Obrázek k článku Miley Cyrus čelí žalobě. Loňský hit Flowers měla ukrást Bruno Marsovi
| Petra Divoká | Foto: Sony Music

Miley Cyrus čelí žalobě. Loňský hit Flowers měla ukrást Bruno Marsovi

Žaloba se týká skladby z roku 2023. Flowers měla být podle žalující společnosti Tempo Music Investments okopírována podle slavného hitu Bruna Marse When I Was Your Man. Sám americký zpěvák není součástí žaloby.

Žalobu podala společnost Tempo Music Investments, jež koupila část práv na píseň When I Was Your Man (2013) od jednoho z jejích spoluautorů Philipa Lawrence, tento týden v pondělí (16. září). Jedná se tak o kontroverzní situaci, v rámci které jsou proti sobě ve hře dva „megahity“ světové popmusic.

Ve stížnosti, jež se točí kolem hitu Flowers (2023), který Miley Cyrus vydala na jaře minulého roku, se uvádí: „Každý fanoušek písně When I Was Your Man Bruna Marse ví, že Miley Cyrus Flowers nedosáhla veškerého úspěchu sama. Flowers kopíruje četné melodické, harmonické a textové prvky písně When I Was Your Man, včetně melodického designu a pořadí tónů sloky, spojující basové linky, některých taktů refrénu, určitých hudebních prvků, textových prvků a specifických akordů.“

Terčem žaloby jsou také její spoluautoři Gregory Aldae Hein a Michael Pollack, a také distribuční společnosti Sony Music Publishing, Apple, Target, Walmart a další. Tempo Music Investments zároveň požaduje zatím neurčenou náhradu škody a také zákaz reprodukce, distribuce nebo veřejného prezentování hitu americké zpěvačky.

„Na základě kombinace a množství podobností mezi oběma nahrávkami je nepopiratelné, že by skladba Flowers bez When I Was Your Man nikdy neexistovala. Cyrus, Hein a Pollack vytvořili neoprávněný derivát díla When I Was Your Man,“ zní konkrétně v žalobě podle deníku The Guardian.

Děje se tak poté, co letos Miley Cyrus získala svou první sošku Grammy a to právě za hit Flowers v kategorii „nejlepší popový sólový výkon“. Píseň navíc strávila minulý rok osm týdnů na prvním místě žebříčku americké hitparády. V současné době již překonala čísla hranici 850 milionů zhlédnutí na YouTube. Oproti tomu má hit Bruna Marse When I Was Your Man na stejné platformě na svém kontě téměř jeden a půl miliardy zhlédnutí.