Obrázek k článku GLOSA: Green Day zabíjí americký sen. Hororový klip kapelu vrací do zlaté éry
| Lukáš Rešl | Foto: Alice Baxley

GLOSA: Green Day zabíjí americký sen. Hororový klip kapelu vrací do zlaté éry

Americká punkrocková legenda ohlásila nové album a jako první ochutnávku představila singl The American Dream is Killing Me. V něm kritizuje americký sen formou sobě vlastní, svižnou a odsýpající kytarovkou.

Když v roce 2020 vydali Green Day svou třináctou studiovou placku Father of All Motherfuckers, řadu fanoušků tím příliš nepotěšili. Odklon od punk-rockové formy zde byl více než patrný a skupina lehce sklouzla do experimentální polohy, kdy balancovala mezi popovými a až špinavými, garage-punkovými skladbami. S oznámením čtrnáctého alba Saviors však přicházejí se skladbou, která kapelu vrací zpátky do starých punkrockových kolejí, někam zpátky časem k desce American Idiot (2004).

The American Dream is Killing Me je jasným vzkazem americké společnosti, jež se stále drží dogmatu amerického snu. Green Day vždycky stáli čelem proti establishmentu a kritika vyšších vrstev a konzumní společnosti se jim v průběhu kariéry stala sobě vlastní. I proto svižná a ve výsledku povedená skladba, navzdory zdařilému návratu ke kořenům, příliš nepřekvapí a v podstatě nejzajímavější je její vizuální zpracování v podobně hororového videoklipu.

V něm dochází k typické zombie apokalypse, kterou můžeme vidět snad v každém americkém filmu s tématikou neživých lidí. Chaos, krev, ohně a zombíci sápající se do aut pro svou lidskou kořist. To vše v ponurém, černobílém filtru. V klipu vystupují i samotní muzikanti, kteří na sebe též vzali podobu zombie lidí, čímž dokonale zakryly nastupující vrásky. Inu, každý stárneme a musím uznat, že tímhle tahem trojice Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt a Tré Cool ze sebe chytrým způsobem udělala ještě starší, díky tomu kapela nepůsobí vůbec špatně.

Kapely jako Green Day, The Offspring nebo Blink-182 jsme už jako mladí týnejdžři poslouchali na školách a já si vždycky jen říkal, jestli tahle hudba "pro mladé" bude lákat i třeba za dalších několik let. Uběhl čas a z mladých buřičů Green Day se stali padesátníci, kteří pořád vyprodávají obří koncerty a baví stále tou stejnou muzikou, kterou na přelomu století měl rád skoro každý mladý. A to je svým způsobem obdivuhodné.