Obrázek k článku GLOSA: Dolly Parton udělala s Paulem McCartneym z Let It Be duet roku
| Jarda Konáš | Foto: Vijat Mohindra, Butterfly Records

GLOSA: Dolly Parton udělala s Paulem McCartneym z Let It Be duet roku

Nová píseň z připravované desky country legendy naznačuje, že půjde o velkou událost. Navíc na ní s Dolly Parton pracovali hned dva členové Beatles - kromě McCartneyho na nahrávce hraje Ringo Starr.

Hudební svět už zažil řadu pokusů, kdy se nějaký veterán pustil do jiného žánru. Ať už to bylo z lásky k dané hudbě či výzva, jak se s novou polohou popere. Dopadalo to všelijak, občas takové nahrávky vyzněly jako snaha vydat aspoň něco, když už není nová tvorba, jindy šlo o výjimečné desky fascinující i po letech nápady a zvukem. Takovým příkladem je třeba nedostižná Rock Swings Paula Anky či série American Johnnyho Cashe. Může se jim vyrovnat Rockstar od Dolly Parton, jejíž vydání je naplánované na listopad?

To srovnání možná není úplně fér, protože jde z velké části o album duetů, zatímco Cash a Anka to vzali až na pár výjimek na sebe. A duety, to je samostatná disciplína. Jenže ono na tom je něco podobně vzrušujícího, čekat a zkoumat, jak se country diva popere s písněmi Led Zeppelin, Prince nebo Lindy Perry.

Let It Be nazpívaná s Paulem McCartneym naznačuje, že půjde o posluchačský zážitek. Ne že by se skladba sama nějak výrazně změnila, ne že by šlo dokonce o překlopení do jiného žánru, Dolly Parton volí opačnou cestu. Místo adaptace hitů do domovského country sama nakračuje do rockové hudby. Je citlivá, křehká, hutnost skladbě dodává především pompézně hrající kapela, zatímco Parton s McCartneym působí, jako kdyby si notovali, jak se říká, líčko na líčko. Hlavně je to ale celé podané a zprodukované s takovou suverenitou, že lze jen uznale pokývat hlavou.

Let It Be je tak adeptem na jeden z duetů roku. Možná ne díky obsahu, ta píseň už je tak zažitá, že snad nikoho nepřekvapí. Ale tady ji slyšíme ve vycizelované podobě, a ještě spojila dvě hudební legendy. Pokusů, jak na stará kolena dojímat známými fláky, jsme slyšeli nepočítaně a ještě uslyšíme. Ale Parton, McCartney i kapela za jejich zády ukazují, jak to dělat zábavně, s grácií a bez pocitu jakékoliv ždímačky. 

„Může být něco lepšího, než zpívat Let It Be s Paulem McCarteym, který ji napsal? Navíc i hrál na piano? Může - když se přidá Ringo Starr na bicí, Peter Frampton na kytaru a Mick Fleetwood na perkuse,“ rozplývá se i samotná Parton na sociálních sítích nad svým dream teamem. 

O chystaném albu jsme psali již v květnu, kdy Dolly Parton vypustila do světa první singl World On Fire. „První singl nám hned ukazuje, že zmíněná „královna country“ se vůbec nedrží zpátky a rozhodla se, že v síni slávy rokenrolu nebude sedět v koutě, ale jde si sednout na trůn,“ věštil tehdy Wlado Sejk a zatím se zdá , že má pravdu. 

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Dolly Parton (@dollyparton)