Obrázek k článku GLOSA: Monkey Business zvážněli. Dva na kolejích vás svezou noční tramvají
| Štěpán Kordík | Foto: Jan Nožička / Prague Open Air

GLOSA: Monkey Business zvážněli. Dva na kolejích vás svezou noční tramvají

Funková stálice Monkey Business láká na novou desku druhým singlem. Album Když múzy mlčí bude jako první v historii kapely celé zpívané česky a ve vzduchu je tedy spousta očekávání. První singl CIAO! CIAO! CIAO! byla našlapaná taneční pecka, nyní se pojďme zaměřit na druhou vlaštovku Dva na kolejích.

Hudbu napsal Roman Holý s Terezou Černochovou, u textu se k nim připojil Pavel Mrázek. O mastering se postaral Miroslav Chyška a klip režíroval Vladimír Michálek. 

Jak psal Jarda Konáš o prvním singlu, slyšet Monkey Business v češtině je zpočátku trochu nezvyk. Nicméně si dovedu představit, že česky zpívané pecky doplní koncertní repertoár a s kapelou si pak zapějí i fanoušci, kterým není angličtina úplně blízká. Na stranu druhou, kapela má spoustu zahraničních fanoušků a ti si holt budou muset lámat jazyk na češtině.

Kdo čekal druhou taneční pecku v řadě může být trochu zaskočen. Dva na kolejích má sice jasný groove, ale celkově je píseň spíše ambientní, jemnější. Aranž je očekávatelně skrz naskrz protkána různorodými synťáky, jako jsme u počinů řízených taktovkou Romana Holého zvyklí. V intru mě uchvátil nádherný zvuk kytar.

Text písně je heslovitý, pozvolna popisuje rozcházející se cesty dvou lidí. Ty v klipu představují frontmani kapely Matěj Rupert a Tereza Černochová. Rozostřené záběry a světla pronikající noční Prahou hezky podporují atmosféru písně i text.

Několik poslechů uběhlo a nejsem si jistý, jaký dojem píseň zanechává. Zatím si jen dovolím říct, že mezi přívalem nové tvorby ze všech stran vyčnívá méně než první singl. U Romana Holého ale člověk nikdy neví, spoustu kusů z jeho dílny se potřebuje ve zvukovodech chvíli zabydlovat. Dva dílky puzzle rozhodně nedají dohromady obraz, tak si počkejme na celé album. Třeba nás pořádně vykolejí, jak vzájemně učinili pán a dáma v textu tohoto singlu.