Obrázek k článku GLOSA: Eminem pobouřil Ameriku. Střílí si z černé transgender kočky i postřelené Megan Thee Stallion
| Tomáš Kulhavý | Foto: Profimedia

GLOSA: Eminem pobouřil Ameriku. Střílí si z černé transgender kočky i postřelené Megan Thee Stallion

Eminem plánuje v létě vydat své dvanácté studiové album s názvem The Death of Slim Shady (Coup de Grace). Zatímco desku oznámil v krátkém traileru na sociálních sítích již na konci dubna, v pátek 31. května vydal také první singl a klip s názvem Houdini. Podle všeho se můžeme těšit na pořádnou porci nekoretního humoru, kreativní lyriky a nostalgie.

Slim Shady je Eminemovo alter ego, které poprvé představil v roce 1997 a následně rozpracoval na dlouhohrající desce s názvem The Slim Shady z roku 1999. Temné dvojče s andělskými blond vlasy kašle na všechno okolo a oproti Eminemově vážnosti ho definuje totální nadsázka. V parodickém traileru z dubna jsme se dozvěděli, že právě kvůli nevybíravým textům a kontroverzním výstupům musel nakonec zemřít. Nyní ale víme, že ránu z milosti mu nemohl pravděpodobně zasadit nikdo jiný než jeho stvořitel. Nebo je to všechno ještě úplně jinak? Zní to sice jako špatně napsaný komiks, ale funguje to skvěle!

Poslední Eminemovo album Music To be Murdered By vyšlo před 4 roky, a tak trochu bylo cítit, že rapové legendě dochází dech. Někteří fanoušci i kritici mu vyčítali přílišnou vážnost a repetativnost témat.  Vsadit na odlehčenou notu a znovu naplno využít potenciál Slim Shadyho se tak zdá jako skvělá volba. Komiksový vizuál s parodickými pasážemi ve stylu kultovní marvelovky Kick-Ass navíc tuhle ideu vtipně podtrhuje. Když na sebe Eminem navléká superhrdinský oblek, aby v něm následně padal a ztěžka šplhal na vysoké budovy, zatímco v textu padá jedna hláška za druhou a Slim Shady vtipně dissuje každého včetně vlastních dětí, člověk má pocit, že kouká na devadesátkové MTV. Tehdy by možná ale ještě nepřišel s  transgender kočkou, co se idetifikuje jako černá, ale chová se jako Číňan. A nevtipkoval by o tom, že feat v písni Megan Thee Stallion by asi netrefil.

Zda má Eminem v plánu pohřbít po více než 20 letech Slim Shadym nadobro, nevíme jistě. Pokud tomu tak ale je, rozhodně si tenhle spratek zaslouží funus plný ostrovtipu, satiry a sebeironie. V případě, že si nadcházející album udrží stejné tempo jako novinka Houdini, můžeme se přesně na takové rozloučení těšit!