Obrázek k článku Do třetice nebeského i pekelného. Punkrockeři Sum 41 se rozloučí v O2 areně
| Šárka Hellerová | Foto: Vojtěch Mervart / Rock for People

Do třetice nebeského i pekelného. Punkrockeři Sum 41 se rozloučí v O2 areně

Je to jen týden, co se Sum 41 rozloučili s českými festivaly na Rock for People a je zde překvapení pro jejich fanoušky. Kapela se do České republiky ještě vrátí – vystoupí 10. listopadu v O2 areně.

Koncert v Praze se odehraje necelé tři měsíce před tím, než to Sum 41 definitivně zabalí v Torontu v Kanadě. Poslední koncert závěrečného turné se odehraje 30. ledna. Kapela loni v květnu oznámila, že po vydání desky Heaven :x: Hell a následném turné končí. „„Být od roku 1996 v Sum 41,“ stojí v prohlášení, „nám přineslo jedny z nejlepších okamžiků našich životů. Jsme navždy vděční našim fanouškům, starým i novým, kteří nás ve všech směrech podporovali. Je těžké vyjádřit lásku a respekt, které k vám máme, a proto jsme chtěli, abyste to od nás slyšeli jako první,“vzkázala tehdy kapela, která loučení s fanoušky nebere vůbec na lehkou váhu, o čemž svědčí, že se od zásadního oznámení v České republice zastavila už dvakrát – loni hrála v Brně na koncertu, který byl afterparty festivalu Rock for People. A právě na něm Sum 41 hráli letos v červnu. Nyní se tedy přijedou rozloučit potřetí. 

„Pokud tohle byla rozlučka s českým publikem, které je miluje, rozloučili se dobře. Za rok touhle dobou už by podle vlastních plánů měla být skupina minulostí, ale 14. června 2024 byli v Hradci přítomni teď a tady,“ psali jsme o jejich vystoupení. „Teprve jsme začali festivalovou sezónu, první koncert byl den před Rock for People a musím říct, že to byl jeden z nejlepších prvních koncertů všech dob. Možná i díky tomu, že jsme v květnu měli americké turné a nestihli jsme vypadnout z tempa,“ pochvalovali si kytarista Dave Baksh a baskytarista Jason McCaslin v rozhovoru, který vyjde v červencovém Headlineru.

První singl Landmines z aktuálníh alba Heaven :x: Hell vydali Sum 41 loni v září

„Nevím, co bude dál, zatím jsme pohlceni tímhle turné a popravdě, myslet na život po Sum 41 by mě teď stresovalo. Jediné, co vím, je, že hudbu opustit nechci, i když nevím, jaká přesně bude moje budoucí role,“ přiznal McCaslin, zatímco Baksh prozradil, že ačkoliv nemá konkrétní plány, těší se, že vyzkouší něco nového: „Mám docela rád ten pocit, kdy se dostanete do situace, která vám není stoprocentně známá a pohodlná. To jsou chvíle, které v člověku zažehnou jiskru.“ Teď ovšem čeká Sum 41 poslední bohatá koncertní sezóna na známé půdě kapely, která by za dva roky oslavila třicítku.