghost Of Me, Erase Me a Doomswitch klub již praskal ve švech. Až jsem si chvilkami říkal, jak na tohle budou reagovat hlavní hvězdy večera.

Stray from the Path si tak trochu netradičně na tour připravili zajímavý vizuál v podobně promítací plošiny za bicími plné nejrůznějších motivů k jednotlivým písním. Na pódium si kapela přinesla také celou gilotinu, aby právě stejnojmennou písní (Guillotine) odpálila závěrečný set.

Stray from the Path

Oproti předchozím účinkujícím ukázali Stray from the Path svou velikost díky fantastické komunikaci s publikem. Krom toho, že se jejich show téměř nezastavila a kapela sypala jeden nářez za druhým, frontman Andrew Dijorio neustále hecoval dav a divoce poskakoval mezi svými kapelními souputníky, což publikum následně napodobovalo. Navíc bylo sympatické, že kapela do svého setu vyjma novinek přidala i několik starších skladeb. Zazněly pecky jako Goodnight Alt-Right, Fortune Teller nebo III. Vůbec poprvé naživo zazněla i píseň Law Abiding Citizen z poslední desky Euthanasia (2022) a podobně jako ostatní songy, i tahle publikum nadchla svou energií a nekompromisním výkonem všech čtyř členů souboru. Ten následně vyvrcholil přídavkem v podobně oblíbené First World Problem Child, který přední řady fanoušků málem zcela zboural. Zkrátka hardcorové vyvrcholení, jak se patří, při kterém z pódia v rychlé frekvenci skákal jeden bláznivý fanoušek za druhým.

Stray from the Path
27.10. 2023 – Futurum Music Club, Praha
Předkapely: Knosis, Void of Vision, Make Them Suffer
Hodnocení: 86%

Make Them Suffer