Obrázek k článku Hořkosladcí Italové Psychopathic Romantics se poprvé představí v Česku
| Petra Divoká | Foto: Kaštan

Hořkosladcí Italové Psychopathic Romantics se poprvé představí v Česku

Nenápadná čtveřice se zpěvákem s americkými kořeny rozhodně může zaujmout všechny, kteří mají rádi třeba britské Tindersticks, belgické dEUS, americké Lambchop a nebo jen baladickou polohu Nicka Cavea.

Aktuálně skupina pracuje už na čtvrté desce, která by prý měla ještě více odrazit jejich žánrovou všežravost a rozkročenost. Zároveň odehrají hned několik koncertů i u nás a mohou se tak pro někoho snadno stát nečekaným objevem. Kromě Prahy, kde vystoupí 12. září v klubu Kaštan, má o den dříve šanci i publikum v Buštěhradě v AktOFFka Art Clubu), v Broumově (Undergroundový klub Eden, 13.9.), v Kutné Hoře (klub Česká 1 v sobotu 14.9.) a nakonec i v černošickém Clubu Kino (15.9.)

Kapela vznikla v roce 2005 v jižní Itálii, v průběhu let vystupovala na koncertech v Itálii i v zahraničí a doposud vydala tři alba. Její zvuk se přitom neustále vyvíjí díky kombinaci mezinárodně orientovaného písničkářského stylu Italoameričana Maria „Dust“ La Porty, zpěváka a autora kapely, a hudebního hledání a eklektického přístupu ostatních členů kapely, Vincenza Tancrediho (baskytara, doprovodné vokály), Augusta De Cesareho (kytary, buzuki, mandolína, doprovodné vokály, bicí) a Filippa Santoiemmy Jr. (kytary, mandolína, MicroKorg, programování, doprovodné vokály, perkuse).

Nejsilnější je na kapele žánrový rozptyl – jejich písně se přirozeně pohybují od folku po noise, od éterična po schizofrenii, od psychedelie po post-rock, od punku po pouliční písničkářství.

Poslední kapitolou tohoto vývoje je třetí album kapely „Bread and Circuses“ (2015 - Freakhouse Records). Původně vyšlo pouze na digitálních platformách, od roku 2020 je album „Bread and Circuses“ k dispozici také na vinylu v limitované edici.

Mezi skladbami „Bread and Circuses“ vynikají dvě zajímavé spolupráce, které dokládají fascinaci kapely jinými hudebními realitami, což ji vede ke kontaminaci písní velmi odlišnými jazyky. Konkrétně v „H.ash“ je mluvené cameo ve francouzštině od Amauryho Cambuzata (Ulan Bator, Faust, Chaos Physique, Acid Cobra), stejně jako v „Up and Down“ se objevuje neapolský rapper Rob.Shamantide (Ganjafarm Cru).

Na začátku roku 2022 podepsala kapela smlouvu s vydavatelstvím Octupus Records pod dohledem Giuseppe Fontanelly (kytaristy italské skupiny 24 Grana a hudebního ředitele Sofar Sounds Neapol a dalších italských festivalů). V lednu 2023 vyšel první nový singl a videoklip „Isolation“, který předznamenal nové Ep „Some Tracks“, které vyšlo v červnu 2023.