Obrázek k článku NAŽIVO: S Monster Magnet se v Praze zastavil čas a hrál se rock'n'roll
| Ondřej Černý | Foto: Napalm Records (archivní)

NAŽIVO: S Monster Magnet se v Praze zastavil čas a hrál se rock'n'roll

Pamatujete doby, kdy slovní spojení politická korektnost bylo ještě neznámé? Tak právě do takových časů své fanoušky američtí rockeři Monster Magnet na pražském koncertě přenesli. Zdatně jim přitom hudebně sekundovali domácí The Atavists.

Volba hradecké kapely jako supportu mohla být trochu překvapivá, stylově je přeci jenom trochu jinde než matadoři z New Jersey. Zároveň se ale ukázalo, že The Atavists jsou sázkou na jistotu. Ať už předskakují známé světové kapele nebo hrají jako headlineři, ať je to na velkém festivalovém pódiu nebo v klubu, kde se členové kapely téměř nemohou hnout, protože za nimi už stojí připravená aparatura hlavních hvězd večera, jako tomu tentokrát bylo ve Futuru, parta kolem Adama Krofiana odvede spolehlivý výkon, který nezklame. Stejně tak tomu bylo i tentokrát. Na klávesy zaskakoval Adam Novotný z Hentai Corporation, ale nebylo to nijak znát.

The Atavists měli od prvního tónu nadupaný nabustrovaný zvuk. Střídavě do publika házeli světové těžkotonážní riffy stoner rocku, které se prolínaly s blues, americanou a country. Šlo o rock'n'roll v ryzí podobě, kdy kapela v některých chvílích evokovala Jacka Whita s ostřeji nabroušenou kytarou.

Právě kytarová hra Adama Krofiana s dynamickým a agresivním představením bubeníka Adama Jánošíka vystoupení kapely táhly. Jánošík v každém songu působil, jako by šlo o poslední skladbu, jeho mocné a drtivé údery nedávaly znát, že by The Atavists hráli v roli předkapely. Koncert tak končil naprosto zpocený. Společně s basákem Hugo Trkalem dobře sloužili frontmanovi Krofianovi, aby celý balíček The Atavists pomyslně prodával publiku. To bylo poměrně vlažné a reagovalo většinou pouze po koncích skladeb, viditelně v očekávání hlavních hvězd večera.

The Atavists za půl hodiny předvedli své standardní, což znamená velmi dobré vystoupení. Nebýt košil, které oba Adamové na koncert oblékli (zelená bahamská s krátkým rukávem, respektive bílá s černými vzory), dalo se vystoupení kapely nejen dobře poslouchat, ale šlo by se na ně i snáze koukat.

Pak už na scénu přišla kapela vedená frontmanem Davem Wyndorfem. A v krátkosti by se dalo napsat, že předvedla přesně to, co publikum od Monster Magnet čekalo. Skupina je přenesla od úvodního coveru Born to Go od Hawkwind zpátky v čase o desítky let – hudebně i vizuálně. Do doby, kdy mladí místo s mobilem skotačili za hospodou. Od kapely, která je na scéně skoro 35 let totiž nelze čekat nic jiného.

Vědělo to i publikum, které právě na něco takového přišlo. Velmi dobře zaplněné Futurum tak většinově tvořili pamětníci zlaté éry kapely z přelomu tisíciletí. Výhodou takto staršího publika je, že jeho členové tolik nefotí a nepoužívají mobil a koncert si chtějí užít. Les zdvihnutých paží s telefonem v ruce tak nerušil okolo stojící, jak tomu na jiných koncertech bývá.

Baterie tří kytar vytvářela masivní, těžkotonážní zvuk, který vystoupení dával pořádnou šťávu. Kytaristé Phil Caivano a Garrett Sweeny dávali publiku efektně najevo, že muzika Monster Magnet stojí primárně na kytarách, zatímco Wyndorf vždy, když zrovna nezpíval, odkráčel k bubeníkovi Bobovi Pantellovi a značnou část vystoupení absolvoval zády k publiku.

Kapela v červnu vystoupila také na Sweden Rock Festival

Zpočátku koncert působil tak, že jde jen o další položku z dlouhé řady živých vystoupení kapely. Wyndorf vypadal tak, jako by byl v práci a vybral si den, kdy ho to zrovna nebaví. Ale s postupem doby se viditelně dostával do stále lepšího rozmaru a v závěru vystoupení ani nešetřil úsměvy.

Tím, jak Monster Magnet hrají nějaký ten pátek, umí za ty roky dramaturgicky vystoupení dobře vystavět. Když tak na závěr základního setu zařadili pecky Powertrip, Negasonic Teenage Warhead a Space Lord, pořádně se rozjelo i publikum pod pódiem. Ze zadních řad se do něj připojil i Adam Krofian, který v kotli, který se následně chvilkami transformoval i v mosh pit, působil s rukou vztyčenou k Monster Magnet jako šťastné dítě. A jak po skončení koncertu pro Headliner přiznal, také jím v daný moment byl. „Tohle byl splněný sen. Když jsem se v jedenácti učil hrát na kytaru, tak Space Lord byl první riff, který jsem uměl zahrát,“ vysvětlil lídr The Atavists svou blaženost při výpravě do kotle na koncertě Monster Magnet.

Závěr základního vystoupení americké partičky byl tím nejlepším, co v Praze tentokrát předvedla. Návrat na pódium s přídavky byl už jen nastavováním a slušností projevenou fanouškům, kteří kapele vytvořili vstřícné prostředí. Všichni tak dostali své a hodinu před půlnocí se mohlo jít domů.

Pot, reproduktory s volume na maximum, kytarová kila, dominance testosteronu. Právě takové bylo zatím poslední vystoupení Monster Magnet v Česku. Zatímco křížky na krku a počet kilogramů v čase rostou, muzika amerických klasiků zůstává stejná. Což je dobře, jak bylo při odchodu vidět i na spokojeném publiku.

Monster Magnet
Futurum Music Bar, Praha
5. července 2023
Předkapela: The Atavists
Hodnocení: 60 %