Obrázek k článku GLOSA: Konec TroubleGangu. Kam kráčíš, Marpo?
| Dany Stejskal | Foto: Peter Hoopoe

GLOSA: Konec TroubleGangu. Kam kráčíš, Marpo?

Příšerný vzduch a srpnová neděle nenadělily tomuhle koncertu úplně vyprodané Ledárny, ale tvrdé jádro fanoušků TroubleGangu umí vytvořit atmosféru fotbalového stadiónu. Pyro ani chorály nejsou zločin. Nakonec Vás překvapí, kolik jejich songů znáte. A umíte zpívat.

Vůbec se mi nechtělo, bylo hnusně vedro, ale Ota mě pozval a navíc se šla podívat i moje dcera s přítelem a kamarádkou. Docela mě zajímalo, jak to bude fungovat a kolik toho moje děti znají. Někteří všechno. Dostal jsem přednášku, jaký track je z jakého alba, citace textů, refrénové zpěvy a tři piva. Díky, Kubo!

Zcela vážně jsem pochopil, co TroubleGang a Marpo v určité době znamenal pro spoustu lidí ve věku 15-20 let. Jasně, existuje tvrdé jádro TroubleGangu, ale těch běžných posluchačů je samozřejmě násobně víc. Jenže věci se vyvíjejí a lidi se mění. Co platilo před deseti lety, je jinde, fanoušci i kapela stárnou a zakládají rodiny, najednou se priority mění. Co bylo před deseti lety rebelské, je dneska spíš vzpomínka, všechno už není mejdan. A z toho vyplývá i změna stylu a textů, témat které do svých písní Marpo promítá.

Marpo pokřtil desku Cowboys & Dreamers, jako hosta si pozval Refewa se kterým má na albu track, oznámil pauzu s TroubleGangem a nový countryový projekt. Koncertem proletěly staré i nové věci, zvukově hodně jako na novém albu, Ledárny zpívaly do poslední chvíle. Pro mě to byl daleko silnější zážitek než loňský koncert v O2 Universum. V Ledárnách to nemělo chybu, byl to večer plný emocí. A zpráva, že TroubleGang čeká v pražském Roxy 7. listopadu poslední koncert, je jenom umocnila. Přes dva tisíce lidí má vytetovaný symbol téhle party na své kůži – byla to pro ně určitě těžká chvíle.

Znám Otu vážně strašně dlouho. Skoro čtyřicet let. Pamatuji si, když se poprvé rozhodl odjet do Ameriky, trochu jsme se mu smáli a samozřejmě o něj měli strach. Ale on moc dobře věděl, co dělá. Jak často a rád zpívá, s TG to "dotáhnul z nuly na sto". Ve spoustě věcí byli první, otevírali dveře, udávali trend. Teď se jejich cesty rozcházejí, možná, že na čas, možná navždy. Jsem si jist, že svůj nový projekt dotáhne z nuly na sto úplně stejně jako tenkrát. Ví, že se chce vrátit do Nashvillu, kombinace country zvuku s rapem mu sedí, poslední album ukazuje směr.

Koncert Marpa s TroubleGangem v Ledárnách byl po všech stránkách dobrá show. Mělo to v sobě všechno, co si fanoušci mohli přát. Myslím, že se na jejich last call v Roxy můžeme těšit.

Marpo & TroubleGang, Prague Open Air, Ledárny Braník
17. srpen 2024