Obrázek k článku Kytarista Adam Malík: Dodnes mám z písniček AC/DC husí kůži
| Lukáš Rešl | Foto: Adam Malík

Kytarista Adam Malík: Dodnes mám z písniček AC/DC husí kůži

Adam Malík je profesionální kytarista, který v minulosti hrál s velkými jmény, jako jsou slovenská zpěvačka Kristína nebo domácí folkaři Čechomor. Za svou hudební kariéru postavil jeden z největších tribute bandů AC/DC u nás a angažuje se v mnoha dalších projektech. Nyní oprašuje svou sólovou dráhu singlem Samota.

Máte-li rádi hardrockovou legendu AC/DC, určitě jste u nás už narazili na několik tribute bandů, které oslavují písně téhle výjimečné australské skupiny. Jednou z těch nejúspěšnějších je kapela AC/CZ, kterou v roce 2010 založil tehdy dvacetiletý kytarista Adam Malík. Ambiciózní hudebník, jenž je absolventem JAMU v Brně, se už ve školním období pokoušel rozjíždět vícero projektů. Jeho vůbec prvním byla rocková skupina Black Roll, která získala řadu ocenění a jako předkapela si zahrála například s Horkýže Slíže a objela tour se skupinou Citron v roce 2013. Díky hudebnímu zápalu a především otevřenosti se z Adama Malíka stal muzikant, který se v průběhu své kariéry přimotal k řadě zajímavých hudebních osobností.

Rocková muzika je jeho celoživotní vášní a od mala rád experimentuje s nejrůznějšími fúzemi rocku s jinými žánry. I proto se mimo jiné rozhodl v roce 2015 založit projekt Barock, v němž kombinuje klasickou muziku s rockovou kytarou. V projektu navíc hraje i na svůj druhý nástroj, klarinet, kterému se též věnuje od mala. Zajímavostí je pak jeho spolupráce se známou opěrní pěvkyní Evou Urbanovou, jež se k projektu Barock připojila v roce 2019.

I proto dnes Adam Malík pracuje především na své vlastní muzice. „Celou svou muzikantskou kariéru jsem taková samostatná jednotka. Od začátku pro mě byly nejdůležitější moje kapely a projekty,“ říká blonďatý vlasáč hned v úvodu našeho rozhovoru.

Dost bylo Čechomoru

Své účinkování v nadějné rockové skupině Black Roll ukončil Adam Malík v roce 2014, kdy zároveň začal hrát s populární slovenskou zpěvačkou Kristínou. Po třech letech spolupráce se mu pak naskytla příležitost si zkusit zahrát s folkovou formací Čechomor. Do kapely ho dostal tehdejší manažer Čechomoru Petr Tolar. „Vedl jsem s Petrem různé konzultace, co zlepšit ve vlastní tvorbě, a on mi k tomu dával různé rady. Většinou jsme se scházeli dvakrát za půl roku. Z ničeho nic pak nastala v Čechomoru situace, kdy chtěli více omladit kapelu a dát jí novou energii a tvář. Tehdy bylo těsně před vydáním jejich nové desky Nadechnutí (2018) a společně s basákem Lukášem Čuntou, kterého jsem do kapely dohodil, jsme se ještě stačili podílet na její tvorbě. Samozřejmě, ta kapela je především o Karlovi Holasovi a Františku Černém, takže jsme ze sebe spíše jen sypali nápady a oni si z nich rádi něco vzali.“

Spolupráce s folkaři byla dle Adamových slov vynikající a vše dobře fungovalo. Časem ale začal zjišťovat, že se mu čím dál více koncertů kryje s akcemi jeho skupiny AC/CZ. V Čechomoru pak začal pociťovat i kapelní neshody. „Primární problém byl, že jsem nechtěl rušit své vlastní akce. Dřív jsem všechno více hrotil a zvládal jsem i v jednom dni přejíždět tři hodiny z koncertu Čechomoru na vystoupení AC/CZ. Nakonec to všechno vykrystalizovalo ku prospěchu obou stran a já si šel vlastní cestou. Za to období jsem ale vděčný, hodně mi to dalo,“ říká Malík, který tou dobou začal naplno upřednostňovat vlastní projekty a především úspěšný tribute band.

