Obrázek k článku Naštvaný dědek Ice-T poslal do háje Rock for People, policii i oboupohlavní osoby
| Honza Vedral | Foto: Marek Reinoha

Naštvaný dědek Ice-T poslal do háje Rock for People, policii i oboupohlavní osoby

„Co je to za zk***enej festival?“ hřímal nasupeně šestašedesátiletý herec a rapper Ice-T z největšího pódia Rock for People. „To byl nejubožejší mosh pit, co jsem v životě viděl,“ opíral se do fanoušků. A ze své role nejtvrdšího z nejtvrdších nevystoupil po celou hodinu koncertu.

Tedy těžko říct, zda to byla jen role. Ve stejném čase v areálu hrála svůj narozeninový koncert plný hostů „domácí“ Vypsaná fixa, takže pod obřím pódiem zvaným Fat Lady se těch pár tisíc lidí, kteří přišli řádit na Body Count, ztrácelo. A právě s jejich řáděním navíc Ice-T příliš spokojený nebyl. „Co jste zač? Jste snad banda hipíků?“ pokračoval ve své tirádě, zatímco kapela valila letité kusy i ukázky z nejnovějšího alba Merciless. Žádný moshpit pro něj nebyl dost velký, i když šli lidi na tu jeho letitou kombinaci metalu a rapu zuřivě do vrtule.

Byla to součást hry, kterou Ice-T bytostně reprezentuje. Patří do ní i další provokativní promluvy. To když se rapper v půlce koncertu zastavil a ptal se, jestli do České republiky už dorazil nejnovější trend z Ameriky.  „Už si u vás taky chlapi taky nechávají růst vagíny?“ rozčiloval se, že když existuje toxická maskulinita, měla by existovat i toxická feminita. „Podle mě buď koule máš nebo nemáš,” ukončil svou úvahu přibližně ve stejné době, kdy na vedlejším pódiu začínali Bambie Thug – tedy nebinárni "oni" z irského Corku, kteří dle programu „prolamují genderové a sociálně-politické stereotypy“.

Ano, koncert Body Count skutečně byl čistokrevným křičením starého muže na mraky, svoje specifické kouzlo ale měl. Ice-T připomněl kořeny žánru, ze kterých řada aktuálních kapel na Rock for People dodnes čerpá. A jeho další promluvy (například proti rasismu) vyzněly mnohem lépe. I protože Ice-T přeci jen ukázal stopu nadsázky. Dokonce se i trochu usmál, aniž by u toho ovšem vypadnul ze své nasupené role. 

„Kdo je tady nejmladší fanoušek?“ ptal se už ke konci koncertu zkušeně. Načež vlastní publikum znovu odpálkoval: „Na co si hrajete, vždyť je vám všem nejvíc čtyřicet!“ A s těmi slovy na pódium přivedl svou malou dceru, aby se postavila proti šikaně a uvedla jednu z posledních písní Talk Shit, Get Shot.

No a nakonec samozřejmě zazněl i hit, kvůli kterému většina fanoušků pod pódium přišla a nechala si nadávat. Legendární Cop Killer se asi nestane novou hymnou České republiky, jak Ice-T deklaroval. Ale tohle silácké rapové divadlo ukončil efektně.

Pokud jsme se z něj jako diváci mohli něco naučit, tak snad sebrat kuráž a zařvat na Ice-Týho zpátky hlubokými mužnými hlasy: "A ty už jdi taky do prdele, chlape!" Alespoň já odcházel s pocitem, že by to ocenil.