Obrázek k článku Fall Out Boy poprvé v Praze. Přiváží hity, novou desku i zajímavé předskokany
| Jarda Konáš | Foto: Pamela Littky

Fall Out Boy poprvé v Praze. Přiváží hity, novou desku i zajímavé předskokany

Krátce po blink-182 vystupují v Praze další americké pop-punkové legendy. Fall Out Boy, kteří měli českou premiéru loni na Rock for People, hrají ve Sportovní hale Fortuna 18. října. A spolu se dvěma předskokany dávají dohromady program hodný menšího festivalu.

Partička z města Wilmette v Illinois byla svého času součástí mohutné pop-punkové vlny, která se na začátku tisíciletí prohnala hudební scénou i hitparádami. A patřila mezi její největší hvězdy, časopis Rolling Stone desku Take This to Your Grave umístil na páté místo žebříčku nejlepších pop-punkových alb v historii. Nebylo by však fér Fall Out Boy takto zaškatulkovat, protože se už tehdy svým zvukem od řady kolegů lišili. Zabíhali do dalších žánrů, od alt-rocku po screamo, a postupně přebírali i prvky ze soulu, new wave a řady dalších stylů.

Největší komerční úspěch měla deska From Under the Cork Tree z roku 2005. Kapelu dostala do rockových hitparád a proslavila ji ve světě, ale rozhodně nejde o jedinou nahrávku stojící za zmínku. Pozoruhodné bylo třeba album Folie à Deux, na němž se Fall Out Boy rozhoupali k opuštění původního zvuku a větším žánrovým experimentům. Kdo by se divil, když desku spoluprodukoval Pharrell Williams, což je sama o sobě dost zajímavá spolupráce. 

Fall Out Boy přijíždí v rámci turné k letošní desce So Much (for) Stardust a současný setlist je pečlivým mixem nových skladeb i osvědčených hitů. Za zmínku stojí i předskokané. PVRIS ani nothing,nowhere nebudou, na rozdíl od Fall Out Boy, hrát v Praze poprvé, a dohromady tak večer nabízí program hodný spíš menšího festivalu než tradiční dělení „předskokani – hlavní hvězdy“.