Obrázek k článku Groove Brno odhaluje program. Festival zahájí Fun Lovin' Criminals v nové sestavě
| boi | Foto: Groove Brno

Groove Brno odhaluje program. Festival zahájí Fun Lovin' Criminals v nové sestavě

Festival Groove Brno, který v Brně probíhá již sedmnáctým rokem, má letos pestrý program a přináší směs známých zahraničních jmen i tuzemských projektů. Program zahrnuje třináct večerů, přičemž většina koncertů se uskuteční v Brně a jeden se odehraje v Praze. Celkem na festivalu vystoupí patnáct kapel, včetně několika premiér zahraničních interpretů.

K hlavním tahákům letošního ročníku patří koncerty kapel Fun Lovin' Criminals, kteří zahájí festival 10. října v brněnském Sono Music Club, a Electro Deluxe s domácím B-Side Bandem, kteří vystoupí 23. října v Brně a následně 24. října v pražském Lucerna Music Baru. Festival vedle velkých hvězd žánru znovu připravil oblíbenou edici koncertů pod značkou Groove Explorer, kterými motivuje publikum objevovat mladé talenty a nové tváře.

„Jsme nadšení, že od doby, co se ke kapele přidal náš nový kytarista Naim Cortazzi, hodně zkoušíme. Byla to nezbytnost, protože máme třicetiletou historii a hodně písní z nichž můžeme vybírat. Využili jsme příchod nového člena jako dobrou příležitost nacvičit skladby, které jsme dřív naživo příliš nehráli,“ uvedl v rozhovoru pro Headliner Brian Leiser, baskytarista newyorských Fun Lovin' Criminals.

Kapela totiž v Brně vystoupí v nové sestavě a s novou energií. „Část show samozřejmě hrajeme písničky, které všichni znají a chtějí slyšet. Scooby Snacks a další tracky, které na koncertech perfektně fungují. Asi tak třetinu setu teď obměňujeme, každý večer tak šest až sedm písniček,“ prozradil Leiser. Celý rozhovor s ním chystáme do říjnového vydání Headlineru.

Koncertem funky gangsterů ale nabídka Groove Brno nekončí. Dále je na programu návrat kapely Freak Power, která 15. listopadu zahraje v Metro Music Baru. Další výraznou položkou je koncert balkánské dechovky Boban & Marko Marković Orkestar, kteří spolu s francouzskou kapelou Big Funk Brass vystoupí 4. prosince v brněnském klubu Fléda. Neotřelá kombinace balkánské hudby s prvky funku by měla nabídnout nový zvuk, který obohatí klasický festivalový program. Z domácí scény stojí za zmínku například Steven's a jejich dvojkoncert s písničkářem s originálním jménem Kudla z Brna, který je plánován na 27. listopadu v Kabinetu Múz.

Festival zakončí americký baskytarista MonoNeon, známý svými spolupracemi s hudebníky jako Prince, George Clinton nebo Nas. Jeho koncert se uskuteční 7. prosince v Metro Music Baru a bude představovat finále letošního ročníku.

Kompletní program 17. ročníku Groove Brno:

10.10. Fun Lovin‘ Criminals (UK)
11.10. FORQ (USA)
23.10. Electro Deluxe big band ft. B-Side Band (USA/FR/CZ) – Brno
24.10. Electro Deluxe big band ft. B-Side Band (USA/FR/CZ) – Praha
8.11. Mezzoforte (IS)
14.11. Four Gypsy Soul (CZ) + Funk jam session
15.11. Freak Power (UK)
19.11. Jurak Griglák & Company (SK)
20.11. Majkls & Friends (CZ)
27.11. dvojkoncert Steven’s + Kudla z Brna (CZ)
4.12. DVOJKONCERT Boban a Marko Marković Orkestar (SRB) + Big Funk Brass (FR)
7.12. MonoNeon (USA)