Obrázek k článku Smack překvapivě ukončil rapovou kariéru. "Vadilo mi klišé," odhaluje další plány
| Petr Malásek | Foto: Pavla Hartmanová

Smack překvapivě ukončil rapovou kariéru. "Vadilo mi klišé," odhaluje další plány

“Občas je potřeba zmizet a vyčistit si hlavu,” napsal Smack One na svůj Instagram, ze kterého si smazal všechny fotky. Na černém pozadí jsou bílým písmem napsaná tři slova: KONČÍM S RAPEM. Headliner se se Smackem spojil a zeptal se ho, jestli to znamená oficiální konec jeho hudební kariéry.

Ačkoliv se to tak mohlo zdát, několikanásobný držitel Ceny Anděl v kategorii rap s tvorbou nekončí. „Hudbu určitě tvořit budu, ale už ne ten klišovitej rap,“ vysvětluje Headlineru Jakub Janeček, spíše známý pod svým rapovým pseudonymem Smack One. Klišovitým rapem myslí v podstatě vše, co se vyskytuje na rapové scéně. „Všichni maj stejný beaty, říkaj stejný věci. A všiml jsem si, že k tomu sklouzávám taky,” řekl v telefonickém rozhovoru. Smack totiž nechce být viděn jako rapper, ale jako grime artist – a grime jako žánr podle něj nespadá pod rap, ale pod elektronickou taneční hudbu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený SMACK ONE (@smack_a51)

“Nejde mi moc psát. Zažil jsem spoustu divnejch věcí,” řekl s tím, že momentálně nemá skoro žádnou inspiraci k další tvorbě. Na dotaz, jestli jsou ony „divné věci“ nějak spojené s potyčkou, která se měla stát mezi ním a jiným českým rapperem a mluví se o ní na sociálních sítích, se nechtěl vyjadřovat. “Já mám už dlouho problém s rapem, nejdou mi dělat ty rapový tracky,” řekl jen.

V průběhu našeho rozhovoru vydal Smack další příspěvek na svém Instagramu, kde celou situaci objasňuje. Říká tam například to, že už ho nebaví dělat rap: “Celý se to vyvinulo do bodu, kdy se víc sledujou nový trendy, než cokoli jinýho,” napsal do příspěvku. Tato honba ze trendy ho prý negativně ovlivnila i hudebně: “Některý klišé, který se dostaly do mejch bars, bych klidně zpětně vymazal, ale naštěstí žiju v současnosti, případně budoucnosti a minulost mám víte kde.” Nově se také změní obsah jeho říjnových koncertů. 4. 10. na pražském Výstavišti pokřtí své poslední album jen symbolicky a fanouškům nabídne “průřez tím nejlepším z mojí tvorby, a několik tracků z End 2 End.”

Biologickej Fotr

Koncert se budu jmenovat Smack One presents - Mezcal, podle nového tracku, který vyjde tuto neděli. Podle Janečka to bude “ravový singl”. Headlineru také prozradil, že jeho společné EP s londýnským grimovým MC P Money je “na spadnutí.” Hudba ale není to jediné, co se Smackovi honí hlavou. „Je mi 38 a furt nemám potomka. Myslím, že je čas zaměřit se na ty opravdu důležitý věci,“ napsal umělec do příspěvku.

Smack je synonymem britského grimu v Čechách a to nejen kvůli své hudební, ale také promotérské aktivitě. Právě díky němu se do České republiky dostala jména žánru jako je například D Double E, anebo P Money. Právě druhý jmenovaný často hostuje na Smackových albech. Rapperova tvorba je také respektovaná v zahraničí: mimo to, že se svým setem objevil na BBC Radio 1Xtra, mu beaty na skladby dělali ti nejslavnější angličtí producenti, jako například Sir Spyro. Jedna věc je Smackova kariéra, která se táhne od prvního mixtapu IsCream Boyz, po jeho tetraptych Chimera nebo album End 2 End – ta druhá je ale to, že představil anglickou hudbu českému posluchači. “Vostrej jak nůž, co tě píchne a řízne / […] / IsCream jsem začal poslouchat v šestý třídě,” říká rapper CA$HANOVA BULHAR jako featuring Smacka v tracku Bad  Man Song. A Bulhar rozhodně není jediný umělec, kterého Smackova tvorba inspirovala – dalším příkladem by mohl být rapper Pain, mladá krev, se kterou se Smack setkával na řadě projektů.

Osobně mám velkou radost, že držitel čtyř Cen Anděl hudbu nepověsí na hřebík. A to neříkám jen jako fanoušek žánru a samotného umělce, ale také jako někdo, kdo vyrůstal ve Strašnicích – místem, se kterým je Smack spjatý víc, než kdokoliv jiný.