Obrázek k článku Linkin Park mají novou zpěvačku Emily Armstrong. Oznámili album From Zero a turné
| Lukáš Rešl | S přispěním Šárky Hellerové, Foto: James Minchin III

Linkin Park mají novou zpěvačku Emily Armstrong. Oznámili album From Zero a turné

Osm dní poté, co fanoušci Linkin Park po celém světě poprvé čekali přilepení k odpočtu na kapelních stránkách neznámou, ale vysoce očekávanou novinku, skupina zveřejnila, že se k ní přidává zpěvačka Emily Armstrong. Na obzoru je deska From Zero, jež vyjde 15. listopadu, a turné.

Stalo se tak na akci v Los Angeles za přítomnosti fanoušků kapely ve tři hodiny místního času – o půlnoci českého času ve čtvrtek 5. září.  Přenos události začal o několik minut dříve. Show zahájily laserové paprsky a světelná projekce, během níž nejprve dva muži sundali igelitové plachty z nástrojů na scéně. Poté na stage přišlo pět muzikantů. „Rád vás zase vidím,“ řekl Mike Shinoda, než začal zpívat novou píseň The Emptiness Mashine, během které se k němu přidala americká zpěvačka Emily Armstrong – nová zpěvačka kapely. Po prvních dvou písních víc než hodinového koncertu Mike Shinoda představil kapelu. V rámci setu také poprvé zazněla naživo skladba Lost z dob alba Metoeora. 

Linkin Park nyní jsou baskytarista Dave "Phoenix" Farrell, DJ Joe Hahn, zpěvačka Emily Armstrong (známá z kapely Dead Sara), bubeník Colin Brittain, kytarista Brad Delson, za kterého hrál během úvodní show jako záskok Alex Feder, a zpěvák a kytarista Mike Shinoda.

Turné kapela zahájí 11. září v Los Angeles, o pět dní později je čeká New York. Evropští fanoušci to mají nejblíže do Hamburku (22. září) a Londýna (24. září). Poté kapela zamíří do Soulu a Bogoty. Poté co takhle v rychlosti objede svět, chce příští rok koncertovat daleko víc, prozradil Mike Shinoda v rozhovoru pro Billboard. 

Název nového alba, který v překladu znamená Od nuly, podle vyjádření kapely a Shinodových slov odkazuje jak na „skromný začátek, tak na cestu, kterou právě kapela podniká. Zvukově a emocionálně jde o minulost, přítomnost a budoucnost.“

Linkin Park bez Chestera

Linkin Park svou činnost neoficiálně ukončili koncertem „Linkin Park and Friends: Celebrate Life in Honor of Chester Bennington“ v Hollywood Bowl, který se uskutečnil 27. října roku 2017. Jednalo se tehdy o první a zároveň poslední vystoupení skupiny bez zpěváka Chestera Benningtona, který 20. července téhož roku (2017) spáchal sebevraždu oběšením ve své rezidenci v Kalifornii v době probíhajícího turné k deváté studiové desce One More Light (2017).

O možném návratu Linkin Park se pak začalo mluvit až v dubnu roku 2020, když se baskytarista Phoenix Farrell nechal slyšet, že kapela pracuje na nové hudbě. Jak se následně ukázalo, Linkin Park „pouze“ pracovali na reedici debutového alba Hybrid Theory k jejímu 20. výročí. Obdobným způsobem pak skupina oslavila dvacetiny druhého (rovněž velmi úspěšného) alba Meteora, které začátkem minulého roku představila ve speciální kompilaci společně s doposud nevydanými demoverzemi nahrávek z období vydávání desky, na kterých zpíval i sám Chester Bennington.

Poslední renovovanou nahrávkou, kterou skupina vydala v dubnu letošního roku, bylo album Papercuts, jež obsahovalo výběr největších hitů Linkin Park z let 2000 až 2023. Právě v období vydávání této kompilace zároveň přišel americký magazín Billboard s informací, že bookingová agentura WME přijala nabídky jak na potenciální reunion turné Linkin Park včetně velkých festivalových štací po celém světě, jež se měly uskutečnit v roce 2025 v sestavě Mike Shinoda (kytara, zpěv, rap), Brad Delson (kytara), Phoenix Farrell (baskytara) a zpěvačka místo zesnulého Benningtona. Jiné dřívější spekulace hovořily o tom, že by potencionální zpěvačkou mohla být Amy Lee z Evanescence.