Obrázek k článku GLOSA: Opět spolu a dojemní. Irglová s Hansardem natočili potenciální svatební hit
| Jarda Konáš | Foto: David Cleary

GLOSA: Opět spolu a dojemní. Irglová s Hansardem natočili potenciální svatební hit

Křehký, milý, nadýchaný pop na folkovém základě. To Irglová s Hansardem v jejich duu The Swell Season vždycky uměli. A evidentně to v nich stále je.

The Answer Is Yes, odpověď zní ano. Nový singl dojímá už v názvu a jde z něj vyčíst, o čem že vlastně píseň bude. O tom kouzelném slově ano, které nikdy jindy v životě nezní tak, jako při zasnoubení a u oltáře. Nový singl není rutinní záležitost, nevznikl z tvůrčího přetlaku, setrvačnosti ani z nutnosti aspoň něco nového vydat, když budou zase koncerty.  

Jde o unikátní moment, ke kterému pro Irglovou s Hansardem vedla roky trvající cesta, jak prozrazuje zpěvačka v obsáhlém, avšak velmi emotivním textu ke klipu na svém YouTube kanálu. Dojemný je už její popis o trvajícím snu zase něco složit společně, který, když se konečně naplnil, realizovali jej za pomoci řady přátel v pro ně důležitém a komfortním prostředí.

Skladba je produkčně obdivuhodně dotažená, navzdory řadě hostů a doprovodných muzikantů tu pořád hrají prim Irglová s Hansardem. Zvukově jako kdyby kráčeli v čele průvodu, což opět může evokovat svatbu. The Answer Is Yes není žádná hra na city, emoce vyjádřené v pěti minutách jsou zde věrohodné, hmatatelné a je to zkrátka dobře udělaný doják.

The Swell Season asi nikdy nebudou v pozici populárních interpretů, na to jsou příliš alternativní. Ale podařilo se jim složit skladbu, jíž porozumí řada lidí, ať už pamětníci vzpomínající na své kdysi či novomanželé žijící teď a tady tím romanticky opojným slovem ano. Vůbec bych se nedivil, kdyby píseň svatební dýdžejové hrávali jako ploužáček. Potenciál to má, pohořet (a asi pohoří) může jen na tom, že se píseň nedostane do širšího povědomí a svatebčané budou chtít dál ploužit na Bee Gees a Percy Sledge.   

Nestává se často, aby se objevila podobně silná, romantická, dojemná a pozitivní skladba. Vlastně se nám jich v popmusic zoufale nedostává, proto se hrávají furt dokola ty ohrané hity. Markéta Irglová a Glen Hansard teď po letech najednou přišli a pokorně, avšak s autorskou suverenitou řekli: „Tady jednu takovou máte.“ Já už můžu jenom poděkovat, tohle je čistá práce.