Obrázek k článku NAŽIVO: Jedna Lucie vládne všem. Publikum vzala zpátky do devadesátek
| Jarda Konáš | Foto: Petr Klapper

NAŽIVO: Jedna Lucie vládne všem. Publikum vzala zpátky do devadesátek

Vyprodaný koncert v O2 areně šlo brát jako cestu časem, především ale nastavil laťku tuzemským interpretům.

V dnešní době v O2 areně hraje kdekdo, Pokáč, Mirai, Calin a Viktor Sheen. Je to tak v pořádku, jaká popularita, takový prostor pro koncert. Ale dvacet let nazpět by si o tom zmínění muzikanti mohli nechat zdát a když půjdeme ještě víc do historie, v devadesátkách byla Lucie víceméně jediná stadionová česká kapela. Pak ji dohnali Kabáti, ale to přišlo až na konci dekády. Vystoupení ve vysočanské hokejové hale tak šlo brát jako výlet do dob, kdy Lucie na scéně vyčnívala jako solitér. Ne že by nehrála nějaké ty novější skladby, i na ně došlo, ale publikum si přišlo odzpívat hlavně ty staré fláky.

Na podiu vyprodané O2 areny kapela od začátku působila naprosto přirozeně. Jako kdyby tam patřila. Samozřejmě nemohl chybět ten tuctový cukrkandl okolo, konfety, ohně, ale pokud nepočítáme projekční plátna nad hudebníky a po bocích, byla scéna vlastně sympaticky uskromněná. Čtyři světelné obdélníkové konstrukce v pozadí a nazdar.

Díky tomu působil celý koncert na O2 arenu nečekaně civilně, Lucie zkrátka hrála ten svůj poprock a nesnažila se o nějakou efektní pompu, k čemuž jinak ten prostor svádí. Mimochodem, O2 arena a zvuk, to je taktéž kapitola sama pro sebe. Řada lidí, a opakuje se to v komentářích pod příspěvky z reportáží často, kategoricky ten prostor kvůli zvuku odmítá. Já osobně beru koncerty v O2 areně trochu jako ruletu, někdy to holt klapne, jindy ne. A Lucie měla zvuk výtečný, šlo slyšet úplně všechno.

Poslechněte si podcast Headliner CZ se skupinou Lucie.

 

Je trochu škoda, že kapela neměla set úplně vyrovnaný. Dokud stála Lucie na podiu a hrála, působilo to plnohodnotně, ale když přišel krátký set s písní Lucie a Panic odzpívaný Kodymem v mocném kuželu světla, působil spíš jako kdyby hrál na nějaké obří VIPce než jako součást halového koncertu Lucie. Kde byli ostatní? Hráli mu za zády? Šli do šatny na chlebíček? Nešlo to zjistit a bylo to jedno. To ve tmě utopené pódium byla možná škoda celkově, doprovodnou kapelu a sboristy šlo pořádně spočítat až při závěrečné děkovačce, ačkoliv po celý koncert Lucii hodně nahrávali. 

Jestli něco konstantně dokazovalo výjimečnost kapely na tuzemské scéně, byl to jednoznačně setlist. Málokterá skupina má na kontě tolik hitů jako Lucie, a když je promíchala s písněmi z jubilejního alba Černý kočky mokrý žáby, vznikla z toho dvouhodinovka prakticky bez vaty, a ještě mohl člověk odcházet s pocitem, že neslyšel všechno. Třeba příště.

Lucie v O2 areně zkrátka prokázala svou výjimečnost. Jasně, je to kapela těžící hlavně ze své minulosti a publikum si přišlo zavzpomínat, ale ono upřímně až bere dech, co všechno dokázala Lucie kdysi složit, a jak moc se nám to všem vedralo pod kůži. Dát si to jednou za čas takhle hezky zabalené v hokejové hale vůbec není od věci.

Hodnocení – 85%

Lucie
O2 arena, Praha
7. prosinec 2023