AC/CZ jsou pro Adama srdeční záležitostí a především muzikou, v níž se sám nachází. Ani po třinácti letech stylizování se do role kytaristy Anguse Younga ho muzika AC/DC nepřestává bavit, a sám si ji dokonce i rád pouští v autě. Ročně s kapelou odehraje necelou stovku koncertů. „Ta kapela má svůj vlastní styl, který je založený na rovných bicích, kytarových riffech a originálním hlasu Bona Scotta i Briana Johnsona. Dodnes mám z těch písniček husí kůži.

Tahle hudba mě moc baví a je super, že na koncertech stále vidím snad všechny možné generace fanoušků od malých dětí po seniory.“

Singl Samota

Australský hard rock zdaleka není jedinou zálibou Adama Malíka. Již před šesti lety začal na svůj youtubový kanál házet kytarové covery známých písní od rockových i nerockových umělců. Se svou manželkou navíc tvoří popové písně ve společném projektu Ella. Zkušenosti s produkcí muziky a zvýšená touha zkusit kompletně vlastní sólovou tvorbu tak postupně začala nabírat reálných obrysů.

„V březnu mi bylo 33 let. Živím se hraním, což jsem si vždycky přál, a celá moje herní kariéra je teď, myslím, na dobré úrovni. Začátkem tohoto roku jsem si řekl, že nechci usnout na vavřínech a chci se zase posunout o něco dál. Vydávám teď proto po letech nový singl a vlastně se tím vracím na tvrdší cestu, ze které jsem před deseti lety sešel. Byl jsem tehdy hodně ovlivněný osmdesátkovou rockovou muzikou. Mám teď pocit, že se lidi k téhle hudbě zase vrací, a zároveň zjišťuji, že je tahle hudba mou srdeční záležitostí.“

Nová písnička se jmenuje Samota a jedná se o pět let starou „šuplíkovku“. Původní demo nahrával Adam Malík ještě se svými kolegy z Čechomoru Lukášem Čuntou a bubeníkem Matějem Lienertem. Od začátku si všechno dělal sám, a ve finální podobě písně proto slyšíte i jeho zpěv. Co se týče žánrového zařazení, Samota je rockovou kytarovkou, která trochu koketuje s rokenrolem a je založená především na chytlavém refrénu. „Už dlouho jsem silně ovlivněný rockovou muzikou, zejména kapelami, jako jsou Dream Theater a na druhé straně starší Nickelback, kteří byli v počátcích surovější a tvrdší. Chtěl jsem tu písničku proto postavit na svých hudebních přednostech. To platí i co se týče textu té skladby a celkové produkce.“

Jediným hostujícím muzikantem na nahrávce je slovenský baskytarista Daniel Urbán, jenž je Adamův dobrý kamarád, hrávali spolu ještě před šesti lety u zpěvačky Kristíny. K singlu teď bude natáčet klip s kapelou plnou muzikantů, s nimiž v minulosti spolupracoval. Kromě této písničky ještě chystá vydat tři covery, konkrétně dvě písničky kytarového virtuosa Joea Satrianiho a jednu přehrávku metalových techniků Dream Theater. „Podobné covery jsem dělal i dříve a jsou dostupné na mém youtubovém kanále. Nebudu lhát, dělal jsem to tehdy i pro své vlastní promo, aby si mě skrze to všimlo třeba víc muzikantů, kteří by mě mohli angažovat do svých projektů,“ vysvětluje svou motivaci Adam Malík. Dnes si ovšem písničky dělá především sám pro sebe. V současné době uvažuje i o vlastní desce, zároveň ho láká hrát vlastní tvorbu naživo.

Seznamte se

Adam Malík je profesionální kytarista, který v letech 2002 až 2004 studoval u známého jazzmana Richarda Kroczka (otce zakládajícího člena skupiny Buty), jenž se o něm vyjádřil jako o největším talentu, který kdy učil. Do roku 2009 pak byl soukromým žákem klarinetisty Igora Františáka. Je absolventem JAMU v Brně, kde studoval hru na klarinet. Od září do listopadu 2012 byl členem Moravské filharmonie Olomouc. V letech 2009 až 2014 byl frontmanem kapely Black Roll. Od roku 2010 je manažerem a kytaristou kapely AC/CZ. V roce 2015 byl pozván na turné americké kapely Againts the Wall a založil projekt Barock. Do roku 2017 působil jako kytarista slovenské zpěvačky Kristíny a následně byl tři roky členem skupiny Čechomor. Nyní pracuje především na vlastních projektech.